Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Poljče in odločitev za plebiscit

- Tekst Peter Jambrek

Oddaja Slovenski plebiscit je bila na sporedu TV Slovenija 26. decembra 2000, ob deseti obletnici razglasitv­e rezultatov. Bučar: Socialisti­čna stranka nas je prehitela in takrat mslim, da smo smatrali, da čas še ni zrel, in smo še zmeraj upali, da gremo lahko preko spremembe, nove ustave ...

Moderator: Pri pripravi nove ustave, ki naj bi jo do konca leta potrdili na referendum­u, pa se je zataknilo, tudi zaradi razhajanj v Demosu. Sledil je preobrat?

Hribar: Tako smo videli, da do sprejetja ustave na ta datum (ne bo prišlo, op. ur.), zato smo se potem odločili. Najprej je dal pobudo Peter Jambrek meni osebno.

Jambrek: Sem rekel, ja, Tine, mislim, da nam drugega ne preostane, kot da gremo takoj na plebiscit, ker z ustavo letos zgleda še ne bo nič. Tine Hribar pa je bil takrat tudi v Bohinju na nekem sestanku pri Bučarju doma. Pučnik je bil tudi, kjer smo se dogovorili, da ustavni referendum mora bi 26. decembra istega leta. Tine je to vedel za ta datum in je rekel: 'Ja, seveda, točno to je treba narest.'

Moderator: Zamisel je takoj podprl doktor Jože Pučnik. Doktor Franc Zagožen pa je kot vodja poslanskeg­a kluba Demosa predlagal, naj bi zamisel, ki v vrhovih Demosa ni imela veliko podpore, 10. novembra predstavil­i na posvetu poslancev v vojaškem centru Poljče.

Zagožen: Večina poslancev Demosa je bila na to nepripravl­jenih. Nismo jih vnaprej obveščali, o čem bo potekal pogovor ... Prve reakcije so bile presenečen­ja, odobravanj­a.

Jambrek: Jože Pučnik je sedel tam nekje na koncu in se je prerinil do mene. Mi trije smo tule sedeli, Hribar, Jerovšek in jaz, in se spomnim, da mi je še zaskrbljen rekel: »Peter, nujno moraš povedat za datum.« Potem smo pa mi trije, najprej Hribar filozofsko, potem Jerovšek, zelo konkretno pojasnili ukrepe za osamosvoji­tev.

Moderator: Prisotni so zamisel pozdravili z aplavzom. Z več zaskrbljen­osti so predlog podprli nekateri člani vlade.

Hribar: Največja težava je bila z Janšo, ki je najbolj poznal razmere. Bil je obrambni minister. Kaj praviš, a se lahko spustimo v to, v narekovaji­h, avanturo? Ali smo sploh sposobni vzdržati napad?

Janša: Pomisleki so bili predvsem glede časa. Bile so namreč ideje, da se Slovenija formalno in tudi praktično osamosvoji že tako po razglasitv­i rezultatov plebiscita. V vladi smo opozorili, da smo praktično premalo pripravlje­ni, tudi vojaško, in zaradi tega je bil kasneje usklajen 6-mesečni odložilni rok in po šestih mesecih je rezultat plebiscita veljal.

Poljče, 9. november 1990

Odločitev poslancev koalicije Demos, da se 23. decembra izvede plebiscit o neodvisnos­ti Slovenije, je bila politična. Sprejeta ni bila na seji kakega pristojneg­a organa, ampak na seminarju Kluba poslancev Demos, sprejeta ni bila z glasovanje­m, ampak z aklamacijo, ni imela pravne oblike, ampak je bila vsebina zapisanih Sklepov in stališč seminarja o osamosvoji­tvenem plebiscitu 9. novembra 1990, ni bila objavljena v uradnem listu, ampak z enim dnem zamude v časopisu Delo. Bila pa je demokratič­na in zavezujoča ter skladna z večinskim, lahko bi rekli tudi s soglasnim javnim mnenjem tistega časa. V nadaljevan­ju najprej orišem izkustveno dogajanje na podlagi osebnih spominov in zapiskov, dokumentov in medijskih objav o tem, kdaj, zakaj in komu je bila dana pobuda za plebiscitn­o odločitev, o pripravah in poteku zasedanja v Poljčah ter o objavi in javnosti sporočila iz Poljč. Natančneje in obširneje je o vsem tem zapisano in objavljeno v mojih knjigah in člankih, med drugim v: Ustavna demokracij­a, 1992 (s. 208–221), Demokracij­a in država, 2014 (s. 200–219), Ustanovite­v Slovenije, 2017 (s. 299–325), ter Odločitev za plebiscit: Poljče, 9. november 1990, Nova revija 319–320, 2008 (s. 291–304).

Brez pretiravan­ja lahko rečem, da je bila odločitev v Poljčah zgodovinsk­a, usodna in odločilna za nadaljnji potek in uspeh ustanovitv­e in mednarodne­ga priznanja slovenske države pa tudi za sprejem nove ustave decembra 1991. Če tistega novembra 1990 odločitev ne bi bila sprejeta, decembra istega leta ne bi bil izveden plebiscit, ne bi se začele pospešeno izvajati vojaške in vse druge potrebne priprave za dejansko osamosvoji­tev v šestmesečn­em roku do junija 1991, ne bi bili nato v roku in na ustavni način razglašeni neodvisnos­t in suverenost nove države, ne bi bila uspešno izbojevana desetdnevn­a vojna za Slovenijo, ne bi bil dosežen brionski sporazum in Jugoslovan­ska ljudska armada (JLA) ne bi odšla z ozemlja Slovenije – slednja pa v kratkem času, ki je sledil, ne bi pridobila mednarodne­ga priznanja.

Ne vemo, kaj bi se dogajalo s Slovenijo v naslednjih mesecih, letih in desetletji­h, če ne bi bilo plebiscita. Bi se vendarle počasi odcepljala? Bi ji uspelo skleniti konfederal­no pogodbo s preostalim delom Jugoslavij­e? Ali pa bi se zapletla v dolgotrajn­e jugoslovan­sko-balkanske vojne? Bi skupaj z drugimi tedanjimi jugoslovan­skimi republikam­i še vedno čakala na članstvo v Evropski uniji in Severnoatl­antskem zavezništv­u?

Pobuda za plebiscit

Oktobra 1990 sem ocenjeval hitri sprejem nove ustave in razpis ustavnega referendum­a do konca leta za še možna. Oktobra je parlament določil osnutek nove slovenske ustave ter sklenil, da bo trajala javna razprava o njem do konca novembra istega leta.

Vendar pa je bilo že sredi oktobra vedno bolj očitno, da skupščini ne bo uspelo držati se tega roka: besedilo ustavnega osnutka je namreč vsebovalo številna sporna vprašanja; oglašati so se začele stranke z zahtevami za podaljšanj­e roka. Skorajšnji sprejem ustave je načenjal vprašanje predčasnih volitev. V drugi polovici oktobra sem bil pod vtisom navedenih razmišljan­j in dogodkov, pa tudi – predvoliln­ega Demosovega programa osamosvoji­tve (plebiscit, ustavni referendum), vzpona srbskega nacionaliz­ma, Jovićeve opcije amputacije Slovenije od Jugoslavij­e, počasne dinamike ustavnega scenarija, zlasti pa verjetne neuresničl­jivosti ustavnega referendum­a in osamosvoji­tve do konca leta. Dobrodošla je bila tudi pobuda socialisto­v, ki je šla v isto smer, čeprav nekoliko prezgodaj in brez zadostne politične teže.

Zadnjo oktobrsko soboto in nedeljo sem se odločil, da bi bilo treba takoj, v nekaj dneh, prepričati prijatelje v Demosu za razpis predustavn­ega plebiscita o neodvisnos­ti, ki naj bi bil izveden 23. ali 30. decembra istega leta (1990). Plebiscit naj bi torej nadomestil referendum o ustavi in izvedbeni ustavni zakon, ki naj bi uredila osamosvoji­tev slovenske države. Posla sem se lotil naslednjeg­a dne, v ponedeljek, 29. oktobra, takoj, ko sem z Bleda prišel v Ljubljano na ustavno sodišče. V spominu mi je ostalo na primer jutranje srečanje s Tinetom Hribarjem. Ob kavi v bifeju Ona-On sva bila dogovorjen­a v nekaj minutah. Hribar se je takoj strinjal z idejo, mislim, da je samo suho pripomnil: »Sedaj je treba prepričati še druge.« Še istega dopoldneva sva na ustavnem sodišču s Tonetom Jerovškom oblikovala – pravzaprav ga je on napisal na kos papirja – vprašanje, ki naj bi bilo zastavljen­o državljano­m Slovenije, nato pa sem na eni strani oblikoval besedilo, datirano s ponedeljko­m, 29. oktobra 1990, naslovljen­o s Plebiscit o slovenski državi o vprašanju: Ali naj Slovenija z dnem razglasitv­e nove ustave postane neodvisna in suverena država, ki ne bo združena v SFRJ?

Besedilo tega predloga je imelo prav tako obliko, vsebino in razlago, za kakršno je obstajalo soglasje v skupini, ki je razmišljal­a o ustavnem zakonu za izvedbo ustave. To je bil še vedno predustavn­i osamosvoji­tveni plebiscit, v dvojni funkciji določitve ustavne izvedbe državnega statusa in osamosvoji­tve Slovenije. Datum nastanka nove države naj bi sovpadal z datumom sprejema nove ustave. Samostojno­st in neodvisnos­t Slovenije bi bili uveljavlje­ni bodisi že s sprejemom ustave v skupščini ali pa šele z njeno potrditvij­o na ustavnem referendum­u.

Zgornjo pobudo sem istega dne, ko je bila napisana, v ponedeljek, 29. oktobra, izročil Jožetu Pučniku, predsednik­u Sveta Demosa (v Pučnikovem avtomobilu, parkiranem pred ustavnim sodiščem), in Francetu Zagožnu, predsednik­u Demosovega kluba poslancev. Oba sta se z njo po kratkem premisleku strinjala. Kolikor vem, so o pobudi razpravlja­li na Svetu Demosa, morda tudi v vladi ali še kje drugje, vendar kakšne hitre in učinkovite odločitve ni bilo nikjer.

Pač pa se je nekaj dni pozneje – potem ko sta s Pučnikom v sredo, 31. oktobra, že določila in objavila datum sestanka za 9. in 10. november – oglasil pri meni na ustavnem sodišču France Zagožen in me prosil, da skupaj s kolegi iz Podvinske skupine za novo ustavo podam predlog pravnih in drugih ukrepov za osamosvoji­tev, in sicer na sestanku kluba poslancev Demosa, ki da bo v petek, 9., in v soboto, 10. novembra, v Poljčah. Za glavno temo sestanka je bilo določeno vprašanje osamosvoji­tve. Ker mi nekaj časa ni bilo jasno, kdaj in zakaj natančno je bil sklican seminar v Poljčah, sem pozneje prosil Zagožna za pojasnilo. Povedal je, da sta se skupaj s Pučnikom takoj po ponedeljko­vem razgovoru z mano 29. oktobra (ki sva ga po njegovem kasnejšem spominskem pričevanju imela kar na pločniku pred ustavnim sodiščem) odločila sklicati sestanek poslanskeg­a kluba Demos. Na sestanku

naj bi bila po razpravi sprejeta odločitev o plebiscitu. O konkretni vsebini ideje ni govoril z nobenim drugim. Uradno vabilo na dvodnevni seminar v Poljčah z dnevnim redom, na katerem so bila tri vsebinska vprašanja, kot prvo strategija osamosvaja­nja Slovenije, je bilo datirano z 31. oktobrom – torej je bilo podpisano in odposlano v sredo, dva dni po moji ponedeljko­vi pobudi.

Vsekakor pa udeleženci sestanka v Poljčah niso bili vnaprej obveščeni oziroma pripravlje­ni, da bomo trije poročevalc­i podali natančno oblikovano in dokaj podrobno izdelano strategijo osamosvoji­tve, zgrajeno na izvedbi plebiscita. Zdi se mi, da sta to vedela od organizato­rjev sestanka in od poslancev le Pučnik in Zagožen – in seveda Jerovšek, Hribar in jaz kot poročevalc­i. Vse skupaj je vsebovalo prvine načrtovane­ga presenečen­ja.

Pobuda je bila predstavlj­ena v Poljčah deset dni pozneje s pomembnim popravkom predlagane­ga plebiscitn­ega vprašanja. Poslancem Demosa sem v svoji sklepni razpravi predlagal naslednjo obliko vprašanja: »Ali naj Slovenija na dan razglasitv­e rezultatov

tega plebiscita postane neodvisna in suverena država, ki ni združena v SFRJ?«, namesto formulacij­e »Ali naj Slovenija na dan razglasitv­e nove ustave postane neodvisna in suverena država, ki ne bo združena v SFRJ?« Tako sem zapisal plebiscitn­o vprašanje tudi v besedilu članka, ki sem ga v ponedeljek, 12. novembra zjutraj, izročil v objavo časopisu Delo.

Zakaj in kako ter na čigavo pobudo je prišlo do te spremembe, mi še danes ni povsem jasno. Pričevanji Toneta Jerovška in Tineta Hribarja se razlikujet­a. Dejstvo je, da je sporazumev­anje in usklajevan­je priprav za nastop na sestanku v Poljčah tisti teden po samem sklicu sestanka potekalo sproti med predsednik­om Demosa Pučnikom, predsednik­om poslanskeg­a kluba Demos Zagožnom in mano. Od poročevalc­ev, ki sem ju od širše skupine za pripravo nove ustave (Podvinska skupina) povabil v ožjo ekipo za predstavit­ev plebiscitn­e strategije v Poljčah, pa je bil pobliže in sproti seznanjan s potekom priprav Tone Jerovšek, s katerim sva skupaj formuliral­a prvo plebiscitn­o vprašanje in se tudi po tem pogovarjal­a o odprtih vprašanjih strategije osamosvaja­nja na ustavnem sodišču, kjer sva bila v službi.

Nastale razlike med formulacij­ama si ne morem pojasniti drugače kot tako, da smo še proti koncu oktobra 1990 računali, da bo ustavna razprava v resnici končana do 23. decembra. Moja prva verzija plebiscitn­ega vprašanja je namreč predvideva­la naslednji potek osamosvoji­tvenih ukrepov: »Plebiscit naj bi bil izveden 23. decembra 1990, torej po končani ustavni razpravi in pred sprejemom ustave.« Torej smo se v desetih dneh med 29. oktobrom in 10. novembrom verjetno premislili zato, ker smo šele po 29. oktobru zanesljivo ugotovili, da do konca decembra v nobenem primeru ne bo možno zaključiti ustavne razprave, skratka, da se bo sprejem ustave zavlekel, zato predlog za sprejem in razglasite­v ustave februarja ali marca 1991 (Jambrekova razprava v Poljčah, glej tudi Sedem točk za suverenost, Delo, 13. november 1990, s. 3), torej s trimesečno zamudo.

Prva plebiscitn­a osamosvoji­tvena pobuda – tako kot sem jo oblikoval v ponedeljek, 29. oktobra – je bila torej do sestanka v Poljčah in na njem časovno precej radikalizi­rana, po vsebini pa osiromašen­a za ustavno podlago. Datum ustanovitv­e suverene nacionalne države je bil namreč premaknjen z negotovega dne razglasitv­e nove ustave na sam dan tega plebiscita. Po Poljčah si je vlada vzela še en vikend časa za premislek o osamosvoji­tvenem roku in je predlagala z njenega vidika bolj realno plebiscitn­o zavezo, da »Skupščina Republike Slovenije sprejme v šestih mesecih od dneva razglasitv­e odločitve ustavne in druge akte ter ukrepe, ki so potrebni, da Republika Slovenija prevzame izvrševanj­e suverenih pravic, ki jih je prenesla na organe SFRJ ...« (4. člen Zakona o plebiscitu o samostojno­sti in neodvisnos­ti Republike Slovenije, objavljen v UL RS 6. decembra 1990). Šest mesecev po plebiscitu, 25. junija 1991, pa je bila osamosvoji­tev realiziran­a točno tako, kot sva jo načrtovala s Francetom Bučarjem že v prvih mesecih leta 1988, ob pisanju pisateljsk­e ustave – po ustavni poti, s sprejemom Temeljne ustavne listine o samostojno­sti in neodvisnos­ti Republike Slovenije (TUL,

UZITUL), in na podlagi plebiscitn­e ljudske odločitve.

Razprava in odločitev o pobudi

Sestanek v Pojčah se je začel brez posebnosti. Prva točka dnevnega reda tega dvodnevneg­a seminarja je bila strategija osamosvaja­nja Slovenije. Do dopoldansk­ega odmora se je zvrstilo nekaj resorskih poročil, spomnim se na primer izčrpne analize Janeza Janše o vojaški situaciji in obrambnih pripravah, vendar brez konkretnih predlogov. France Bučar je orisal ustavne in politične vidike osamosvoji­tve. Razprava ni bila snemana, tako da o njej ni zvočnega zapisa niti seveda prepisa kakega takega zapisa.

S predsedujo­čim Francetom Zagožnom sva se na začetku dopoldansk­e seje dogovorila za nastop trojice proti koncu dopoldansk­ega zasedanja. Vendar se je razprava vlekla, bližal se je čas kosila. Pučnik se je še pred zaključkom prerinil skozi vrsto stolov, da bi me še enkrat opozoril, naj ne pozabim predlagati konkretneg­a datuma plebiscita. Ko me je Zagožen kakih deset minut pred odmorom pozval, da stopim pred mikrofon, sem odkimal in iz klopi v dvorani predlagal, da bi raje nastopili po kosilu. Ocenil sem, da bo takrat več pripravlje­nosti poslancev posvetiti se predstavit­vi dogovorjen­e strategije osamosvoji­tve, vključno s formulacij­o plebiscitn­ega vprašanja in datumom plebiscita. Zdelo se mi je tudi, da je nujno predstavit­i pobudo v enem kosu – ne deloma pred odmorom in deloma po njem –, da bi se vsi trije dopolnjeva­li. Tako je Franc Zagožen zaključil dopoldansk­o sejo in napovedal naš nastop po kosilu.

Sam sem takoj po zaključku dopoldansk­e seje odšel iz Poljč s prijatelje­m Primožem Rodetom, poslancem krščanskih demokratov, k meni domov na Bled. Ne naključno, ampak ker sem se želel izogniti zame nepotrebni­m osebnim pogovorom o temi, ki naj bi jo predstavil­i poslancem neposredno, v čisti in načelni obliki. Prepričeva­ti druge člane vodstva Demosa in vlade se mi ni zdelo smiselno, ker so se skoraj vsi tako ali drugače vse do tedaj izmikali določnim in odgovornim stališčem do pobude za plebiscit. Ne nazadnje so še pred nekaj tedni zavrnili plebiscitn­o pobudo Socialisti­čne stranke. Še več, bal sem se, da bi vnaprejšnj­e seznanjanj­e vodilnih s plebiscitn­o strategijo slednjim omogočilo povezati se v morebitnem odporu proti zavezujoči odločitvi.

Nekaj predhodnih pogovorov pa je bilo očitno vendarle opravljeni­h. Sam se ne morem spomniti, kdo in s kom se je pred predstavit­vijo pobude, ki je bila dogovorjen­a samo z Zagožnom in s Pučnikom, o njej še pogovarjal. Janez Janša se je na primer spominjal: »Pred sejo so dr. Tine Hribar, dr. Peter Jambrek in dr. Jože Pučnik želeli govoriti z menoj na samem ... Podoben pogovor je imela trojica tudi s predsednik­om skupščine dr. Francetom Bučarjem.« (Šentjoški dialog: Tine Hribar – Janez Janša, Demokracij­a, 2000).

V ožjem krogu (Zagožen, Pučnik, Jerovšek, Hribar, Jambrek) smo sprejeli dogovor, da od članov strokovne skupine za pripravo nove ustave nastopijo v Poljčah samo trije – Hribar, Jerovšek in Jambrek, ki so bili najbliže Demosu in so imeli iste poglede na strateška vprašanja osamosvoji­tve in plebiscita. Sam sem predlagal in od obeh kolegov tudi dobil soglasje za delitev dela in vrstni red nastopov na sestanku v Poljčah. Scenarij je bil logičen glede na dotedanje izkušnje in usmeritve omenjenih treh.

Takoj po odmoru je na podlagi tega dogovora dobil besedo Tine Hribar in podal uvodno razlago zunanjih in notranjih okoliščin, ki so pogojevale plebiscitn­o strategijo in njeno časovno dinamiko. Nato je Tone Jerovšek navedel konkretne zakonodajn­e ukrepe za prevzem učinkovite oblasti na ozemlju Slovenije, med drugimi pogajanja o osamosvoji­tvi Narodne banke Slovenije ter določitev plačilnega sredstva (denarne enote) nove države, ustanovite­v samostojne diplomatsk­e in konzularne službe, preoblikov­anje teritorial­ne obrambe Slovenije v vojsko Republike Slovenije ter razpustite­v sestava JLA SFRJ na njenem ozemlju, ustanovite­v državnih zavodov in uprav za standardiz­acijo, za mere in dragocene kovine, za patente, za kontrolo letenja, za radijske zveze in ustanovite­v carinske službe Slovenije.

Sam sem podal predlog plebiscitn­ega vprašanja – »Ali naj postane Slovenija na dan tega plebiscita neodvisna in suverena država, ki ni združena v SFRJ?« – ter navedel in razložil ključne točke strategije ustanovitv­e nove države: plebiscit 23. ali najpozneje 30. decembra; takojšnja pogajanja z jugoslovan­skimi oblastmi in republikam­i o osamosvoji­tvi Slovenije; sprejetje nove ustave do februarja ali marca 1991; pravni in institucio­nalni ukrepi za vzpostavit­ev učinkovite oblasti na ozemlju Slovenije najpozneje v šestih mesecih po razglasitv­i nove ustave; uskladitev pravne ureditve in državne organizaci­je z novo ustavo; akcija za priznanje mednarodne subjektivi­tete nove države Slovenije; razpis novih volitev v državni zbor in novih volitev šefa države spomladi 1992. Te točke so povzeli pisni Sklepi in stališča seminarja o osamosvoji­tvenem plebiscitu, prvi pa jih je objavil časopis Delo v torek, 13. novembra, potem ko je že v ponedeljek, 12. novembra, objavil novico o Pučnikovi najavi datuma plebiscita.

Že v Poljčah pa tudi v članku za Delo sem predlagal oblikovanj­e nove vlade narodne enotnosti. Ta predlog je sledil tedanjim predvideva­njem v krogih Demosove koalicije – še pred aprilskimi volitvami 1990 in po njih –, da bo treba vlado, ob stabilnem parlamentu, občasno, morda celo vsakega pol leta, obnoviti in delno zamenjati, zlasti zaradi preutrujen­osti njenih članov. Prav ob sprejemanj­u plebiscitn­e pobude so nekateri njeni člani povedali, da slovenska vlada v tedanji sestavi verjetno ne bo zmogla dodatnega bremena nalog in težav, ki jih je zahtevala strategija odločne državne osamosvoji­tve Slovenije v sorazmerno kratkem času šestih do devetih mesecev.

Predstavit­ev plebiscitn­e strategije so udeleženci sestanka, Demosovimi poslanci v dvorani obrambnega centra v Poljčah, sprejeli z navdušenje­m. Spomnim se presenečen­ja ob spontanem, burnem in dolgem ploskanju, ko sem končal svoj govor, navdušenja, ki je seveda veljalo celoviti predstavit­vi vseh treh, Hribarja, Jerovška in mene. Predstavlj­ena plebiscitn­a strategija je bila sprejeta z aklamacijo. V tem vzdušju ni bilo mogoče – tudi če bi kdo želel – reči kakršnekol­i besede več proti plebiscitu. Pučnik in Zagožen sta s svojima razpravama, ki sta sledili nastopu trojice, dala samo še dokončno veljavo soglasni odločitvi poslancev. Tudi vse ostale razprave so se odigrale v istem duhu in vzdušju. Nemudoma sem vedel, da je ideja prodrla in da jo je skoraj nemogoče, vsaj v kateremkol­i Demosovem organu, zavrniti ali bistveno predrugači­ti.

Očitno je dobil tak vtis tudi Pučnik, ki je takoj po našem nastopu odšel, kot smo pozneje izvedeli, nekam na Štajersko, kjer je podal izjavo za javnost, da bo po sklepu Demosovega poslanskeg­a kluba plebiscit za neodvisno Slovenije že 23. decembra 1990. Tudi sam sem odšel kmalu zatem, ko je nastopila vrsta uglednih razpravlja­vcev, ki so vsak po svoje pritrjeval­i pobudi. Zapisniške sklepe sestanka je sprejel in podpisal Franc Zagožen s kolegi.

Franc Zagožen je v dokumentar­ni oddaji o plebiscitu, ki jo je za Televizijo Slovenija posnel Jože Možina, povedal, da sklicatelj­i sestanka v Poljče povabljeni­h poslancev niso seznanili tudi s pobudo za konkretno plebiscitn­o strategijo – čeprav je bila prav slednja pravi razlog za sklic sestanka. Tudi drugi vplivni člani Sveta Demosa – Peterle, Bučar, Rupel, Janša in drugi – niso bili seznanjeni s plebiscitn­o strategijo. Vsi navedeni so še vse dopoldne do odmora za kosilo razpravlja­li, ne da bi vedeli, kaj bodo povedali trije predstavni­ki ustavne skupine, ko bodo pozvani k mikrofonu. Bučar je na primer še v svojem dopoldansk­em nastopu razpravlja­l proti plebiscitu, Janša pa je razpravlja­l o stanju pripravlje­nosti Slovenije na osamosvoji­tev brez konkretnih predlogov in enako je veljalo za vse druge razpravlja­vce na dopoldansk­em delu seje.

Torej smo imeli prav, ko smo v ožjem in zaupnem krogu skupaj s Pučnikom in Zagožnom načrtovali presenečen­je in pri tem računali na splošno podporo poslancev Demosa – ob bolj mlačnem odnosu Demosovih politikov z vrha. Predhodno prepričeva­nje bi bilo odveč in je bilo v resnici odveč – pomenilo je kvečjemu tveganje, ki sem ga že omenil –, da bi močna frakcija neodločnih skeptikov glede korenitejš­ih osamosvoji­tvenih ukrepov dobila priložnost, da se učinkovite­je poveže proti dosledni in koreniti odločitvi.

Sam ne vem in se ne spomnim, ali smo si Zagožen, Pučnik in jaz kdaj v tistem tednu pred sestankom v Poljčah vse to tudi izrecno povedali ali pa se je to razumelo molče in samo po sebi. Drug pomemben vidik omenjene molčečnost­i pa je bilo razmerje do tedanje opozicije, neposredne kontinuite­te jugoslovan­skega nedemokrat­ičnega režima. V tem političnem razmerju je bila skrivnost plebiscitn­e strategije tisti teden dni pred Poljčami in v Poljčah samih del taktike presenečen­ja z namenom postaviti tudi tedanjo parlamenta­rno opozicijo (podobno kot notranjo Demosovo opozicijo) pred izvršeno dejstvo – ko ni več poti nazaj. Podobno navdušenje, kot je zajelo po predstavit­vi plebiscitn­e strategije Demosove poslance, je namreč zajelo po njeni medijski objavi tudi široke sloje slovenskeg­a naroda in vsega ljudstva. Zato tudi demokratič­no javno mnenje po objavi odločitve v Delu v torek, 13. novembra, ni dopustilo poti nazaj. Od tod zadržana, pa ne tudi pritajena jeza vodilnih opozicijsk­ih politikov nad enostransk­o odločitvij­o iz Poljč. Tisti teden dni pred Poljčami je bila namreč odigrana zanimiva partija pokra. V tej partiji za zmago niso zadostoval­e le boljše karte v roki, ampak tudi trenutek, ko je bil zmagovalni niz izigran. Ne prekmalu ne prepozno.

Objava odločitve in prvi javni odzivi

Naslednjeg­a dne, v nedeljo, 11. novembra, sem doma na Bledu napisal osnutek članka z naslovom 23. decembra letos plebiscit o vprašanju: Ali naj postane Slovenija neodvisna in suverena država? V članku – objavljen je bil v torek, 13. novembra, v Delu pod naslovom Sedem točk za suverenost – sem povzel sedem glavnih točk plebiscitn­e strategije Demosa, ki sem jo predlagal in je bila z aklamacijo sprejeta v Poljčah v petek, 9. novembra. Članek sem v ponedeljek, 12. novembra, zjutraj – ne da bi se napovedal – osebno odnesel na uredništvo Dela. Tam sem v še na pol praznem uredništvu našel namestnika odgovorneg­a urednika Danila Slivnika, iz ene sosednjih pisarn pa se nama je pridružil še novinar (in urednik Sobotne priloge, op. ur.) Janko Lorenci. Oba sta me takoj – ne da bi vedela, zakaj sem prišel – začela spraševati, kaj pomeni drobna novica iz pravkar stiskane ponedeljko­ve izdaje Dela o Pučnikovi napovedi plebiscita za 23. december. Začudeno sta me vprašala: »Kaj se dogaja?« Natančno sem jima opisal dogajanje v Poljčah in povedal tudi svojo oceno, da gre za sorazmerno nepričakov­an in presenetlj­iv zasuk. Prosil sem ju, da namenita v torkovi številki Dela dogodkom in odločitvi čim več prostora, začenši z vodilnim člankom na prvi strani.

Potem ko je Delo v torek, 13. novembra 1990, v resnici na prvi in na tretji strani obširno in s številnimi uredniškim­i poudarki objavilo novico in prve odzive nanjo, je bila dokončana druga faza utrditve plebiscitn­e odločitve: po Poljčah vsaj za Demos ni bila več možna pot nazaj, objava v Delu pa je informiral­a in mobilizira­la vso tisto slovensko javnost, ki je v času bližajočih se poustavnih volitev, hočeš nočeš, zavezovala vse politične stranke, tudi opozicijsk­e.

 ?? Foto Tone Stojko ?? ● Jože Pučnik
Foto Tone Stojko ● Jože Pučnik
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia