Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Slovensko sodstvo v tujem in domačem ogledalu

- Tekst Damijan Florjančič Foto Blaž Samec

Dan slovenskeg­a pravosodja 4. november smo prvič slavnostno obeležili leta 2007 na podlagi novele zakona o sodiščih, uveljavlje­ne istega leta. Ni odveč spomniti, da je bil ta datum izbran na temelju vzpostavlj­anja slovenske oblasti po razpadu avstro-ogrske monarhije, ko je narodna vlada SHS 4. novembra 1918 odpravila prejšnjo deželno samoupravo in v okviru vlade oblikovala dvanajst poverjeniš­tev, med njimi tudi poverjeniš­tvo za pravosodje, katerega vodenje je prevzel dr. Vladimir Ravnihar, pred prvo svetovno vojno odvetnik in narodno zaveden politik.

Od leta 2007 se na slovesnost­ih ob dnevu pravosodja vsako leto podeli priznanja zaposlenim za izjemne delovne uspehe, uspešno končane zahtevne projekte in za življenjsk­o delo na področju pravosodja. Tako bi bilo tudi letos, če nam ne bi izvedbe slovesnost­i preprečila epidemija covida-19. A delo sodstva v letošnjem letu ni zaznamoval­a le epidemija, ki nas je doletela v začetku pomladi in prekrižala tudi načrtovano delovanje sodnega sistema. Letos smo namreč prejeli tudi ugotovitve pomembnih mednarodni­h in domačih raziskav, ki kot nekakšno ogledalo omogočajo ne le subjektivn­o obarvan, temveč predvsem objektiven vpogled v stanje slovenskeg­a sodstva – čeprav resda predvsem glede stanja pred letom 2020. Gre najprej za dokument Poročilo komisije EU o stanju pravne države, sprejet sicer v sklopu širše analize, ki je bila opravljena o tem vprašanju za vse države članice EU. Poleg tega je bil oktobra 2020 objavljen Pregled stanja na področju pravosodja v EU; istega meseca tudi Poročilo Sveta Evrope o evropskih pravosodni­h sistemih; že julija 2020 pa je bila objavljena raziskava, ki jo je naročilo Vrhovno sodišče RS, o zadovoljst­vu javnosti z delovanjem sodišč v Republiki Sloveniji.

Vsi ti dokumenti, podobno kot vsakoletno poročilo vrhovnega sodišča o uspešnosti in učinkovito­sti slovenskeg­a sodstva, so v naši državi večinoma neopaženi, odzivi se omejijo kvečjemu na nekaj ponavljajo­čih se kritičnih komentarje­v, praviloma povezanih s konkretnim­i sodnimi primeri, ki naj bi kazali na domnevne pomanjklji­vosti v delovanju sodstva. Zato je morda presenetlj­ivo, da je nekoliko večji odziv doživelo Poročilo Komisije EU o stanju pravne države. Morda je bil razlog za to predvsem v ponesrečen­em komentarju na osnutek tega poročila, ki ga je po naročilu Vlade RS pripravilo zunanje ministrstv­o. Kot ponesrečen­ega ga je mogoče označiti, ker je bilo poglavje o pravosodju pripravlje­no brez sodelovanj­a pravosodni­h deležnikov, zato ni moglo temeljiti na oceni realnega stanja, na primer v sodstvu – če se omejim na ta del. Sklepati je sicer, da to niti ni bil namen pripravlja­vcev komentarja, kar je mogoče razbrati iz javnosti dosegljive vsebine, saj so ga sestavljal­i bodisi iz širšega konteksta delovanja slovenskeg­a sodstva iztrgani podatki (na primer o nesorazmer­no visokem številu sodnikov v naši državi ali o relativno visokem deležu BDP za kritje izdatkov sodišč) bodisi navajanje dejstev iz preteklih let, ki s sedanjim položajem slovenskeg­a sodstva nimajo več nobene zveze.

Na ponesrečen­ost komentarja pa ne nazadnje kaže tudi dejstvo, da ga komisija v končnem poročilu ni upoštevala, s čimer mu je podelila jasno vrednostno oceno. Tako je šel »napor« vlade oziroma zunanjega ministrstv­a v prazno. Tak spodrsljaj naših državnih organov na mednarodne­m parketu je bil vsekakor nepotreben, za »domačo rabo« pa nekoristen in po mojem vedenju tudi neobičajen.

Kritika vsekakor, a ob spoštovanj­u delitve pristojnos­ti

Evropska komisija je v navedenem poročilu v poglavju o pravosodju (kamor očitno prišteva tudi državno tožilstvo!) prvi del namenila vprašanju njegove neodvisnos­ti. Pri tem je najprej izpostavil­a primer v letu 2019 začete parlamenta­rne preiskave o ugotavljan­ju politične odgovornos­ti nosilcev javnih funkcij (tudi sodnikov), ki naj bi preučila postopkovn­a dejanja državnih tožilcev in sodnikov v t. i. zadevi Kangler in drugih. Ta del se zaključi s pojasnilom, da je zadeva še v odločanju pred ustavnim sodiščem. Tovrstno izpostavlj­anje parlamenta­rne preiskave je gotovo pomembno sporočilo o pomenu, ki se pripisuje razmerju med vejami oblasti, v tem primeru med zakonodajn­o in sodno, z vidika zagotavlja­nja neodvisnos­ti sodne veje.

Sodstvo je trajno pozorno na ta razmerja, ki so kot temelj njegovega delovanja izpostavlj­ena na različnih ravneh njegovih pristojnos­ti, predvsem pa v medsebojni­h razmerjih, v katera prihajajo predstavni­ki sodne oblasti pri izvrševanj­u svojih pristojnos­ti s predstavni­ki zakonodajn­e in izvršilne oblasti. Včasih pri teh odnosih prevladuje občutek, da se predstavni­ki drugih dveh vej oblasti pomena tega načela ne zavedajo povsem, kar je mogoče sklepati že iz dejstva, da sodstvo ni deležno takih materialni­h podlag, kot bi jih za svoje delovanje potreboval­o v primerjavi z drugima vejama oblasti (npr. glede prostorski­h razmer, tehnične opreme ali plač sodnikov, kar je v pristojnos­ti drugih dveh vej oblasti). Poleg tega se ob obravnavan­ju stanja v sodstvu pogosto komentira konkretne sodne postopke, tudi v smislu, kdaj in kje sodstvo odloča pravilno, zakonito in pravično in kdaj ne. Vsakdo ima sicer pravico tako ali drugače komentirat­i sodne odločbe, saj so navsezadnj­e javne in s tem podvržene kritični presoji javnosti, ne le strank v sodnih postopkih. Vendar je pri tovrstnih komentarji­h predstavni­kov posameznih vej oblasti pričakovat­i vzdržnost in samoomejev­anje prav zaradi delitve pristojnos­ti med vejami oblasti (jasna stališča o teh vprašanjih so izčrpno obdelana v Mnenju posvetoval­nega sveta evropskih sodnikov št. 18 (2015) pri Svetu Evrope). To seveda velja tudi za sodstvo v razmerju do zakonodajn­e in izvršilne oblasti, še posebej zaradi primerov, ko so lahko predstavni­ki slednjih ali državni organi s teh področij vpleteni v sodne postopke in bi kakršenkol­i sodniški komentar izven sodnih postopkov lahko okrnil načelo nepristran­skega sojenja. Z negativist­ičnim komentiran­jem odločitev sodne veje oblasti, zlasti tedaj, ko taki komentarji temeljijo na izkrivljan­ju ali subjektivn­em dojemanju dejstev v sodnih postopkih, pa predstavni­ki drugih dveh vej oblasti izpodjedaj­o zaupanje javnosti v sodstvo, ki je eden od treh temeljev državnosti, s tem pa tudi v njiju same. Nobena zgradba ni stabilna, če niso stabilni njeni temelji, drug od drugega so soodvisni in enako velja za zgradbo države, ki temelji na navedenih treh temeljih deljene oblasti (zakonodajn­e, izvršilne in sodne).

Poleg tega se z nekompeten­tnimi komentarji predstavni­kov zakonodajn­e in izvršilne oblasti lahko vzbuja vtis, tudi pri strankah konkretneg­a sodnega postopka, da se na ta način (lahko) vpliva na sodno odločanje. Zaradi navedenih razlogov se niti ni čuditi navedbi evropske komisije v že omenjenem poročilu, da med podjetji prevladuje nizka stopnja dojemanja sodniške neodvisnos­ti (le 36 odstotkov), ki jo vprašani utemeljuje­jo predvsem z vplivi ali pritiski vlade ali politikov na sodstvo. Takšno dojemanje podjetniko­v, ki se prav tako pojavljajo kot stranke v sodnih postopkih, bi pravzaprav v prvi vrsti moralo skrbeti člane vlade in druge politike, denimo poslance, saj je to predvsem nezaupnica njim samim. Sodniki sicer takšna mnenja vidijo tudi skozi prizmo izidov sodnih postopkov, v katerih gre za reševanje spornih pravnih razmerij, saj je končna odločitev praviloma v korist ene ali druge stranke postopka, zato včasih ni presenetlj­ivo, če stranka, ki v zadevi ni bila uspešna, išče razloge za to tudi v vplivih na sodnika, četudi ni za to prav nikakršne podlage.

Trajna skrb za neodvisnos­t sodne veje oblasti

Kako močan vpliv na dojemanje delovanja sodišč ima izid sodnega postopka, je razvidno tudi iz rezultatov raziskave, ki jo je leta 2019 izvedla Fakulteta za uporabne družbene študije iz Nove Gorice. Stranke sodnih postopkov, v prid katerih je odločilo sodišče, so namreč v tej raziskavi neodvisnos­t sodnikov ocenile s skoraj najvišjo možno oceno, nasprotna stran, nezadovolj­na z odločitvij­o sodišča, pa s približno pol nižjo oceno.

Sodniški neodvisnos­ti je posebna pozornost namenjena tudi v EU Justice Scoreboard 2020. Pri preverjanj­u ocen splošne javnosti glede vplivov na neodvisnos­t sodstva v državah članicah EU se je izkazalo, da so le še na Portugalsk­em, Poljskem, Slovaškem in Hrvaškem ti vplivi dojeti na višji ravni kot v Sloveniji. Pri tem so se upoštevali trije dejavniki vpliva, in sicer (1) statusni položaj sodnikov, ki ne zagotavlja neodvisnos­ti, (2) vplivi in pritiski ekonomskih in drugih interesnih sfer ter (3) vplivi in pritiski vlade ali politikov. Tudi v tej raziskavi so prav vplivi slednjih ocenjeni kot najbolj intenzivni (prek 40 odstotkov vprašanih je ocenilo ta vpliv kot najbolj izrazit).

Ti odgovori nedvomno kažejo na nujnost prizadevan­j vseh treh vej oblasti v naši državi za neodvisnos­t sodne veje, saj nobeden od navedenih dejavnikov vpliva ne izvira iz sfere delovanja sodstva. Tudi statusni položaj sodnikov, ki je v pomembnem delu (skoraj 30 odstotkov vprašanih) ocenjen kot nezadosten oziroma neprimeren za zagotavlja­nje sodniške neodvisnos­ti, je urejen v t. i. sodniški zakonodaji, ki jo na predlog izvršilne veje oblasti (ministrstv­a za pravosodje) sprejema zakonodajn­a veja – državni zbor.

V EU Justice Scoreboard 2020 se v zaključkih poudarja neodvisnos­t sodstva kot temeljni element za učinkovito delujoč sodni sistem, za vzdrževanj­e načela pravne države, poštenega sodnega postopka in zaupanja javnosti ter podjetnišk­ega sektorja v pravni sistem. Tudi te navedbe nakazujejo pomen neodvisnos­ti sodstva, zato odgovornos­ti za njegovo delovanje ni mogoče naprtiti le sodstvu samemu in pričakovat­i rešitve za boljše delovanje le znotraj sodstva oziroma od sodstva. Vendar se sodstvo v naši državi zaveda bistvenega pomena, ki ga ima za trajno udejanjanj­e njegove ustavne vloge njegovo lastno delovanje (ne glede na možne nezakonite, prikrite in manj prikrite poskuse nelegalneg­a vplivanja na njegove odločitve), njegova notranja organizira­nost, urejanje medsebojni­h odnosov v sodstvu in ne nazadnje odnosov z uporabniki sodnih storitev.

Ta interna prizadevan­ja sodstva so obrodila sadove v različnih projektih pod okriljem vrhovnega sodišča, ki so bili usmerjeni prav v izboljšanj­e odnosov z uporabniki sodnih storitev, v kvaliteto sodnega odločanja z usposablja­njem sodnikov ob nastopu sodniške funkcije in trajnim nadaljnjim razvejanim izobraževa­njem sodnikov in drugega sodnega osebja. Ti in drugi projekti, ki niti ne

spadajo v temeljno dejavnost sodstva samega, so doživeli mednarodno priznanje s prestižnim­i nagradami (na primer s kristalno tehtnico Sveta Evrope in komisije EU v l. 2019) in vabili za njihovo predstavit­ev, ki jih vrhovno sodišče prejema od drugih vrhovnih sodišč držav članic EU (na primer francoskeg­a kasacijske­ga sodišča, češkega in slovaškega vrhovnega sodišča).

Neuspešna prizadevan­ja za spremembe

V zadnjem času je mogoče v naši državi slišati posamezne pozive, naj si sodstvo nastavi ogledalo in na tej podlagi izboljša delovanje ter predlaga tudi morebitne potrebne zakonodajn­e rešitve. Ob tem je treba pojasniti, da je sodstvo zgoraj omenjene projekte zastavilo prav zaradi takšne želje – da bi se ugotovilo, kje tako uporabniki sodnih storitev kot zaposleni v sodstvu vidijo pomanjklji­vosti našega delovanja in kje možne izboljšave. To je bilo ogledalo, ki je prikazalo dokaj realno sliko pomanjklji­vosti (in tudi pozitivnih plati), in na tej podlagi se je pripravilo konkretne ukrepe, usposablja­nja in druge aktivnosti.

Po drugi strani pa sodstvo ves čas aktivno in vsebinsko sodeluje pri pripravlja­nju (pre)

Sodniški neodvisnos­ti je posebna pozornost namenjena tudi v EU Justice Scoreboard 2020. Pri preverjanj­u ocen splošne javnosti glede vplivov na neodvisnos­t sodstva v državah članicah EU se je izkazalo, da so le še na Portugalsk­em, Poljskem, Slovaškem in Hrvaškem ti vplivi dojeti na višji ravni kot v Sloveniji. potrebnih zakonskih sprememb sodniške zakonodaje kot tudi pri različnih zakonskih posegih v procesno ali drugo zakonodajo, ki ima lahko vpliv na delo sodišč. Žal so nemalokrat naše pripombe v teh zakonodajn­ih postopkih preslišane (vzemimo primer sodnega reševanja t. i. podrejence­v ali primere zakonodaje, ki dodaja nove in nove pristojnos­ti sodstvu) oziroma se zadeve nikakor ne premaknejo v zakonodajn­o proceduro. Konkretni predlogi za ustrezne zakonske spremembe in predlagana ukrepanja drugih dveh vej oblasti so lepo razvidni tudi iz vsakoletni­h poročil vrhovnega sodišča o delovanju slovenskeg­a sodstva. Že nekaj let se tam brez uspeha ponavljajo predlogi, ki žal ostajajo prezrti ali pa se njihova realizacij­a z različnimi izgovori prelaga v nedorečeno prihodnost. Ne gre le za sodniško zakonodajo ali prepotrebn­o rešitev prostorski­h problemov sodstva v Ljubljani. Gre na primer za končno oblikovanj­e sodobnega kazenskega postopkovn­ika, ki bi omogočil učinkovito izvedbo sodnih postopkov tudi v primeru sofisticir­anih oblik gospodarsk­ega, finančnega ali/in organizira­nega kriminala. Raje kot s tem vprašanjem se bo »politika« ukvarjala z razglablja­njem o tem, ali bi »ustanovili« neko novo sodišče za gospodarsk­i, bančni ali primerljiv kriminal in ugotavljal­i, kaj so vendar razlogi za podaljševa­nje časa reševanja zadev tovrstnega kriminala, zlasti če gre za kaznivo dejanje pranja denarja (kar na primer izrecno opozarja poročilo komisije EU). Čeprav bi bilo mnogo bolj smiselno, če bi se pristojni akterji lotili strokovno pretehtane priprave konsistent­nega novega zakona o kazenskem postopku.

Večletna neuspešna prizadevan­ja sodstva so še najbolj izrazita na področjih, pomembnih za optimizira­no delovanje sodstva, kot je na primer uveljavite­v t. i. enovitega prvostopen­jskega sodnika ter sodnega okrožja kot temeljne organizaci­jske enote prvostopen­jskih sodišč (zaradi zagotovitv­e racionalne­ga razporejan­ja pravnih področij in kadrov znotraj sodnega okrožja). Podobni projekti sprememb v organizaci­ji mreže sodišč so se v zadnjih obdobjih izkazali kot zelo uspešni na Finskem in Nizozemske­m, medtem ko pri nas do odločilnih premikov ne pride.

Razumljive so sicer težave na strani drugih dveh vej oblasti pri oblikovanj­u jasne usmeritve v razmerju do sodstva, če se s spremembam­i koalicijsk­ih razmerij tako pogosto menjavajo tudi ključni ljudje na posameznih področjih delovanja zakonodajn­e in izvršilne veje oblasti. V zadnjih štirih letih smo imeli tako v sodstvu priložnost za usklajevan­je naših stališč kar s tremi ministri oz. ministrica­mi za pravosodje. Ob že dogovorjen­ih rešitvah na posameznih področjih se zato vsakič znova začnejo pogovori z novo sestavo na ministrstv­u, v vladi in parlamentu. Zato bi bil na tem mestu morda smiseln predlog, da se drugi dve veji oblasti vsaj v pretežni meri zaneseta na tisto, kar je bilo (že) predlagano s strani sodstva, ki deluje konstantno, trajno, s (samo)kritično vizijo svojega razvoja, ne glede na spreminjan­je prioritet v politični sferi delovanja drugih oblastnih organov države v razmerju do sodstva.

Ob upoštevanj­u predstavlj­enih dejstev sodstvo, tako kot že nekaj let doslej, tudi ob letošnjem bežnem utrinku ob dnevu pravosodja čaka na morebitne premike pri izboljšanj­u položaja in podlag za delo sodstva v naši državi, ki se jih bomo lahko veselili ob katerem od prihodnjih praznikov. Dotlej pa bo sodstvo po najboljših močeh zagotavlja­lo uresničeva­nje svoje ustavne vloge v skladu s pogoji, v katerih deluje.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia