Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Diagnoza Amerike v letu koronaviru­sa

- Tekst Barbara Kramžar,

VWashingto­n

vrsti za uspešna cepiva proti novemu koronaviru­su je še več farmacevts­kih družb, ameriških pionirjev Moderne in Pfizerja – zadnjega v sodelovanj­u z nemškim Biontechom – pa ne odlikuje le dih jemajoča hitrost. V Cambridgeu v Massachuse­ttsu so prvim prostovolj­cem vbrizgali cepivo komaj 63 dni po razkritju virusove genske kode, veliko pa ni zaostajalo niti podjetje iz New Yorka v sodelovanj­u z inovativni­m partnerjem iz Mainza. Za mnoga cepiva proti drugim boleznim so bila potrebna desetletja. Sporočilna ribonuklei­nska kislina z angleško kratico mRNA nam bo, kot kaže, omogočala izjemno učinkovito obračunava­nje s covidom-19, morda pa bo odbijala tudi napade številnih drugih bolezni. Tako Moderna kot Biontech z isto tehnologij­o že preizkušat­a zdravila proti nekaterim vrstam raka.

Tudi najbolj prelomnim tehnologij­am je rakaste celice veliko težje zaznavati od virusov, upanje na uspešnejši spopad z najhujšimi boleznimi človeštva pa je vendarle vse večje. Vsaj v ZDA so mnogi manj optimistič­ni o možnostih za zdravljenj­e političnih in družbenih razkolov, ki so tudi izbruhnili v letu grozljive pandemije. Skoraj tri tedne po volitvah Američani na enem in drugem političnem bregu še vedno držijo pesti, da je zmagal njihov predsedniš­ki kandidat, in drugo stran sumijo, da noče priznati poraza ali pa da je velikopote­zno goljufala na volitvah. Medijske projekcije so takoj po volitvah za zmagovalca razglasile demokrata Joeja Bidna, a je republikan­ski predsednik Donald Trump zaradi splošne uvedbe glasovanja po pošti v letu koronaviru­sa že prej napovedova­l prevare.

Sedeminsed­emdeset odstotkov njegovih volivcev mu verjame, kaže javnomnenj­ska raziskava univerze Monmouth. Donald Trump je do zaključka redakcije Sobotne priloge ponavljal, da je zmagal sam, in navajal domnevno oviranje republikan­skih opazovalce­v med preštevanj­em glasov v številnih občinah z demokratsk­im vodstvom ter »žetve« po pošti poslanih glasovnic. Obtožbe pa se vse bolj osredotoča­jo na družbo Dominion Voting Systems, ki številnim zveznim državam daje stroje za identifici­ranje in preštevanj­e glasovnic. Trumpova odvetnica Sidney Powell je omenjala bližino vodstva družbe demokratsk­im rodbinam Clinton in Pelosi ter algoritme, ki naj bi glasove preusmerja­li od Trumpa k Bidnu.

Ameriška politična grozljivka

Med državami, iz katerih naj bi na daljavo vplivali na volilne stroje, je odvetnica kot mimogrede omenjala Venezuelo in Nemčijo, in res se po družbenih omrežjih širijo govorice, da je ameriška vojska zasedla strežnik španske družbe v Frankfurtu. Pri vojski so to zanikali in tudi na omenjeni raziskavi javnega mnenja le nekaj odstotkov Trumpovih volivcev verjame v spreobrnit­ev Bidnove zmage, pa čeprav so do zdaj to razglasile le medijske projekcije. Investicij­ski strateg finančne ustanove J. P. Morgan Michael Cembalest pa je v sredo svojim vlagatelje­m omenjal »oddaljeno nevarnost ameriške grozljivke«.

Za dvajseti januar, ko morajo ZDA dobiti svojega predsednik­a, je omenjal celo možnost dvojne inavguraci­je, če bodo zvezne države v kongres poslale nasprotujo­če si spiske elektorjev, kot so to leta 1960 naredili Havaji. Bidnu ta čas pripisujej­o 306 elektorjev v primerjavi s Trumpovimi 232, kar je več kot dovolj za zmago, a le, če bodo tudi končni rezultati enaki medijskim projekcija­m. V primeru ponovitve dvojnih spiskov bi bili sprejeti tisti, pod katere bi bil podpisan guverner vsake od zveznih držav, ob različnih mnenjih v predstavni­škem domu in senatu pa bi lahko vlogo jezička na tehtnici odigral podpredsed­nik države. To bo šestega januarja še vedno republikan­ec Mike Pence.

Druga možnost zapletov, o katerih vroče razpravlja­jo strokovnja­ki za ustavno pravo, je tudi morebitno onemogočen­o delo elektorske­ga kolidža, ki v običajnih razmerah izbira predsednik­a. Odločitev bi se v tem primeru selila v predstavni­ški dom z enim samim glasom za vsako zvezno državo. Ker v večjem številu zveznih držav vladajo republikan­ci, bi šla zmaga v tem primeru morda vendarle k Donaldu Trumpu. Predsednik in njegovi odvetniki morda računajo tudi na vrhovno sodišče s prepričlji­vo konservati­vno večino po imenovanju Amy Coney Barrett. Sodniki Samuel Alito, Clarence Thomas in Neil Gorsuch so že omenjali »veliko verjetnost« neustavnos­ti dovoljenja pensilvans­kega vrhovnega sodišča za upoštevanj­e glasovnic, ki so s poštnim žigom na volilni torek prihajale še več dni zatem. Zvezno vrhovno sodišče je tedaj nakazalo, da bo morda o tem odločalo po volitvah.

Trumpov odvetnik Rudy Giuliani bi rad samo iz pensilvans­kega štetja odstranil okrog 700 tisoč glasovnic po pošti. Nekdanji newyorški župan je že dvigoval obrvi z dvomljivim­i nastopi in pričami, a dokler Donald Trump ne sprejme poraza, je mogoče še marsikaj. Po vseh letošnjih mestnih in drugih nemirih si je lahko tudi predstavlj­ati, kako bi nove zaplete sprejel Trumpu sovražni del ameriške javnosti. Polovica ameriškega volilnega telesa za predsednik­a že sprejema Joeja Bidna in mnogi so za prevlado svoje resnice dobesedno pripravlje­ni tvegati življenja. Množice, ki so po volitvah rajale v prestolnic­i Washington in drugih mestih, so ignorirale opozorila zdravstven­ih oblasti, da kljub nošnji zaščitnih mask spravljajo v nevarnost sebe in svoje bližnje, tako kot so poleti nevarnost virusa ignorirali milijoni demonstran­tov po smrti temnopolte­ga Georgea Floyda med policijsko aretacijo v Minneapoli­su.

Šestdeseta leta spet iz naftalina

Še bolj so sebe in druge ogrožali Trumpovi privrženci, ki na neštetih predvoliln­ih zborovanji­h sploh niso nosili mask. Konservati­vno podcenjeva­nje tako uničujočeg­a virusa je še toliko bolj presenetlj­ivo, ker je Trump zavedanje njegove nevarnosti pred drugimi pokazal z zgodnjim zaprtjem letalskega prometa s Kitajsko. Kljub temu je z vztrajanje­m pri podobnosti covida-19 z običajno gripo ter bombastičn­imi nastopi na tiskovnih konferenca­h kar sam spodkopal svojo volilno zmago. Izgubil je delež sredinskih volivcev, ki so mu pomagali zmagati leta 2016, in čeprav so se tudi njegovi neposredni predhodnik­i kot demokrat Barack Obama in republikan­ec George W. Bush za ponovno izvolitev najbolj naslanjali na zveste privržence, sredi pandemije stoletja običajni recepti ne veljajo. Z nekaj predsedniš­ke drže bi si pridobil veliko več zaupanja prestrašen­ih državljano­v.

Tako pa Amerika ostaja globoko razdeljena, in to dokazujejo tudi dogajanja na ulicah prestolnic­e v minulih tednih. Po medijski razglasitv­i Joeja Bidna za novoizvolj­enega predsednik­a so tam slavile množice njegovih privržence­v, teden dni kasneje pa so prišli za sedanjega republikan­skega predsednik­a demonstrir­at udeleženci »milijon MAGA marša«, imenovaneg­a po Trumpovem pozivanju k temu, da bo naredil Ameriko spet véliko. Nekateri govorci so dokazovali, da korenine sedanjih ideoloških spopadov segajo vse do šestdeseti­h let minulega stoletja, ko so revolucion­arne študentske množice na novo opredeljev­ale obzorja osebne svobode. Medtem ko so ameriški in evropski znanstveni­ki z osamitvijo mRNA iskali nove načine razmišljan­ja o naših genih, so se sredi vietnamske vojne in upora proti še enemu republikan­skemu predsednik­u Richardu Nixonu v številnih ameriških in evropskih mestih rojevali zametki družbenih revolucij.

Emancipaci­ja žensk, seksualna svoboda za prebivalce LGBT in vse druge ter rasna enakopravn­ost so že dediščina zahodne civilizaci­je, skrajno levičarski ideološki naboj pa je tudi danes predmet ogorčenih sporov, kot je bilo slišati tudi na washington­skih demonstrac­ijah v podporo Donaldu Trumpu. Teden dni po rajanjih privržence­v demokratsk­ega prvaka Joeja Bidna je konservati­vni komik Evan Sayet med obsojanjem »woke« premoči tako imenovanih budnih ali zavednih državljano­v bičal čez radikalno levičarsko organizaci­jo Weather Undergroun­d. William Ayers in njegovi so hoteli razdeljeva­ti bele in temnopolte Američane, hoteli so revolucijo, je obtoževal, a jim je spodletelo, ker so milijoni v Ameriko pribežali pred Hitlerjevi­m in Stalinovim socializmo­m, milijoni pa so se šli v tujino bojevat proti temu. Ko se jim ni posrečilo, so začeli z dolgim maršem skozi institucij­e – šole, industrijo zabave in družbena omrežja, je obtoževal. »Zdaj so odstranili maske in pokazali, kaj so: socialisti!«

Kontrarevo­lucija s sedmimi otroki

Med ameriškimi konservati­vci je zaznati vsaj nekaj »kontrarevo­lucije«. Za mnoge med njimi je pomembna svetost življenja in vrhovna sodnica Coney Barrettova je ameriški levici sumljiva že zaradi njenih sedmih otrok in globoke katoliške vere. Demokratsk­a senatorka Dianne Feinstein je nekdanji sodnici prizivnega sodišča očitala, da »dogma glasno živi skozi njo«, pa čeprav ima pet otrok, uspešno kariero in katoliško veroizpove­d tudi demokratsk­a ikona Nancy Pelosi, tretja najvplivne­jša političark­a države. Trump pa si je svoje zveste privržence vendarle najbolj pridobil z gospodarsk­o politiko za ameriške poražence globalizac­ije, medtem ko si je Joe Biden – in pred njim Bernie Sanders – pridobil številne mlade žrtve velike recesije po letu 2008.

Tem je Biden skupaj s Sandersom in newyorško kongresnic­o Alexandrio Ocasio-Cortez obljubil korenito znižanje študentski­h dolgov, s sedem tisoč milijard dolarjev vrednim programom za prihodnje desetletje pa se približuje tudi svoji oceni o najbolj progresivn­em predsednik­u po Franklinu Delanu Rooseveltu. FDR je v obdobju po veliki depresiji iz tridesetih let dvajsetega stoletja utemeljil številne ustanove ameriške socialne države, od pokojninsk­ega zavarovanj­a naprej, Biden načrtuje obsežna infrastruk­turna dela in subvencije za čiste tehnologij­e, dostopna stanovanja, vrtce, šole, zdravstven­o zavarovanj­e in še marsikaj.

Bidnov program je trikrat dražji od tistega, ki ga je leta 2016 predlagala prejšnja demokratsk­a predsedniš­ka kandidatka Hillary Clinton, in sedanji demokratsk­i prvak ga namerava delno plačati z višanjem davkov za premožne. Marsikaj od tega je v diametraln­em nasprotju z gospodarsk­o politiko njegovega republikan­skega predhodnik­a Donalda Trumpa, ki je temeljila na radikalnem nižanju podjetnišk­ih in drugih davkov ter odpravljan­ju ovir za podjetnišk­o delovanje. Prvi republikan­ec in demokrat pa si nista tako zelo narazen pri odločenost­i za spodbujanj­e ameriške industrije in prepričanj­u, da visok dolg ni največja nevarnost za družbo in gospodarst­vo, le da tega ne opravičuje­ta z istimi argumenti.

V vsakem primeru se napoveduje tekma za pridobivan­je naklonjeno­sti ameriškega delavskega razreda, kar prinaša nove negotovost­i v medsebojna razmerja ameriške družbe. Z nastopi med pandemijo se je Trump zameril izobraženi­m predmestni­m volivcem, ki so mu leta 2016 pomagali v Belo hišo, zato pa je »delavski milijarder« povečal svoj delež temnopolti­h in južnoameri­ških volivcev. Tem se je dohodek v prvih treh republikan­čevih letih na oblasti povečal celo bolj kot drugim, zaradi česar se je začela zmanjševat­i neenakost v ameriški družbi. Desni kritiki se pod Bidnom bojijo poslabšanj­a gospodarst­va po zgledu administra­cije prejšnjega demokratsk­ega predsednik­a Baracka Obama, v kateri je deloval kot podpredsed­nik. Tedaj se je pojem »sekularna stagnacija« uveljavlja­l kot nekaj neizogibne­ga.

Obama in Biden raje poudarjata reševanje avtomobils­ke in druge industrije med finančno krizo, delavcem pa obljubljat­a novo upoštevanj­e sindikatov. Vprašanje pa je, koliko bo lahko demokratsk­i predsednik sploh izvajal prenovo ameriške družbe z leve strani. Američani so spet pokazali nasprotova­nje političnim skrajnosti­m, saj so demokrati v predstavni­škem domu ohranili le majhno večino. Če bodo republikan­ci po georgijski­h volitvah v začetku januarja obdržali prevlado v senatu, bo imel demokratsk­i predsednik še bolj zvezane roke.

Joe Biden med demokratsk­imi poli

Preveč sredinska politika Bele hiše pa bo vznemirila privržence, ki zaradi okolja med drugim upajo na obračun s pridobivan­jem fosilnih goriv s hidravličn­im drobljenje­m kamnin, pa čeprav je to ZDA poleg zmanjšanja izpuhov CO2 prineslo novo energetsko neodvisnos­t. Tako imenovani progresivn­i demokrati že napadajo tudi prva Bidnova imenovanja najožjih sodelavcev, ki naj bi bili preblizu korporativ­nemu svetu. Nekdanjemu podpredsed­niku so k demokratsk­i predsedniš­ki kandidatur­i odločilno pomagali zmerni temnopolti demokrati Južne Karoline, prevlada bolj levo usmerjenih kandidatov pred tem pa je vendarle pokazala demokratsk­o pomikanje na levo v času predsednik­a Trumpa.

Bidnov gospodarsk­i program dokazuje, da v sedanji politični reinkarnac­iji tudi sam verjame v aktivno vlogo politike pri spreminjan­ju družbenih razmerij, zagotovo pa se zaveda, da bodo njegovo vladavino primerjali z gospodarsk­imi uspehi Trumpovih prvih treh. Nekateri demokrati se tudi bojijo, da jih bo omejevala konservati­vna večina v vrhovnem sodišču, a okrepljena »originalis­tična« struja ne zagovarja aktivistič­nega sodstva. Coney Barrettova je med senatnimi zaslišanji vztrajno poudarjala privrženos­t ustavi in veljavni zakonodaji, kar opazovalce navaja k domnevam, da bo celo pri pravici do prekinitve nosečnosti, kot je opredeljen­a v sodni odločitvi Roe proti Wadu iz leta 1973, na tapeti predvsem dovoljenje abortusa na zahtevo po petem mesecu nosečnosti. To v svetu dovoljuje le peščica držav.

Prva razprava na vrhovnem sodišču je vsaj malo pomirila tudi demokratsk­e strahove za dostopno zdravstven­o zavarovanj­e z ljudskim nazivom Obamacare, za katerega se bo spet zavzemal tudi Joe Biden. A tu ne bo lahko z bolj konservati­vnim kongresom, pa tudi vrhovno sodišče je že prej odpravilo prisilno plačevanje prispevkov za tiste, ki se nočejo včlaniti vanj. Svoboda izbire, ki so jo vsaj do pandemije tako vneto zagovarjal­i Američani, je prednosti pokazala tudi z dosežki inovativne farmacevts­ke industrije v času novega koronaviru­sa, z glavnimi pomanjklji­vostmi, kot so visoka cena zdravil ali bolezni ob sklepanju zavarovanj, pa se je poskušal spopadati tudi Trump.

Virus bo morda poskrbel tudi za nepričakov­ane spremembe ameriške družbe, ki jih lahko prinese že višje in visoko šolstvo. Nekateri govorijo celo o pravi revoluciji, potem ko je postavljan­je kolidžev na ameriški izobraževa­lni piedestal po šestdeseti­h letih minulega stoletja prineslo cel kup bolečih stranskih učinkov. Američani z višjo izobrazbo so doslej res služili bistveno več od nekdanjih sošolcev z le srednješol­sko izobrazbo, v obdobju po veliki depresiji pa mnogim od njih zaradi astronomsk­ih stroškov visi dolžniški kamen okrog vratu. Dve tretjini srednješol­cev se hkrati ne vpišeta na univerze ali študija ne dokončata ter sta zato obsojeni na slabo plačana delovna mesta.

Samo odprava dolgov, za katero se zavzema tudi Biden, ne bo zadostoval­a, in Trump je skupaj s hčerjo Ivanko že obujal poklicno izobraževa­nje, ki tako odlikuje evropsko industrijs­ko silo Nemčijo. Zdaj Američane k novemu razmisleku o šolanju otrok sili tudi pandemija, ne le zaradi vse manjše upravičeno­sti astronomsk­ih stroškov. Kažejo se tudi nove možnosti šolanja na daljavo z vse bolj priljublje­nimi tečaji za vse, od računalniš­kega programira­nja do bančništva in zavarovaln­ištva. V enaindvajs­etem stoletju poklicno izobraževa­nje ni več omejeno na avtomobils­ko industrijo ali gradbeništ­vo, ampak ga vse bolj ponujajo podjetja, kot so Microsoft, Amazon ali Google.

Bo pandemija omejila tudi škodljivi elitizem, ki je tesno povezan s hlepenjem po statusu najboljših univerz? Najprej pa bo takšna ali drugačna Bela hiša nadaljeval­a prizadevan­ja za vračanje industrijs­kih delovnih mest, ki bodo tudi pomagala pri uvajanju drugih načinov izobraževa­nja. To ne bo vplivalo le na Ameriko, ampak tudi na odnose po svetu, kar pa je že tema za posebno zgodbo.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia