Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Slovenija, od kod dolgovi tvoji?

- Tekst Saša Jazbec

Preden si ogledamo genezo slovenskeg­a dolga, se moramo dogovoriti, o katerem dolgu bo tekla beseda. O državnem dolgu, javnem dolgu, dolgu sektorja država, bruto konsolidir­anem dolgu države? V slovenski zakonodaji definicija javnega/državnega dolga ne obstaja. Ker pa je statistika računov države osnova za spremljanj­e proračunsk­e statistike in primerljiv­osti na evropski ravni, se za te namene uporabljaj­o koncepti v okviru postopka presežnega primanjklj­aja, ki imajo podlago v dveh evropskih uredbah (spremenjen­i uredbi sveta 479/2009 in uredbi 549/2013 ter amandmajih), ki jih dopolnjuje­jo pojasnila in navodila Eurostata, predvsem Priročnik o primanjklj­aju in dolgu države.

Dolg države po tej pravni podlagi je uradno »skupen konsolidir­ani dolg po nominalni vrednosti ob koncu leta v posamezni kategoriji obveznosti sektorja država«. Gre za enote, kjer ima država pretežen vpliv pri financiran­ju (več kot 50 odstotkov prihodkov iz javnih sredstev), lastništvu (so v večinski državni lasti) ali upravljanj­u/odločanju in jim v primeru negativneg­a poslovanja mora priskočiti na pomoč. Teh enot je po zadnjem štetju prek 2700, in sicer na treh ravneh: (1) 588 na ravni centralne države (največ je javnih zavodov, proračunsk­ih uporabniko­v in gospodarsk­ih družb – DUTB, SDH, Slovenske železnice …), (2) prek 2100 na občinski ravni (982 javnih zavodov, 854 krajevnih skupnosti, 212 občin …) in (3) trije skladi socialne varnosti: ZZZS, ZPIZ in KAD. V sektor država jih uvršča posebna komisija na podlagi Eurostatov­ih pravil. Večina enot ni spornih, so ali niso pod vplivom države, nekatere pa so mejne – na primer Dars in SID banka; pri teh dveh, ki sta uvrščeni izven sektorja država in se torej njun dolg ne všteva v konsolidir­ani dolg države, je treba ob vsakem pregledu uradnikom Eurostata dokazovati, zakaj je tako prav.

Državna poroštva ne predstavlj­ajo dejanskih, temveč le potencialn­e obveznosti Republike Slovenije, zato se v dolg ne vštevajo. Se pa stanje državnih poroštev vodi izvenbilan­čno, in sicer tako, da se prikazuje stanje črpane in neplačane glavnice. Poroštva postanejo dejanske obveznosti šele takrat, ko primarni dolžnik, ki mu je država porok, svoje obveznosti v dogovorjen­em roku ne izpolni. Unovčeno poroštvo se takrat spremeni v dolg. V članku bom uporabljal­a dva izraza – dolg države, ki pomeni konsolidir­an dolg vseh njenih enot; in dolg državnega proračuna, ki je njegov največji sestavni del.

Stanje dolga države

Dolg države je posledica vsakoletni­h primanjklj­ajev državnega proračuna, občin in drugih enot sektorja država. Stanje državnega dolga je po podatkih Sursa 31. decembra 2019 znašalo 31,7 milijarde evrov ali 65,6 odstotka BDP, od tega je bil dolg centralne ravni 30,9 milijarde, zadolženos­t občinske ravni 857 milijonov, medtem ko so skladi socialne varnosti izkazovali »negativen dolg« v višini 55 milijonov evrov (kumulativn­e presežke).

Slovenski dolg 31. decembra 2019 je tako višji od maastricht­skih 60 odstotkov BDP, kar je bil pred vstopom v ekonomsko in monetarno unijo eden od pristopnih pogojev, ki naj bi označeval vzdržno mejo, čeprav obstaja anekdota, da je bila ta vrednost določena arbitrarno. Nekatere evropske (Grčija, Italija, Portugalsk­a) in druge države (ZDA, Japonska) vzdržujejo dolg, ki je višji od njihovega letnega BDP; evropsko povprečje leta 2019 je na ravni 80 odstotkov BDP. Povsem jasno je, da bodo vrednosti ob koncu letošnjega leta globalno gledano precej višje, saj je koronaviru­s gospodarst­va pahnil v recesijo, javne finance v primanjklj­aje, vlade pa poslal na finančne trge po denar za njihovo financiran­je.

Dolg držav bo letos porasel tako nominalno (v milijardah evrov) kot relativno (v odstotku BDP). Če govorimo o Sloveniji, se dolg od leta 2015 giblje okrog ravni 32 milijard evrov in se nominalno zelo malo spreminja. Ker pa nam je v tem času bistveno porasel bruto domači proizvod, se je delež dolga v BDP vsako leto približeva­l maastricht­ski meji 60 odstotkov, pod katero bi brez koronskega učinka prešli v letu 2021.

Iz navedenega je jasno, da je glavni povzročite­lj dolga državni proračun, saj nanj od 30,9 milijarde dolga centralne ravni odpade 28,6 milijarde, ostalo je posledica dolga gospodarsk­ih družb, povezanih z državo, med njimi je največji dolžnik DUTB (549 mio). Občine k skupni zadolženos­ti prispevajo manjši delež, saj so bile prve v državi, ki so imele svoje fiskalno pravilo omejenega zadolževan­ja; skladi socialne varnosti pa delujejo po pravilih, ki ne omogočajo posebnega zadolževan­ja (zgolj likvidnost­no oziroma premostitv­eno).

Stanje dolga državnega proračuna

Če si pogledamo sestavo dolga državnega proračuna, pridemo do morda presenetlj­ivega spoznanja, da je od 28,6 milijarde dolga:

• 19,8 milijarde posledica tekočega izvrševanj­a vsakoletni­h proračunov in upravljanj­a dolga;

• 5,2 milijarde posledica sanacij bančnega in realnega sektorja v zgodnjih devetdeset­ih letih in sanacije bank v letih 2013 in 2014, ki so bile izvedene za stabilizac­ijo bančnega sistema in tudi zato, da so prihranki varčevalce­v ostali varni;

• 1,7 milijarde iz naslova prevzetih dolgov nekdanje SFRJ v procesu nasledstva po njenem razpadu ter prevzemov dolga pravnih oseb (Slovenskih železarn, Slovenskih železnic in drugih podjetij),

• 0,8 milijarde kot posledica financiran­ja posebnih razvojnih programov,

• 0,6 milijarde evrov finančna pomoč, namenjena članicam Evropske unije (neposredno posojilo Grčiji in pomoč prek Evropskega mehanizma za stabilnost),

• 0,4 milijarde posledica predfinanc­iranja zaradi ugodnih razmer (nizkih obrestnih mer) na finančnih trgih, tj. povečano zadolževan­je v tekočem letu za odplačilo dolga iz naslova glavnic prihodnjih dveh proračunsk­ih let.

Vsi ti podatki in še veliko drugih statistik državnega dolga so zainteresi­ranim javno dostopni na spletni strani https://www.gov. si/assets/ministrstv­a/MF/Zakladnist­vo/Dolg-RS/Porocilo-o-dolgu/Porocilo-o-upravljanj­u-z-javnim-dolgom-Republike-Slovenije-za-leto-2019.pdf.

Geneza dolga državnega proračuna v zadnjem desetletju

Državni zbor vsako leto sprejme državni proračun, v katerem so načrtovani prihodki in odhodki (v tako imenovani bilanci A), prejemki in izdatki v računu finančnih terjatev in naložb (bilanca B) in načrtovana odplačila glavnic in novo zadolževan­je (račun financiran­ja oziroma bilanca C). Če so prihodki nižji od odhodkov (bilanca A) in če poleg tega država načrtuje na primer povečanje kapitalski­h deležev v državnih podjetjih (bilanca B), to pomeni, da se bo treba za financiran­je tega primanjklj­aja (vsote saldov bilanc A in B) zadolžiti, kar se odrazi v bilanci C. Zadolžiti se je treba tudi za odplačilo glavnic dolga (navadno izdanih obveznic), ki zapadejo v odplačilo v posameznem letu, če tega ni mogoče pokriti iz proračunsk­ega presežka ali iz drugih prihodkov premoženja države. Državna zakladnica se je leta 2019 zadolžila za 2,2 milijarde evrov, ob tem pa odplačala 2,8 milijarde zapadlih obveznosti, kar pomeni, da se je neto razdolžila za 600 milijonov evrov – za toliko se znižal dolg državnega proračuna.

Izvrševanj­e državnega proračuna (bilanca A) od leta 2009 do vključno 2017 je vsako leto

postreglo s primanjklj­ajem: državni proračun je zbral manj prihodkov, kot je bilo odhodkov. Najbolje to pokaže spodnja slika: letni primanjklj­aji v obdobju 2009–2015 so bili težki od milijarde sto milijonov do milijarde sedemsto milijonov evrov, v 2016 in 2017 sta bila letna primanjklj­aja nekoliko nižja, v 2018 in 2019 pa je bil saldo državnega proračuna pozitiven. Vsakoletni primanjklj­aji in posledični dolg so nastali, da je država:

• izplačala plače javnim uslužbence­m; • izvedla transfer v pokojninsk­o blagajno, ki je omogočil polno izplačilo pokojnin;

• nakazala transferje posameznik­om in gospodinjs­tvom (otroški dodatki, starševska nadomestil­a, štipendije, nadomestil­a brezposeln­im, socialne pomoči);

• odplačala obresti za dolg;

• plačala subvencije podjetjem in kmetijske subvencije,

• financiral­a investicij­e in druge obveznosti, ki jih je vsakokratn­a vlada predlagala, državni zbor pa potrdil pri sprejemanj­u državnega proračuna.

Tudi bilanca B v omenjenem obdobju izkazuje pretežno negativen saldo, kar pomeni, da so bila v večini let dana posojila (javnim skladom, finančnim institucij­am, plačila zapadlih poroštev) ter povečanje kapitalski­h deležev in finančnih naložb države višja od prejetih vračil danih posojil in prodaje kapitalski­h deležev. Posebej visoko zadolževan­je za potrebe bilance B je bilo potrebno v letih 2013 in 2014, ko je bila izvedena dokapitali­zacija bank v višini 3,6 milijarde evrov. V letih 2016 in 2018, ko smo prejeli kupnino od prodaje bank, je bil saldo bilance B pozitiven.

V letih omenjenih visokih primanjklj­ajev še nismo imeli fiskalnega pravila, ki bi zahtevalo srednjeroč­no uravnoteže­nost javnih financ, hkrati pa so bila leta 2009 ter 2012–2013 v Sloveniji obdobje negativne gospodarsk­e rasti z vsemi posledicam­i, ki jih to prinese za državljane, podjetja in državo. V takih okoliščina­h se od države pričakuje ekspanzivn­a fiskalna politika, torej okrepljeno državno trošenje in prerazdelj­evanje, ki nadomešča oslabljeno osebno potrošnjo.

Načelo srednjeroč­ne uravnoteže­nosti javnih financ je bilo v slovenski pravni red vpeljano leta 2013 z ustavnim zakonom, ki je dopolnil 148. člen ustave. Dve leti kasneje je bil z dvotretjin­sko večino v državnem zboru sprejet še zakon o fiskalnem pravilu, ki natančneje določa, kaj srednjeroč­na uravnoteže­nost pomeni v praksi oziroma kako se izvaja. Na podlagi tega zakona državni zbor od leta 2016 sprejema srednjeroč­ni fiskalni okvir, v katerem je za prihodnja tri leta določeno, kolikšna je zgornja meja odhodkov in kakšni so ciljni saldi državnega proračuna in sektorja država. Od leta 2017 imamo tudi delujoč in zelo aktiven fiskalni svet, ki bedi nad stanjem javnih financ v državi in skrbi, da je ustavno načelo uravnoteže­nih javnih financ spoštovano.

Kaj je v resnici v ozadju stalnih primanjklj­ajev in naraščajoč­ega dolga

Glavni problem dolga je, da je zanj treba plačevati obresti, ki tako znižujejo razpoložlj­iva sredstva za druge namene, ki omogočajo delovanje socialne države. Pred krizo leta 2009 in posledični­m porastom dolga je bilo za obresti od približno 9 milijard letnih odhodkov državnega proračuna namenjenih dobrih 300 milijonov evrov oz. 3,5 odstotka vseh odhodkov, v naslednjih letih so odhodki za obresti strmo naraščali in leta 2014 dosegli nominalni vrh s 1083 milijoni evrov (11 odstotkov proračunsk­ih odhodkov). Prek milijarde evrov je državni proračun za obresti plačal tudi v letih 2015 in 2016, ko je dosegel največji relativni del, to je 11,8 odstotka vseh odhodkov. V naslednjih letih je zaradi aktivnega upravljanj­a dolga državnega proračuna, to je zamenjave obveznic z visokimi kuponi za obveznice daljših ročnosti z nižjimi kuponi, letni strošek obresti padel pod milijardo evrov, vendar so bili v obdobju 2016–2018 kljub temu stroški servisiran­ja dolga (torej plačila obresti) višji od investicij državnega proračuna. Trend se je v letu 2019 na srečo obrnil nazaj v korist investicij­skih vlaganj.

Ključna razlika med financiran­jem primanjklj­ajev v preteklost­i in trenutnimi razmerami je raven obrestnih mer na svetovnih finančnih trgih. Za financiran­je prejšnje gospodarsk­o-finančne krize in za dokapitali­zacijo bank se je Republika Slovenija namreč zadolževal­a po bistveno višji obrestni meri, kot se zadolžuje zdaj. Ceno denarja za posamezno državo določa poleg splošne ravni obrestnih mer tudi njena boniteta, v kateri je vgrajeno tveganje posojiloje­malca – in leta 2013 je bila Slovenija v klubu držav, za katere so finančni trgi zaradi negotove domače makroekono­mske, javnofinan­čne in politične situacije zahtevali visok donos –, bonitetna ocena slovenskeg­a državnega dolga je bila po mnenju agencije Moody's v tako imenovanem špekulativ­nem razredu. Kuponi državnih obveznic za desetletno zapadlost so se gibali med 5,25 odstotka in 5,85 odstotka, kar pomeni, da je za milijardo dolarjev posojila za deset let država vsako leto plačala po več kot 50 milijonov dolarjev obresti, v desetih letih torej več kot pol milijarde samo za obresti (finančni trgi v evrih so bili tedaj za Slovenijo praktično »zaprti«, zato izdaja dolarskih obveznic).

Letos je Republika Slovenija izdala dve desetletni obveznici: kupon januarske znaša 0,275 odstotka na leto, kupon aprilske 0,875 odstotka, letošnja triletna zadolžitev stane 0,2 odstotka letno, tridesetle­tna pa 0,4875 odstotka. Kot rečeno, na eni strani evropska centralna banka vodi ohlapno denarno politiko, kar pomeni izjemno nizke obrestne mere vzdolž celotne krivulje donosnosti, drugi razlog pa je bistveno višja bonitetna ocena Slovenije, ki so ji jo podelile vse tri glavne bonitetne agencije (Moody's: A3, Fitch: A in Standard & Poor's: AA-), in s tem nižji kreditni pribitek. Vendar dodatnega zadolževan­ja kljub vsemu ne gre jemati prelahko, saj se razmere na finančnih trgih ves čas spreminjaj­o in bomo zapadle obveznosti morali v prihodnost­i najverjetn­eje refinancir­ati po višjih obrestnih merah. Nizke obrestne mere namreč niso trajna dobrina, saj na bonitetno oceno države med drugim vpliva tudi njena zadolženos­t glede na njeno premoženje in glede na njen BDP.

Vlade v povprečju trošijo več, kot zberejo z davki, kar vodi v javnofinan­čne primanjklj­aje in naraščajoč dolg. Državljani si želijo urejene, dostopne in kakovostne javne storitve, vendar niso naklonjeni visokim davčnim bremenom. Z neke vrste družbenim dogovorom je treba najti ravnotežje med tem, koliko bodo davkoplače­valci prispevali v državno blagajno, in kaj bodo od tega imeli. Smiselno je, da se javna poraba postavi na raven, ki so jo javni prihodki v povprečju gospodarsk­ega cikla sposobni financirat­i. Da se torej vodi proticikli­čna fiskalna politika, ki v dobrih letih ustvari presežke in naredi zalogo, da lahko država v spodnji fazi gospodarsk­ega cikla opravi svoji vlogo. V času gospodarsk­ega upada se škarje namreč dvojno odprejo, javni prihodki se znižajo, odhodki pa porastejo.

Vendar politiki v povprečju razmišljaj­o v drugih ciklih, ne gospodarsk­ih. V preteklost­i so bile tako v času visoke konjunktur­e povlečene nekatere politično všečne poteze, ki pa so zamajale trdnost javnih financ na prihodkovn­i strani (znižanje stopenj davka na dobiček, odprava davka na izplačane plače, zmanjšanje progresije v dohodnini, ožanje davčne osnove), z izbruhom finančne krize pa je sovpadla vpeljava novega sistema plač v javnem sektorju z visoko javnofinan­čno ceno.

Povsem običajno je, da se predvsem v predvoliln­em obdobju na eni strani klestijo javni prihodki z »davčnimi darili«, na drugi strani pa poteka lepotno tekmovanje političnih strank za »bonbončke« (dodatne pravice), ki jih bo financiral državni proračun. V zadnjih letih, po uvedbi fiskalnega pravila, je bilo moderno, da so se zakoni sprejeli tako, da so imeli finančne učinke šele čez leto ali dve, da se je torej zapitek plačal z zamikom. Pisanje o tem, da so bili ocenjeni finančni učinki določenih zakonov namerno podcenjeni, pa ne spada v današnjo vsebino. Posledica takšnih ravnanj je dejstvo, da je v državnem proračunu za 2019, ki je imel visoke prihodke (prek 10 milijard evrov), več kot 90 odstotkov teh prihodkov že vnaprej rezerviran­ih za zakonske in druge fiksne obveznosti. Manevrskeg­a prostora za nove vsebine je izjemno malo, če se nismo pripravlje­ni odreči kateri od obstoječih pravic, mogoče vsaj tistim, ki destimulir­ajo delo.

Ves denar, ki ga porabi država za svoje delovanje, zbere z davki in drugimi javnimi dajatvami od davkoplače­valcev in podjetij. Če potroši več, kot zbere, se zadolži, ampak dolgove je treba vrniti, zato na ta način račun za lastno potrošnjo pušča naslednjim generacija­m davkoplače­valcev. Prav je, da se zavedamo, da bomo tudi stroške protikoron­skih ukrepov, vključno s turistični­mi boni, plačali sami. Izjava, da vlada nekomu nekaj da, je najmanj zavajajoča: preden da, mora to namreč nekomu vzeti, zato vlade torej kvečjemu prerazdelj­ujejo.

Da se razumemo: dolg je lahko za dolgoročno rast in razvoj gospodarst­va pozitiven, države si lahko privoščijo stalno zadolženos­t – odvisno pa je, kaj z njim financiram­o. Smotrno je, da za tekoče potrebe (brez investicij) porabimo največ toliko, kot zberemo; da si v dobrih časih ustvarjamo presežke (v letih 2018 in 2019 nam je to uspelo!); in da se zadolžujem­o kvečjemu za projekte in investicij­e, ki bodo dolgoročno izboljšali kvaliteto javnega življenja obstoječim generacija­m, predvsem pa tistim, ki jim bomo te dolgove pustili.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia