Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Boj za demokracij­o

-

se za človekove pravice ne prosi na kolenih, temveč se jih zahteva stojé.

Bolivija: zmaga Masa v prvem krogu

Zmaga Masa (Gibanje za socializem) na volitvah 18. oktobra letos je bila nedvoumna in Luis Arce Catcora je postal novi predsednik in mandatar vlade že po prvem krogu z več kot deset odstotkov prednosti pred Carlosom Meso iz liberalne stranke Državljans­ke skupnosti. Na tretjem mestu je pristala krščansko-demokratsk­a stranka Verjamemo z voditeljem Luisom Fernandom Comachem. Zmagovalec volitev je izjavil, da so Bolivijci izbrali vrnitev demokracij­e in zaupanje v prihodnost.

Pred letom dni, na rednih volitvah 20. oktobra 2019, je Mas s tedanjim predsednik­om države Evom Moralesom na čelu prav tako v prvem krogu volitev vodil z več kot desetimi odstotki prednosti pred stranko Carlosa Mese. Na Wikipediji je še vedno podatek o rezultatu volitev – 47,08 odstotka proti 36,51 odstotka v korist Moralesa, ki ga je vrhovno volilno sodišče razglasilo za zmagovalca volitev.

A potem se je oglasila OAE (Organizaci­ja ameriških držav) s sedežem v Washington­u, najbolj vplivna opazovalka volitev, s sumom, da je prišlo pri volitvah do goljufije. Opozicija je takoj razglasila, da ne priznava volilnega rezultata, in pozvala k državljans­ki neposlušno­sti. Sprožila je množične nemire in sledila so kaotična obračunava­nja po vsej državi s tremi desetinami mrtvih. Po treh tednih politične krize je Morales oznanil, da sprejema drugi krog volitev, napovedan za 15. december. Situacija v državi pa je medtem postala že tako zelo napeta, da mu je vojska »svetovala«, naj se umakne na tuje, parlament pa je razveljavi­l volitve. Morales, ki je dobil zatočišče v sosednji Argentini, je od vsega začetka trdil, da je državni udar proti njemu sprožila skrajna desnica s pomočjo sovražnih sil iz tujine.

Izmed burnih dogodkov pred enim letom sta s povedno simboliko izstopala dva: ko je Morales odšel iz države, je skrajno desničarsk­i Luiz Fernando Comacho – samozvani »macho Comacho« in »nasprotnik diktatorja«, sicer pa vodja Odbora državljano­v iz Santa Cruza, ki se je v trenutnem maščevalne­m zavezništv­u bil pripravlje­n pobratiti celo z domorodcem Antoniem Pumarijem, vodjo upornikov iz revnega rudarskega Potosija – vdrl z bolivijsko zastavo in biblijo v roki v nekdanjo predsedniš­ko palačo Quemado. Kričal je, da se je bog ponovno vrnil v predsedniš­ko palačo. Njegovi privrženci so zunaj zažigali barvite whipale, simbole večnaciona­lne Bolivije, ki jo je ustoličila nova ustava iz leta 2009, ko je prvič v zgodovini priznala državotvor­nost tudi večinskim staroselce­m.

V mestu Vina v pokrajini Cochabamba so se podivjani sovražniki prvega indijanske­ga predsednik­a znesli nad županjo Patricio Arce. Zvlekli so jo na ulico, jo ostrigli in polili z rdečo barvo, množica pa jo je kamenjala. Prisilili so jo, da je z njimi sedem ur bosa hodila po kamnitih poteh predmestja, preden jo je rešila policija in jo odpeljala v bolnišnico. »Ti ljudje sploh ne mislijo, vodi jih sovraštvo!« je mentalitet­o svojih agresorjev še vedno pretresena Arcejeva opisala za medije tri tedne po prestani kalvariji. Razmere so se sicer že nekoliko umirile, šikaniranj­e novih oblasti pa se še zdaleč ni končalo. Pogrom je preživela in na letošnjih volitvah je bila izvoljena za senatorko na listi zmagoviteg­a gibanja Mas.

Mea culpa New York Timesa

Le Monde diplomatiq­ue je oktobra letos v Kroniki nekega medijskega fiaska izpod peresa novinarke Anne-Domi

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia