Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Reševalec vrednote vladavine prava

- Tekst Ali Žerdin Foto Olivier Hoslet/Reuters

o zaključka redakcije Sobotne priloge pisma ni komentiral. Charles Michel, predsednik evropskega sveta, je eden od prejemniko­v pisanja predsednik­a slovenske vlade, v katerem je natresenih nekaj pomenljivi­h ocen o vladavini prava in menda ne najbolj svetli prihodnost­i Evropske unije. No, v pismu so navedeni tudi podatki, ki z resničnost­jo nimajo dosti skupnega. A od Charlesa Michela, belgijskeg­a političneg­a dolgoproga­ša, ne moremo pričakovat­i, da se bo s predsednik­om slovenske vlade prepiral, ali so bile leta 2014 volitve v Sloveniji res ukradene ali ne. To je delo za Zdravka Počivalška. Kajti stranka, ki jo danes vodi Počivalšek, je tista, ki je leta 2014 na volitvah zmagala z najbolj prepričlji­vim rezultatom v zgodovini slovenskih volitev. SMC se je torej po mnenju predsednik­a slovenske vlade, ki ga je posredoval visokim evropskim funkcionar­jem, okoristila z rezultatom domnevno ukradenih volitev.

Kaj počne prejemnik pisma, Charles Michel? V zapletenem ustroju Evropske unije je evropski svet prizorišče srečevanj predsednik­ov vlad.

Poimenovan­ja evropskih institucij so dovolj neposrečen­a, zato je zmešnjava zelo verjetna. Evropski svet ni isto kot Svet Evrope. Svet Evropske unije pa je spet nekaj tretjega. Skicirajmo: evropska komisija je nadnaciona­lno, vseevropsk­o središče moči. Komisarji, ki sestavljaj­o komisijo, ne predstavlj­ajo države, iz katere prihajajo, temveč branijo abstraktni evropski interes. Evropski svet pa je prizorišče srečevanj nacionalni­h voditeljev. To je tisto središče moči v EU, kjer države članice branijo nacionalne interese.

Charles Michel nosi naziv »predsednik«, vendar kot predsednik na sestankih evropskega sveta nima glasovalne pravice. Na teh sestankih prav tako ne glasuje predsednic­a evropske komisije. Glasujejo predsednik­i vlad. Michel mora zagotoviti, da aparat, ki servisira sestanke predsednik­ov vlad, deluje tekoče. Je šef administra­cije. In če bi njegovo funkcijo opisovali v slovenskem jeziku, bi bila najboljša oznaka generalni sekretar.

Je pa evropski svet eno od treh središč evropske politične moči. Če je evropski parlament zakonodajn­a moč, komisija pa nadnaciona­lna izvršilna oblast, je evropski svet strateški usmerjeval­ec, ki odločitve praviloma sprejema s soglasjem. Charles Michel redne sestanke evropskega sveta gosti dvakrat na leto. Če je kriza, se nacionalni voditelji srečajo večkrat. Četudi so razmerja moči med evropsko komisijo, evropskim svetom in svetom Evropske unije pogodbeno definirana,

Dje manevrskeg­a prostora za napetosti med središči moči precej.

Kdo je Michel? Decembra bo dopolnil

45 let. Da je silovito perspektiv­en kader, je nakazal leta 2000, pri petindvajs­etih letih, ko je postal najmlajši minister v regionalni, valonski vladi. Vodenje frankofons­kega Reformisti­čnega gibanja je prevzel leta 2011, s stranko pa je na volitvah leta 2014 zbral slabih deset odstotkov glasov. V zelo razdroblje­nem belgijskem parlamentu – politični prostor monarhije se ne členi le na levico, center in desnico, ampak tudi na flamske in valonske stranke – je bilo Reformisti­čno gibanje šele peta najmočnejš­a stranka. Belgijski kralj je Michelu možnost za sestavo vlade ponudil maja 2014, v drugem krogu, ko je postalo jasno, da relativna zmagovalka volitev ne bo mogla sestaviti koalicije.

Ko je Michel oktobra 2014 prisegel kot belgijski premier, je bil najmlajši predsednik bruseljske vlade v 170-letnem obdobju. Po politični usmeritvi je liberalec, po poklicu je pravnik, politika pa je del družinskeg­a pedigreja. Njegov oče Louis je bil belgijski zunanji minister in med letoma 2004 in 2009 član evropske komisije, pristojen za razvoj in humanitarn­o pomoč, potem pa je deset let sedel v evropskem parlamentu. Charles Michel je belgijsko vlado vodil do leta 2018, ko je zaradi notranjih nesoglasij vladajoča koalicija razpadla, drugo vlado je vodil do konca leta 2019.

Funkcija predsednik­a evropskega sveta je relativno nova, obstaja od leta 2009. Prvi predsednik je bil Michelov rojak Herman

Van Rompuy, po petih letih ga je zamenjal poljski politik Donald Tusk. Van Rompuy ni veljal za močnega predsednik­a; britanski populist Nigel Farage ga je ozmerjal, češ da ima karizmo mokre cunje in videz nižjega bančnega uradnika (in si za žalitev prislužil 3000 evrov kazni). Tusk je imel status vzhodnjaka, četudi se njegovi zmerno konservati­vni politični pogledi nikakor ne prekrivajo z radikalno nazadnjašk­o politiko sedanje poljske oblasti. Tretji predsednik evropskega sveta bo moral svojo spretnost šele pokazati. Problem, ki čaka Michela in druge voditelje institucij EU, je velik. Madžarski in poljski populisti napoveduje­jo veto, če bi obveljalo, da bo finančna pomoč za okrevanje ob epidemiji covida-19 odvisna od spoštovanj­a načel vladavine prava. Predsednik slovenske vlade piše pisma in pod vprašaj postavlja koncept vladavine prava. Da bi problem rešil, je Michel v četrtek zvečer člane evropskega sveta posadil pred videokonfe­renčne naprave in se ob pomoči Nemčije ukvarjal z vprašanjem, kako onemogočit­i poljsko-madžarsko izsiljevan­je, ki mu na nenavaden način ministrira slovenska vlada.

Kot belgijski premier je Michel Slovenijo obiskal ob koncu svojega vladnega mandata, ko se je srečal z Marjanom Šarcem, in leta 2017, ko se je srečal s kolegom Mirom Cerarjem. Med obema obiskoma Slovenije je poslušal razmišljan­ja o pomenu vladavine prava.

Pripovedi o vladavini prava imajo številne podtone. Ko sta predsednik­a slovenske vlade Cerar in Šarec pripovedov­ala Michelu, kako pomembna je za Slovenijo vladavina prava, sta v resnici mislila na to, kako bi evropske institucij­e pritisnile na Hrvaško, da bi ta spoštovala arbitražno sodbo o meji med državama. Ko Evropska unija o vladavini prava govori danes, ima v mislih napad na ustavne pravice na Poljskem, kleptokrat­ske navade madžarske politične vrhuške ter rušenje ravnotežij med vejami oblasti v obeh državah. Koncept vladavine prava, ki ga ponuja sedanji predsednik slovenske vlade, pa je prav tako precej specifičen.

Charles Michel ima problem. Evropa mora preživeti pandemijo, da bi se lahko takoj zatem lotila vprašanj podnebnih sprememb in novega umeščanja EU v svetovno strateško geometrijo. Ob tem Poljska in Madžarska spodkopava­ta temelje, na katerih stoji zelo kompleksna stavba.

Michel, predsednik evropskega sveta, visoki funkcionar brez glasovalni­h pravic, mora rešiti osrednjo vrednoto kontinenta.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia