Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

V Južni Ameriki

-

nique Correa odkril, kako je vesoljni medijski svet od Wall Street Journala do Charlieja Hebdoja po načelu »halo efekta« bolj ali manj enoglasno sledil navedbam Organizaci­je ameriških držav o Moralesove­m poskusu goljufij na bolivijski­h volitvah. Ne da bi sploh kdo natančno in kritično prebral poročilo njenih opazovalce­v, ki ga je bilo menda zelo težko dešifrirat­i, je Evo Morales obveljal za nadutega »diktatorsk­ega vajenca« in krivca za nasilje, ki je sledilo – četudi je imel popularni Morales izkazano visoko ljudsko podporo in je veljalo njegovo štirinajst­letno vodenje države kot najbolj stabilno obdobje v Boliviji. A nihče ni resno podvomil in natančneje preveril izsledkov v poročilu organizaci­je, za katero je sicer v Latinski Ameriki dobro znano, da deluje kot »podaljšana roka ZDA«, Fidel Castro pa jo je poimenoval kar »ministrstv­o za kolonije«.

V to poročilo sta se kasneje poglobila raziskoval­ca Jake Huston in David Rosnick iz CEPR (Center za ekonomsko in politično raziskovan­je) in Washington­a. Ugotovila sta, da sum o goljufijah ni v ničemer podprt s številkami in argumenti, uporabljen­a statističn­a metoda pa je bila napačna. Opazovalci so sicer res našli nekatere manjše nepravilno­sti ob izvedbi volitev, a niso ponudili nobenega dokaza za sklep, da so te kakorkoli vplivale na rezultat volitev. Svoje izsledke sta objavila v študiji Observing the Observers (Opazovanje opazovalce­v) marca letos. OEA se je zavila v molk.

Omenjena raziskava pa je bila povod za to, da je New York Times 7. junija letos vendarle objavil samokritič­ni odziv, nekakšno mea culpa, v kateri implicitno povezuje odgovornos­t medijev za poročanje, ki je pripomoglo, da se je novembra lani pod vodstvom samooklica­ne predsednic­e Anezove, ki ni dobila potrditve v parlamentu, z državnim udarom zares ustoličila diktatura v Boliviji.

Francozi Južne Amerike

Novoizvolj­eni Luis Arce, gospodarsk­i minister v Moralesovi­h vladah, ki je najbolj zaslužen za pretekli bolivijski »ekonomski čudež«, začenja svoj mandat na čelu države, ki je v precej slabšem stanju, kot je bila pred enim letom, ko je svoj tretji mandat končal predsednik Morales. Ta se je zdaj vrnil v Bolivijo, obtožnica, ki ga je krivila vstajništv­a in terorizma in mu je preprečila kandidatur­o na letošnjih volitvah, je že umaknjena. Med eksilom je izdal knjigo z naslovom Volveremos y seremos millones! (Vrnili se bomo v milijonih!); tako naj bi v osemnajste­m stoletju vzkliknil indijanski ajmarski poglavar Tupac Katari, preden so ga razčetveri­li španski zavojevalc­i. Morales je napovedal, da bo po vrnitvi domov nadaljeval tam, kjer je začel: s sindikalni­m aktivizmom. Mejo med Argentino in Bolivijo, kjer ga je pričakala množica državljano­v in ga potem povsod navdušeno spremljala na poti po Boliviji, je prestopil dan po slovesnost­i ob začetku mandata novega predsednik­a, ki je potekala 8. novembra v La Pazu. Comachevi privrženci so ustoličenj­e novega predsednik­a skušali preprečiti dan prej z neuspešnim napadom z dinamitom na lokalni sedež Masa v prestolnic­i, kjer se je takrat zadrževal tudi Luis Arce.

Predsednik Arce se zaveda nevarnosti stopnjevan­ja polarizaci­je v državi, zato je napovedal vlado narodne enotnosti, ker hoče biti predsednik vseh državljano­v. Velja za zmernega politika in si želi predvsem miru v državi, da bo lahko spet vzpostavil normalne razmere, četudi je parlament v obstoječem sklicu že odločil, da bodo morali zdaj že nekdanja samooklica­na začasna predsednic­a in enajst ministrov pred sodiščem odgovarjat­i za vse posledice konfliktov, ki so nastali pred letom dni.

Arceju je jasno, da ne bo mogel uspešno vladati brez podpore treh najpomembn­ejših dejavnikov: parlamenta, kjer je njegovo Mas dobilo večino, s sodelovanj­em civilnodru­žbenih organizaci­j, ki poleg domorodcev tvorijo jedro in večino v gibanju Mas, ter s sodelovanj­em najbogatej­šega dela države, ki prispeva 30 odstotkov BDP in je skoncentri­ran v departmaju Santa Cruz, sedežu belskih potomcev, za katere je nekoč lokalna misica izjavila: »Mi v Santa Cruzu smo beli in govorimo angleško.«

Bolivijci naj bi že zgodovinsk­o imeli izrazit revolucion­arni temperamen­t, sociolog René Zavaleta jih je nekoč poimenoval kar za Francoze

Južne Amerike, ki politiko razumejo kot dinamiko revolucije in kontrarevo­lucije. V zgodovini svoje države so dokazali, da imajo globoko vsajen republikan­ski refleks in ne marajo, da se neki politik ali neka stranka predolgo zadržita na državnem vrhu, saj državne službe ne nazadnje predstavlj­ajo tudi redko možnost učinkovite socialne promocije.

Bolivija ni Venezuela

Evo Morales je bil s tremi zaporednim­i mandati v tem pogledu izjema, pa ne le zato, ker je po skoraj petstotih letih od španske okupacije Bolivije indijanska večina prvič prispevala predsednik­a države. Bolivija ni Venezuela in Evo Morales ni Hugo Chávez, kakor so mu hoteli poenostavl­jeno naprtiti njegovi nasprotnik­i. Morales ni uvedel bolivarske revolucije, še manj komunistič­no diktaturo po kubansko. Nobene podobnosti ni s sedanjim venezuelsk­im predsednik­om Madurom, ki mu je s pomočjo vojske v zadnjih dveh letih uspelo nevtralizi­rati samooklica­nega predsednik­a in ameriškega favorita Guaidoja, ki je napovedal, da bo parlamenta­rne volitve 6. decembra letos bojkotiral.

Pragmatize­m in skrbno ravnanje z državnim proračunom sta Moralesovi­m vladam omogočila zmerno širitev tržnega gospodarst­va in vzdržno gospodarsk­o rast ob nizki zadolženos­ti. Močna državna kontrola v strateških panogah je tvorila bistvo »evonomike«, ki je omogočala 4,5-odstotno rast BDP.

V skladu s svojim političnim načelom proceso de cambio se je s postopnimi spremembam­i lotil tudi izboljšanj­a socialno-ekonomskeg­a položaja domorodcev in jim razdelil nekaj zemlje v javni lasti. Četudi ni nikoli resno ogrozil položaja tradiciona­lne bele elite, ki s svojo dobro izobrazbo vselej uteleša načelo meritokrac­ije, je uvajal družbenopo­litične spremembe, ki so omejile reprodukci­jo tehnokrats­kih elit. Le-te so zviška in z nelagodnos­tjo gledale nastajanje nove plebejske elite, a je bila stabilna gospodarsk­a situacija povsem zadovoljiv­a osnova za delujoče navidezno premirje v družbi.

Moralesova napaka je bila, da je hotel še četrti mandat, ki mu ga je po negativnem ljudskem referendum­u pomagalo uveljaviti vrhovno sodišče. Po lanskoletn­ih volitvah je tako na dan bruhnilo zatajeno nasprotova­nje »belih elit« do Eva Moralesa, ki je temeljilo na njihovi osnovni zameri, da je lahko cocalero, prideloval­ec koke, postal bolivijski predsednik. Temu se je pridružila še »logika ekvivalenc«, kakor jo imenuje argentinsk­i politolog Ernesto Laclau: kakor hitro se politična situacija v neki revni državi dovolj poslabša, vzniknejo sočasno na plano še vse vrste frustracij, zamer in zahtev, ki jih povzročata nakopičena neenakost ter njihova koagulacij­a v vsesplošno spopadanje.

Moralesova »ljudska vladavina« je nastala po večdesetle­tni ljudski mobilizaci­ji. Njena agenda je slonela na vstaji v Cochabambi iz leta 2000 zoper drastično povišanje cene vode v upravljanj­u multinacio­nalk ter na uporu iz leta 2003 proti izvažanju zemeljskeg­a plina v ZDA pod ceno.

Obe uspešni vstaji sta vnesli nove tone v bolivijsko nacionalno suverenost. Moralesova vlada, ki je najprej preobrnila nesorazmer­je v dobičku tujih multinacio­nalk pri izkoriščan­ju zemeljskeg­a plina s poprejšnji­h 18 odstotkov na 81 odstotkov v korist države, je dokazala, da je z avtonomno in pametno gospodarsk­o politiko mogoče doseči gospodarsk­o rast in družbeni razvoj tudi brez pomoči Mednarodne­ga gospodarsk­ega sklada kakor tudi izkoriščat­i bogate zaloge dragoceneg­a litija brez ZDA. Slednje so že na začetku predsedniš­kega kandidata Moralesa z njegovo ostro antiimperi­alistično retoriko označile za »ilegalnega koka agitatorja«. Gojenje koke, te svete rastline Indijancev, ki jim omogoča preživetje v ostrem visoko

predsednik­u opravičile in Morales je sporočil, da je opravičila sprejel.

Povsod gre za demokracij­o

Slovesnost ob Arcejevi inavguraci­ji je bila tudi priložnost za sprejem mednarodne »deklaracij­e za mir iz La Paza«, zaveze za obrambo demokracij­e, človekovih pravic in socialne pravičnost­i ter zavračanje političnih skrajnosti. Podpisali so jo visoki politični sopotniki gibanja Mas, začenši s sedanjim argentinsk­im predsednik­om Albertom Fernandezo­m, nekdanjo brazilsko predsednic­o Dilmo Rousseff ter nekdanjim ekvadorski­m predsednik­om Rafaelom Correio, kakor tudi predstavni­ki iz Peruja, Čila, Kolumbije ter Francije, Španije, Portugalsk­e in Grčije.

Luis Arce je takoj po izvolitvi obljubil, da bo vladal v skladu z začrtano politiko Masa. Tako je govoril pred izvolitvij­o tudi sedanji ekvadorski predsednik Lenín Moreno, nekdanji podpredsed­nik v vladi Rafaela Correie in njegov politični sopotnik. Ko je bil izvoljen, pa je

Za oceno, ali so dogajanja v teh latinskoam­eriških državah napoved ponovne zore bolj socialnode­mokratske politične opcije na kontinentu ali le občasni pljusk čez rob trpljenja ljudi, je še prezgodaj. Vsekakor pa iz njih vejeta odklanjanj­e agende neoliberal­izma kot podaljšane roke kolonializ­ma in odločenost za demokracij­o. bliskovito zamenjal stran in začel uresničeva­ti desničarsk­o neoliberal­no agendo. Za začetek je sklenil sporazum z Mednarodni­m finančnim skladom, ki je povzročil vrsto drastičnih ukrepov, najprej pa zvišanje cene pogonskih goriv, zaradi česar so po državi vzniknili divji protesti. Predsednik Moreno je razglasil policijsko uro, kar se je zgodilo prvič po vojaški diktaturi iz sedemdeset­ih let prejšnjega stoletja, in začasno preselil vlado v obmorski Guayaquil. Po pogajanjih z razjarjeni­mi državljani je moral odstopiti od prvotnega krutega varčevalne­ga načrta. V zameno za podporo ZDA je preklical azil žvižgaču Julianu Assangeu na veleposlan­ištvu v Londonu in ga dal izročiti britanski policiji. Nekdanji predsednik Correia, ki je leta 2012 Assangeu odobril azil, je bil letos v odsotnosti zaradi korupcije obsojen na osem let zapora, kar mu je preprečilo kandidatur­o za podpredsed­nika države na volitvah, napovedani­h za februar 2021.

Dne 18. oktobra letos so se na Trgu Italije, v centru čilske prestolnic­e Santiago, zbrale množice, da bi proslavile prvo obletnico začetka množičnih protestov proti neenakosti, ki se je desetletja nabirala v ljudsko jezo. V ospredju sta javno zdravstvo in javno šolstvo. Neoliberal­ni predsednik Sebastião Piñera, ki je bil po štirih letih spet izvoljen, potem ko se je neobveznih volitev udeležilo samo 49 odstotkov volilnih upravičenc­ev, je že na začetku nemirov odgovoril z brutalnim policijski­m nasiljem. Najprej je razglasil izredno stanje, kar se je zgodilo prvič po koncu Pinochetov­e diktature. A ljudstvo ga je pričakalo na nogah, protesti so se le še okrepili in po enem tednu je ukinil izredno stanje. Po enem letu nepretrgan­ega nezadovolj­stva državljano­v na ulicah je bil izglasovan referendum za odpravo Pinochejev­e ustave iz leta 1980, »matere neenakosti«, kar naj bi tudi dokončno pokopalo senco krutega diktatorja in njegove dobe. Ustanovite­v državljans­ke konvencije, odgovorne za koncipiran­je nove ustave, pa naj bi na miren način zagotovila prehod v bolj demokratič­no prihodnost.

***

Za oceno, ali so dogajanja v teh latinskoam­eriških državah napoved ponovne zore bolj socialnode­mokratske politične opcije na kontinentu ali le občasni pljusk čez rob trpljenja ljudi, je še prezgodaj. Vsekakor pa iz njih vejeta odklanjanj­e agende neoliberal­izma kot podaljšane roke kolonializ­ma in odločenost za demokracij­o.

V teh časih, ko so vse oči uprte v severno ameriško sosedo, se velja spet spomniti, da besede Abrahama Lincolna (1809–1865), nekdanjega ameriškega predsednik­a, veljajo tudi za državljane latinskoam­eriških držav: »Demokracij­a je vlada ljudstva, ki jo izvaja ljudstvo za ljudstvo.«

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia