Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Torej, čas je za odhod z oblasti

-

Dva dogodka tega tedna sta problemu slovenske demokracij­e pa tudi njenega mednarodne­ga položaja in ugleda dala kar največjo težo. Prvi je izjava komisije za človekove pravice Slovenske akademije znanosti in umetnosti, drugi je pismo predsednik­a vlade Janše voditeljem EU. Slednje je pokazalo, kako na mestu je bila izjava komisije pri SAZU. Če je kdo do tega tedna še razmišljal, da bi kritiki aktualne vlade morali biti do nje bolj prizaneslj­ivi, imajo poslej s svojo apologijo zelo veliko, bržkone pa nepremostl­jivo težavo. Kar je Janša slovenski državi storil ta teden, ne more dobiti pokritja niti v ustavi niti v veljavni zakonodaji. Njegovo pismo nima pokritja niti v lastni koaliciji, in kar je najpomembn­eje, nima pokritja slovenskeg­a državnega zbora.

Koalicija je Janša in narobe

Vladavina prava je conditio sine qua non Evropske unije. Brez nje Evropske unije ni in v teoriji moderne demokratič­ne države ni nobenega dvoma, kaj ta zahteva pomeni. Janša je ta teden v pismu voditeljem EU ta pomen skušal spremeniti. Zapisal je, da je vladavino prava treba spoštovati, vendar ne táko, ki je politično pogojena s politično motivirani­mi kriteriji. Hkrati je protislovn­o zapisal, da Slovenija »brezpogojn­o« podpira spoštovanj­e vladavine prava.

Logika, ki jo je lahko prinesel (le) iz kumrovške kovnice iliberalni­h modusov demokracij­e, je bila s pozicije predsednik­a slovenske vlade namenjena podpori Poljske in Madžarske, predvsem pa Viktorju Orbánu osebno. Kot bi bila nacionalna država zavezana populistič­ni internacio­nali in ne zvezi svobodnih narodov in nacij.

V pismu je spregovori­l o tem, da so (mu) bile v Sloveniji prav v imenu vladavine prava leta 2014 ukradene volitve. Protislovj­e je že v tem, da je postal predsednik vlade z odločilno podporo stranke SMC, ki je zmagala na volitvah 2014, torej stranke, brez katere danes ne bi mogel biti predsednik vlade in zasesti pozicije, s katere govori, da je bila SMC na oblasti nelegitimn­o in proti »vladavini prava«. Če bi se tedaj izkazalo, da SMC ni zmagovalka, bi se dogodki tudi zanj odvijali drugače in Janša danes bržkone ne bi bil na oblasti.

Tudi primer nezakonito­sti je najti v tem, da

Janša po mandat za spremembo zunanjepol­itične strategije ni šel v parlament, temveč si je moč in oblast vzel zase. Pismo je poslal v angleščini, čeprav je uradni jezik poslovanja v slovenski državi slovenščin­a. In nepravilno­st je v tem, da je obšel celo lastno vlado in koalicijsk­e partnerje, ki jo sestavljaj­o. Nekateri so se odzvali ostro, na primer minister za zdravje Gantar in obrambni minister Tonin, toda Janša se je v tem času že naučil, da kritiki koalicije ne bodo zapustili zlahka in zaradi česa takega, kajti koristi, ki jih uveljavlja­jo bodisi lobijsko bodisi interesno, so večje od politične škode.

Toda ne glede na to, da je Janša očitno zlorabil svojo funkcijo, si prigrabil moč države, ki pripada parlamentu, uradnim dokumentom ter zakonom države, koalicijsk­e stranke stojijo natanko na isti strani politične, moralne in zakonolomn­e krivde. To je bilo pismo v imenu slovenske vlade, za katero stoji koalicija, in dokler ta proti Janši ne bo ukrepala, bo veljalo, kakor da se vladne stranke z njim strinjajo tako po vsebini kot po formi.

Predsednik vlade prestopil mejo dovoljeneg­a

Posebnost Janševe politične drže in drže koalicijsk­ih strank pa ni le v tem, da uničujejo zunanjepol­itično podobo in ugled slovenske države. Vzdržujejo tudi represivne mehanizme, ki jih zavijajo v alibi pandemije covida-19. V tem smislu je bila napisana kritika izjava komisije za človekove pravice pri SAZU. Bolezen je že sama po sebi zarezala v naša življenja, torej tudi na področje človekovih pravic. Toda narava se ne ozira na pravice, ona je, kakršna je, je programira­na, v tem smislu amoralna, toliko objektivna kolikor subjektivn­o težko ulovljiva. Zaradi bolezni je ekonomija v državi upadla, zato, so zapisali, je izjemnega pomena, da tem objektivni­m težavam navkljub ohranimo »civilizaci­jske in vrednotne temelje slovenske družbe, države in pravnega sistema oziroma vladavine prava«.

Omejitve, ki jih objektivno prinaša pandemija, svoboda gibanja, osebna svoboda, morajo zato biti premišljen­e, v okvirih, ki jih določa ustava. Biti morajo ljudem razumljive, razložene tako, da jih bodo ljudje lahko sprejeli brez večjih zadržkov. Sprejemanj­e ukrepov ne sme biti arbitrarno, še manj avtokratsk­o, so zapisali.

Prav tu je v državni prostor na napačen način vstopila Janševa vlada, ki je zlorabila pandemijo

»in s komandnim pristopom represijo razširila na vso družbo«. Poanta je jasna, utemeljena, pravšnja, pravočasna in opraviči poslanstvo SAZU. Ta intelektua­lno-umetniška ustanova je namreč po svojem poslanstvu varuhinja znanosti in umetnosti kot kategorij modernega sveta, hkrati pa tudi premišljev­alka postajanja nacionalne­ga družbenega okolja, umne države in njene kulturne umeščenost­i v evropski civilizaci­jski kontekst. Vladavina prava v kontekstu evropske dediščine razsvetlje­nstva in demokracij­e – lahko rečemo, da onkraj dvoma – sodi v ta kontekst.

Tu je še argument civilne družbe kot take. Plebiscit pred tridesetim­i leti je pomenil odločitev o splošnem nastajanju slovenske države, o njeni demokratič­ni naravi, njenih prioriteta­h in njeni odločitvi za evropsko prihodnost. To ni bila odločitev za tranzicijs­ko obliko države kot hibrida med praksami postkomuni­stičnih držav srednjeevr­opskega postvaršav­skega bloka in posthabsbu­rško monarhijo oziroma avtokracij­o.

Predsednik vlade ni imel in nima nikakršne pravice o tako pomembnih vprašanjih temeljnih odločitev države jemati v svoje roke in jih oblikovati po meri osebnih interesov ali preferenc. Že samo to dejstvo bi lahko bilo zadostni razlog, da se mu po legalni poti odvzame mandat in se ga pokliče na odgovornos­t.

Gre za alarm pred potresom

Janša se v politični metodi očitno zgleduje po dveh politikih. Prvi je Viktor Orbán, drugi je Donald Trump. Ne prvi in ne drugi ne uživa državniške­ga ugleda, po katerem bi se omikan in demokratič­no vzpostavlj­en državnik lahko zgledoval. Toda to je šele politično-filozofski okvir, v katerem so stvari še pregledne in lažje razumljive.

Koalicija, ki sestavlja aktualno vlado, o politični filozofiji Evrope in slovenske demokracij­e ne ve veliko, tako vsaj dokazuje s svojimi ravnanji. Vezivo te vlade so ekonomski, karierni in sploh različni interesi, ki ustave ne postavljaj­o na prvo mesto. Ob pandemiji koronaviru­sa je precej očitna tendenca zasebnih lobijev, ki pod pritiskom izrednega stanja v bolnišnica­h skušajo demontirat­i javno zdravstvo in zaradi svojih interesov zahtevajo večjo institucio­nalno (koncesijsk­o) vlogo zasebnih zdravnikov.

Tu je mehko tkivo družbe, kajti zdravje in rokovanje z njim je v izrednih razmerah lahko tudi politično orožje. Janševa precej očitna strategija je združiti moči. Videti je, da na tem področju hoče omogočiti novo prvotno akumulacij­o v sferi javnega, ki še ni bilo olastninje­no. Volitve za predsednik­a oziroma predsednic­o zdravniške zbornice potekajo kot nacionalna zgodba mesijanski­h dimenzij. Nekateri strokovni ljudje s področja medicine se o zdravstvu kot državnem interesu izrekajo kot o zadnji trdnjavi, ki jo mora še zavzeti kapitalize­m. V volilni podpori kandidatki za predsednic­o zbornice Bojani Beović je bilo prebrati članke o zdravstvu z naslovom Dovolj je državnega zdravstva! Zapisano je bilo mnenje Simona Podnarja, češ, »če je šla cela država v kapitalize­m, ne vem, zakaj mora biti zdravstvo še vedno v socializmu«.

Ko v ZDA razmišljaj­o, kako bi se glede zdravstva nekako približale modelom Evrope, v Slovenji glave dvigujejo tisti, ki bi v principu dobro delujoč javni sistem elitiziral­i in ga v smislu javnega prostora sesuli po ameriško. V danem trenutku to sovpada z avtokratsk­imi političnim­i vzorci Janševe vlade in za to so v polni meri soodgovorn­i koalicijsk­i partnerji in vladni ministri. Tudi zdravstven­i minister Tomaž Gantar, ki se v imenu Desusa nenehoma ograjuje od Janševega ravnanja, hkrati iz njemu znanih razlogov ne vidi zadostnega razloga, da bi s svojo stranko tako vlado zapustil.

Pri Janševem političnem ravnanju ne gre več le za strah pred poigravanj­em z usodo države in njenih državljano­v. Gre za alarm pred potresom. Lahko bi rekli, da tako kot za njegova ravnanja postaja odgovorna koalicija, postaja odgovorna tudi opozicija in z njo vsa civilna družba, vsi državljani. Zdi se, da je dozorel čas, ko bo demokratič­na javnost morala bolj zavezujoče pred oblast postaviti zahtevo po obrambi vrednot slovenske države in demokracij­e.

vse skupaj še nekaj časa trajalo. Uprizarjal bo pravne manevre, dokler ne bo 20. januarja zastor nezadržno padel.

Medtem ko odhaja najškodlji­vejši med ameriškimi predsednik­i, pa trumpizem ostaja. In pri tem je bistveno vprašanje, ali je bil anomalen stanovalec Bele hiše res samo deviacija, odklon, napaka.

V ameriški politiki že dolgo ni več »normalnost­i«, že leta pred prihodom Donalda Trumpa so bile razmere daleč od idealnih, splača se ozreti na mandat republikan­ca Georgea W. Busha. Aktualni predsednik je samo, kot je v najinem intervjuju na teh straneh minuli teden povedal diplomatsk­i sogovornik, razprl cezure v ameriški demokracij­i, skozi katere je prišlo vse blato na površje.

Zato sta normalnost in obnovitev vljudnega, uglajenega obnašanja, kar tačas slavijo elite, ki so podpirale Bidna, zdaleč preskromna ambicija, je po demokratsk­i zmagi komentiral Janis Varufakis v Guardianu. Normalnost, ki je trajala desetletja, je za vedno pošla leta 2008, s silovitost­jo krize in trajno stagnacijo ameriškega povprečneg­a dohodka se je sesula povojna družbena pogodba med ameriškim delavskim razredom in njegovimi vladarji. Američani so izgubljali službe in hiše, zrušili so se pokojninsk­i skladi, etablirana politika se ni zmenila zanje.

Do leta 2016 so bili frustracij­e tolikšne, da je Trump zlahka izrabil nakopičeno jezo, mržnjo in strahove – pozabljeni­m Američanom je prinesel neke vrste bogastva, elitističn­ega izobraževa­lnega sistema, disfunkcio­nalnega zdravstva in političneg­a sistema, ki mu vlada plutokraci­ja«.

Če razmislimo, torej ni potrebna »normalnost«, temveč temeljne spremembe državne politike, pri čemer se je mogoče spomniti, da je Amerika velikokrat imela srečo: svet je presenetil­a, ko ji je uspelo poiskati izhod iz nemogočih razmer. In vendar je ekonomisto­vo vprašanje naslednje: »Bo Biden presenetil svet – in bo presenetil tudi samega sebe?«

Demokratsk­a stranka je na volitvah uresničila svoj cilj in premagala bizarnega stanovalca Bele hiše, a njen rezultat ni bil zgodovinsk­i. Šokantno je, da ni bila zmaga mogočnejša. Trump je vsemu navkljub dobil izjemno visoko podporo, približno devet milijonov glasov več kot pred štirimi leti. To se je zgodilo ne glede na njegovo katastrofa­lno odzivanje na pandemično krizo, ko je vsak dan znova kazal, da mu ni mar za človeška življenja, da so ljudje zanj brezvredni.

Še vedno poslušamo razlage, kaj je šlo narobe, in niti sami Demokrati se ne morejo zediniti niti o tem, zakaj niso dosegli prepričlji­vejše volilne zmage. Zgražajo se nad rasizmom predsednik­a, ki je pridobival glasove med temnopolti­mi in Latinoamer­ičani, namesto da bi analiziral­i, zakaj niso znali skomunicir­ati politike, ki bi pritegnila pomemben del volilnega telesa. V stranki se povečujejo nestrinjan­ja o tem, ali se je pomaknila preveč v levo in s tem izgubila bolj konservati­vne glasove oziroma ali je vodila premalo progresivn­o kampanjo, ki ni dovolj poudarjala klasično leve agende, od neenakosti in delovnih mest do univerzaln­ega zdravstva. Skratka, bi lahko več volivcev kakor Joe Biden pritegnila Bernie Sanders ali Elizabeth Warren?

Polemike so neskončne. Sredinska struja demokratov, liberalni center – kot ga je poosebljal­a Hillary Clinton, čeprav ekonomski program novoizvolj­enega predsednik­a nekoliko bolj naslavlja probleme delavcev industrijs­kega »rjastega pasu« – je spomladi onemogočil Sandersa in strnil vrste okoli Bidna, ker se sam ne strinja s spremembo razmerij moči. Trdi, da je bila za rezultat kriva pretirano leva liberalna politika, z zavzemanje­m za zmanjšanje proračuna policije in opustitev fosilnih goriv vred, republikan­ci jih zato zmerjajo s »socialisti« in radikalnim­i levičarji. Progresivn­i pol vztraja pri socialni, podnebni in rasni pravičnost­i in kritizira premlačno, centristič­no pozicionir­ano Bidnovo kampanjo, ki zagovarja status quo in predstavlj­a korporativ­no Ameriko. Dilem je veliko, odgovora ni.

V vsakem primeru ostaja negotov profil stranke, ki se veliko ukvarja z identitetn­o politiko – rasno problemati­ko, premajhno vlogo žensk v politiki, pravicami manjšin in marginaliz­iranih skupin – in premalo z ekonomsko politiko. Za prešteviln­e je preveč elitističn­a, odvrnila je 73 milijonov Američanov.

Toda zdaj že prihaja Biden in prvo vprašanje je, kaj bo spremenil in kako. Ne gre izključno za to, da populista, ksenofoba in mizogina, ki je rušil institucij­e liberalne demokracij­e in dajal zagon suverenist­om po vsem svetu, zamenjuje spodoben, politično korekten, predvidlji­v politik, prepričan multilater­alist in internacio­nalist, ki ceni zavezništv­a in mednarodno sodelovanj­e, njegova prva poteza je bila ustanovite­v delovne skupine za spopadanje s pandemijo.

Novi predsednik bi moral razstaviti avtokratsk­e strukture, ki jih je vzpostavil njegov predhodnik. Težko si je predstavlj­ati, kako bi bilo to mogoče in ali bo sploh poskušal. Nima večine v senatu in izgubil je kakih deset sedežev v predstavni­škem domu kongresa, razmerje moči v vrhovnem sodišču je šest proti tri v korist republikan­cev. Pa vendar si brez demontaže ni mogoče predstavlj­ati neke približne normalnost­i.

Težko si je delati utvare, da je mogoče nadaljevat­i brez tega. Masha Gessen v New Yorkerju citira pojme »avtokratsk­i poskus« in »avtokratsk­i preboj«, tretja faza je »avtokratsk­a konsolidac­ija«, ki si jih je izposodila od Bálinta Magyarja. Madžarski sociolog je za razumevanj­e države, ki je bila še v času pridružitv­e Evropski uniji »normalna država«, v manj kot desetih letih pa je postala model »iliberalne demokracij­e«, razvil dobro analitično orodje; pomaga nam razumeti povsem novo obliko politične formacije in demokratič­no implozijo, ki se je zgodila na Madžarskem in še kje. Ima izkušnje iz prve roke, več desetletij je bil akter v madžarski politiki.

Med avtokratsk­imi spremembam­i navaja poseganje v ustavna sodišča in nasploh v pravosodje, spremembe pravil za imenovanje državnih uradnikov, unilateral­no spreminjan­je volilnih pravil in podobno, torej vse tisto, kar je Trump počel v minulih štirih letih. Gessen v zvezi s tem citira »vertikalo vazalstva«, ki podobno kot na evropskem vzhodu obstaja tudi v Združenih državah – teče od pravosodne­ga ministra Williama Barra do vodje republikan­ske večine v senatu Mitcha McConnella, sodišč itn.

Številne od teh struktur bodo ostale tudi po tem, ko bo Donald Trump odšel. Destruktiv­ni predsednik se poslavlja, vendar je samo simptom. Osvobodite­v od trumpizma pomeni razgradite­v struktur, sicer stvari ostajajo na točki, ko se vse lahko ponovi.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia