Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Možnosti s telefonsko številko, na kateri je mogoče preveriti avtentično­st avtorja. Zaradi velikega števila prispevkov bralcev in zaradi želje uredništva, da čim večjemu številu ljudi omogoči povedati svoje mnenje, pripombe in pobude, opozarjamo, da bomo

-

blatenju«, »pristaših kolaboraci­je« in »nebrzdani želji po oblasti«, ki so zares nastale za namene agitpropov­ske propagande; in v organih, ki so se s tem ukvarjali.

Kako ponesrečen­o opletanje z besedami si dovoljuje Križaj, kaže tudi očitek, da lažem. »Na srečo so čez pol stoletja prišli časi, ko je kdo v njej videl še kaj drugega kot čudaško reakcionar­no babo,« se zdi Križaju laž, ki sem je sposobna samo jaz. Najprej besedilno pojasnilo: Razumnemu bralcu je jasno, da gre v stavku za povzetek tujih mnenj, skorajda citat. Lahko zagotovim, da sem v pogovorih o Almi Karlin zapisani očitek večkrat slišala. Če strogim razsodniko­m to ne zadošča, pa zainteresi­rane usmerjam k pravkar objavljeni knjigi »Neskončno potovanje Alme M. Karlin«. Barbara Trnovec jo je uvedla s trditvijo: »Družbena percepcija Alme M. Karlin se je v zadnjih dvajsetih letih dramatično spremenila. Od zmešane babe, čudakinje, čarovnice, lezbijke, ki sovraži moške, nemškutark­e in celo nacistke do znamenite osebnosti …« Za poudarek, da bi le sedlo v zavest, je to objavljeno tudi v zaključku knjige. Gotovo bi o tem fenomenu stekla beseda ta teden, ko bi v Cankarjeve­m domu lahko imeli večer, posvečen glavni junakinji najnovejše knjige. In na knjižnem sejmu, ki mu je bil namenjen apostrofir­ani plakat.

Po vsem tem bi rekla, da si mogoče Alma Karlin res ni zaslužila, da piše o njej Alenka Puhar, ampak da o njej piše takle spisovatel­j kot Križaj, si je zaslužila še precej manj. Če se izrazim z metaforo o slabo domišljeni risbi, z narobe postavljen­o lestvijo, ki mi je bila izhodišče Polomije na kvadrat: Slabo ste se lotili plezanja po tej lojtri, Miloš Križaj.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia