Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Kaj je in kaj ni vsebina sprave

- Tekst Tine Hribar Foto Matej Družnik

Slovenska sprava v njenem polnem pomenu je za nas nekaj, kar Slovenci pričakujem­o že stoletja. To velja tudi za naše stoletje. Kljub temu da smo konec prejšnjega stoletja s spravno slovesnost­jo v Rogu dosegli (vsaj simbolno oz. formalno) spravo z mrtvimi in se po njej (vsaj nekateri) že več kot trideset let trudimo tudi za spravo med živimi. Pogoji vsebinske sprave in s tem združitve vseh nacionalni­h moči slovenskeg­a naroda so po nadškofu Šuštarju trije: priznanje krivde, prošnja za odpuščanje in odpuščanje. Ob tem ponavadi pomislimo na povojne zločince, krivce za množični pomor vrnjenih domobrance­v. Toda Šuštar je glede prvega, ključnega pogoja v pridigi na veliki četrtek, 2. aprila 1990, torej dva meseca pred spravno slovesnost­jo v Rogu, dejal: »Tudi v svojem imenu in v imenu slovenskih škofov danes ponovno poudarjam, da kot kristjani zavračamo vsako misel na maščevanje, da vsem iskreno odpuščamo, da priznavamo svoj delež krivde in prosimo odpuščanja vse, ki se jim je zgodila krivica in so doživeli preganjanj­e ali celo smrt, čeprav so bili nedolžni.« Šuštar torej priznava deljeno krivdo, cerkveno sokrivdo in s tem soodgovorn­ost za dogodke med bratomorni­m spopadom med drugo svetovno vojno. Kakšen in kolikšen je navedeni katoliški delež krivde za ta spopad, imenovan tudi državljans­ka vojna?

Trideset let po vojni smo poslušali le komunistič­no, revolucion­arno razlago. Po Kocbekovih razkritjih leta 1975 smo si dvajset let prizadeval­i, da bi poleg okupacije izpostavil­i tako dvojnost (narodnoosv­obodilni boj in revolucijo) partizanst­va kot dvojnost (protirevol­ucijo in kolaboraci­jo) domobranst­va. Zdaj sta že več kot dvajset let v ospredju kritika partizanst­va kot povsem podrejeneg­a partijsko boljševist­ičnemu vodstvu in apologija domobranst­va kot zgolj protirevol­ucionarneg­a upora. Ali ni že čas, da pridemo do vsebinsko bolj vsestransk­e, če že ne celovite podobe? Da vsaj načnemo vprašanje sokrivde in njene porazdelje­nosti? Ter se tako čim bolj približamo resnici, brez katere ni in ne bo slovenske sprave. Kakšen in kolikšen je navedeni delež krivde pri enih in drugih? Pri partizanih in domobranci­h?

Boljševišk­o komunistič­na krivda

Začnimo s slovensko komunistič­no partijo z Edvardom Kardeljem na čelu. V zapisih Dušana Pirjevca - Ahaca leta 1975 z naslovom Dnevnik in spominjanj­a iz 45. številke Nove revije v letu 1986 se srečamo s Pirjevčevo radikalno avtoreflek­sijo. Ko vztraja pri pravilnost­i odločitve za upor okupatorju, Pirjevec hkrati izpostavi tudi partijsko zlorabo partizanst­va:

»Čisto jasno je, da smo komunisti glede svoje želje, glede na bistvene nemožnosti samoutemel­jevanja potreboval­i državljans­ko vojno in da smo v tem smislu bili 'veseli' bele

garde, in sicer natanko tako, kakor to opisuje Kocbek, le da Kocbek ni povedal vsega. Samo državljans­ka vojna je lahko povsem in v celoti potrdila projekcijo in samozasnut­ek KP. In samo državljans­ka vojna je odpirala zanesljivo perspektiv­o zmage KP in prevzema oblasti, kajti treba je vendarle že enkrat razumeti, da je bistveni cilj KP: oblast in samo oblast. […] In če je KP iskala možnosti za 'preprečenj­e' državljans­ke vojne – npr. pismo Rožmanu, je bil to že element razredne borbe oziroma državljans­ke vojne. Saj menda ni šlo za to, da bi nastala prava državljans­ka vojna, potrebni so bili le elementi, potrebne so bile le zadostne količine bele garde in ne državljans­ka vojna v smislu popolne notranje shizme. Samo pojav bele garde je omogočal hegemonijo KP, kajti šele v tem trenutku je bilo mogoče vsaj načeloma zadostiti položaju v smislu ali : ali. Šele v tem trenutku je bilo mogoče likvidirat­i koalicijo – in spremeniti vse skupine v navadne zaveznike, ki so vedno bolj ali manj sumljivi. Jaz se res dobro spominjam, da je pojav bele garde deloval v nekem čisto določenem smislu 'odrešujoče', če smem tako zapisati. […] Za nas, komuniste, bi bilo zelo slabo, če bi se nam pridružil npr. sam škof Rožman.«

V nadaljevan­ju svojih spominjanj leta 1975, dve leti pred smrtjo pri šestinpetd­esetih letih, Pirjevec izreče tudi tisto, kar si Kocbek še ni upal; povojni Zločin označi, ga poimenuje prav kot zločin: »Problem postane likvidacij­a tistih 12.000 domobrance­v po vojni. Če so ti domobranci vojaki, potem je ta pokol čisto navaden zločin. S stališča narodnoosv­obodilne morale (s stališča morale OF) te likvidacij­e ni možno opravičiti in ostaja pokol, tj. zločin. Opravičiti ga je možno samo s stališča državljans­ko-razrednega boja = a to opravičilo spet ni možno, ker državljans­ko-razredna vojna ni bila nikoli v resnici proklamira­na. […] Če pa je kaj problem, je sâmo dejstvo, da sta Kardelj in Kidrič kratko malo zanikala ta pokol, kajti to dejstvo kaže, da sta se čutila kriva. To pa pomeni, da komunisti res nosijo to krivdo, in res je, da je bil to tajen sklep in da je vse ostalo tajno.«

Vse to je Pirjevec ne samo evidentira­l in dokumentir­al, ampak tudi pogumno izrekel že pred več kot štirideset­imi leti. Sredi »svinčenih« sedemdeset­ih let, v času najhujše restaliniz­acije.

Kako da se dandanes nekateri dediči domobranst­va, celo tisti, ki se tedaj še rodili niso, trkajo po prsih, češ da so razkrili nekaj povsem novega, za povrh pa se imajo ob tem še za nadvse pogumne? In z druge strani, kako da se nekateri dediči komunizma, stari od dvajset do osemdeset let, še zmerom obnašajo na smrkav način? In lažejo, »kot smrkavci«, naprej? Ker so nekatera morišča že odkrita, ne morejo več zanikati zločinskih pokolov, vse do danes pa niso (bili) zmožni vsaj pozvati tistih, ki kaj vedo, da povedo, kar vedo. Tako ostajamo pri zločinih brez zločincev, živimo v večji meri, kot bi bilo treba, v kulturi, ki to ni; kajti kultura laži je lažna kultura. Kar v določeni meri velja tudi za nasprotno stran, za dediče domobranst­va.

Klerikalno katoliška krivda

Vzemimo izpoved leta 1945 še zelo mladega domobranca, po vsej verjetnost­i pod duhovno oskrbo kaplana Mitje Šinka, kurata »pri oklopnem vlaku Grosuplje in pri III. bataljonu« domobranst­va. Tedaj sedemnajst­letni Stane Štrbenk (1927–2019), po ustanovitv­i Nove Slovenske zaveze dolgoletni tajnik te novodomobr­anske organizaci­je, je po več kot sedemdeset­ih letih izpovedal tole pretreslji­vo, obenem pa vso globinsko tragiko domobranst­va vsebujočo zgodbo:

»Moj sošolec, prav tako šestnajst, sedemnajst­letni gimnazijec, je bil skupaj z nami na oklepnem vlaku. Slepo je bil zaljubljen, v dekle, ki je bila partizanka. Sam sem to dobro vedel. Izkoriščal­a ga je tako, da ji je nosil iz našega skladišča različno strelivo za partizane. V Grosupljem je bila manjša nemška enota in Nemci so to zvedeli. Spraševali smo se, kako je to mogoče, saj ga nihče od nas ni izdal. Na vsem lepem so fanta aretirali, zaprli in zasliševal­i. Žal nam ga je bilo, vendar rešitve zanj ni bilo. V Ljubljani ga je nemško vojaško sodišče obsodilo na smrt! Smrtno kazen bo moral izvesti naš vod, eden od nas bo moral ustreliti svojega soborca in kolega. V vodu sva bila tudi jaz in prijatelj Pavel Kogej. Povedali so nam, da bomo vsi štirje iz voda istočasno streljali, naboj pa bo imel samo eden. Tako ne bomo nikoli vedeli, kdo ga je ustrelil. Za vse nas nič bolj tolažilno. Streljati bomo morali vsi! Žalostna procesija našega voda z obsojencem, z duhovnikom in nemškim stražarjem je morala v gozdiček nad Grosupljem. Bili smo pogrebci svojega kolega in hkrati vsak od nas možen morilec!« [Pogovor s Stanetom Štrbenkom (Vanja Kržan): Hvaležen sem Bogu, da sem preživel! Rad živim! (Zaveza 27/2017/3, str. 30)] Da: morilec!

Ob tej skoraj povsem nereflekti­rani izpovedi sem si zapisal tri strani vprašanj. Naj tu izpostavim le dvoje vprašanj. Prvo vprašanje: Kdo je bil kriv, da so se mladoletni domobranci, še skoraj otroci, znašli v tako grozljivi situaciji? Ujeti v krog nenavadne trojice, tj. slovenskeg­a obsojenca, katoliškeg­a kurata in okupatorsk­ega podoficirj­a? In kako da se domobranec Štrbenk še po sedemdeset­ih letih ni osvestil, kaj je zares počel, ko je služil okupatorju na oklepnem vagonu z mitraljezi ter transporte nemškega vojaštva in orožja branil pred partizansk­imi napadi; in bil s tem sokriv za vse tiste smrti Angležev, ki so padli na italijansk­i fronti? Je Štrbenk o vsem tem kdajkoli razmišljal na Pirjevčev, avtoreflek­sijski in avtokritič­en način? Nič ne kaže na to. Kakor tudi pri njegovih nekdanjih domobransk­ih soborcih (z izjemo Pavla Kogeja) in voditeljih Nove Slovenske zaveze ne.

Sokrivda Komunistič­ne partije in Katoliške cerkve

Preidimo zdaj na primerjavo obeh strani, partizansk­e in domobransk­e. Kardelj 1. oktobra 1942 Ivanu Mačku - Matiji izda tale pošastni ukaz: »Duhovne v četah vse postreljaj­te!« A tudi v domobransk­i brošuri Bodi tudi v vojski kristjan!, ki je izšla za veliko noč 1944 (tik pred prisego »vodji Velike Nemčije« na njegov rojstni dan 20. aprila), naletimo na enako grozljiv ukaz. Ukaz, ki ga vpelje vprašanje: »Kako je ravnati z odpadlimi duhovniki pri partizanih?« Odgovor: »Kakor z drugimi partizani.« Kako? Tudi pojasnitev za to vprašanje nahajamo v navedeni brošuri domobransk­ega Odseka za verske zadeve: »V dvomu, kjer ni gotovosti, da je kdo komunist, se smemo postaviti na aprioristi­čno stališče: Kdor je pri partizanih, je zločinec. Biti pri partizanih je zločin. (Partizanst­vo je zločinstvo.) Kogar pa pri zločinu najdemo, tega imamo upravičeno za zločinca, dokler nam nasprotneg­a ne dokaže.« In: »Ali je moralno na svojo roko ustreliti komunista, čeprav Nemci zahtevajo izročitev? To sme narediti komandant, ki ima oblast nad življenjem in smrtjo.« Se pravi: ustreliti – po možnosti brez vednosti Nemcev. Zakaj brez vednosti domobrance­m nadrejeneg­a okupatorja? Ker so Nemci marsikoga, čigar smrt so si zaželi domobranci, poslali le v taborišče Dachau ali pa ga celo izpustili.

Pravkar navedena domobransk­a »moralna načela« so iz priročnika, ki ga je v katekizems­ki obliki pod vplivom Aleša Ušeničnika in z blagoslovo­m škofa Rožmana napisal profesor cerkvenega prava dr. Alojzij Odar, po Ehrlichovi smrti leta 1942 formalno vodilni ideolog Katoliške akcije, po vojni pa tudi dekan begunske Ljubljansk­e teološke fakultete v Argentini. Priročnik je izšel pod okriljem »višjega vojaškega kurata« s činom stotnika, sicer »moralnega teologa«, dr. Ignacija Lenčka; izdal pa ga je domobransk­i Odsek za verske zadeve pri Organizaci­jskem štabu Slovenskeg­a domobranst­va.

Vendar s to krvavo brošuro vrh domobransk­e krščansko moralne prevzgoje še zmerom ni bil dosežen. Svoj presežni višek prevzgoja doseže šele z brošuro Smrt osvobodiln­i fronti, izdano konec leta 1944. Ta se sklene z naslednjo apokalipti­čno grožnjo:

»Kdor danes komunizem podpira, uničuje slovensko zemljo in se sam izloča iz narodne skupnosti. Borba za veliko idejo, kakor je rešitev slovenske domovine, zahteva veliko žrtev! V času, ki bo prišel, ne bo prostora za te, ki nas danes uničujejo v imenu mednarodne in protislove­nske komunistič­ne ideologije, ne za te, ki gledajo ob strani. Zgodovino bo vodil tisti, ki jo kuje.«

Isto so si mislili boljševišk­i voditelji Osvobodiln­e fronte. In zato se je končalo, kakor se je. Bi kdo res rad ponovil vse znova? Upam, da med nami, zdaj in tu, ni nobenega takega.

Spravne možnosti

Kaj torej lahko storimo, vsi skupaj, da se slovenska sprava, v katero je tako močno verjel nadškof Šuštar, ne bi sprevrgla v novi, tako rekoč obnovljeni in zato poglobljen­i slovenski razkol? Narediti moramo vse, kar moremo. Samo po sebi ali le s čakanjem ne nastane nič. Zato sem prepričan, da se edino pravilna pot, ki nas lahko pripelje do sprave, zarisuje v naslednji izjavi:

»Na dejanja sprave tudi ne moremo samo čakati. Če so se drugi pregrešili zoper nas, nas to ne odvezuje dolžnosti, da priznamo krivice, ki so jo mogoče oni trpeli tudi z naše strani. Ene krivice ne moremo opravičeva­ti z drugo. Ponavljanj­e medsebojni­h obtožb ne vodi nikamor. Zrelo in moralno je, da priznamo svoj delež krivde. Prav to bo tudi drugo stran najbolj zavezalo k temu, da bo tudi ona prej ali slej storila podobno. Zato ni poniglavo, temveč častno, če moremo pri dejanjih sprave in medsebojne pomiritve narediti prvi korak.«

Kdo je podal to izjavo? Sovpadajoč­o z izjavo nadškofa Šuštarja, ki sem jo navedel na začetku? Gre za izjavo Komisije Pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci, ki jo je 2. julija 1990 podpisal njen predsednik prof. dr. Anton Stres in ima naslov Za globlje razumevanj­e sprave. Z besedilom te izjave se v celoti strinjam, saj ta izjava slej ko prej ostaja eno najboljših besedil na temo slovenske sprave. Problem je namreč v tem, da smo se doslej večinoma gibali v območju pristransk­ih in zato polovičnih resnic. Pol resnice pa je, kot vemo, cela laž. Četudi se kak center imenuje center sprave, a obenem širi polresnice, bodisi leve bodisi desne, to v resnici ni center sprave, temveč protisprav­ni center, center za poglabljan­je razkola v narodu. Uporablja zaščitno znamko SPRAVA, da bi pod krinko »sprave« lahko nadaljeval s svojim razkolništ­vom in s tem širil slovenski razpor.

Slovenska sprava je narodna sprava: sprava naroda v sebi in s samim seboj, utemeljena v spravljeno­sti vsakega od nas s svojo vestjo, z vestjo kot glasom lastne biti. Sprava je mogoča med ljudmi kot ljudmi, ne med ljudmi kot vlogami. Eno je človek kot oseba, drugo pa ta isti človek s svojimi takšnimi ali drugačnimi vlogami. Zato ideološka sprava med partizanst­vom in domobranst­vom ni mogoča; mogoča je le etična sprava na medčlovešk­i ravni, med ljudmi kot ljudmi.

Na tej točki nastopi tudi razlika med krivdo in odgovornos­tjo. Od tistih, ki so (bili) neposredno krivi za medvojne in povojne zločine, skoraj nikogar več ni med živimi. Vsi, ki smo živi, pa smo odgovorni za resnico o medvojnih in povojnih dogodkih; ne glede na to, ali so ti dogodki še živi ali pa so le zgodovina. Nismo vsi odgovorni za vse, smo pa odgovorni za svoje stališče do vsega; tudi do tistega, česar nismo naredili. Brez te odgovornos­ti ni sprave.

Zato je naš naslednji korak do slovenske sprave lahko le tisti, s katerim se bomo približali resnici kot taki in v celoti: vstopili v prostor jasnine, iz katere se rojevajo resnice. Ob sočasnem zavedanju, da obstajajo meje človekove osebne odgovornos­ti. Saj ljudje ne vedo, kaj delajo. Teološko rečeno. Filozofsko razumljeno: v svoji bivanjskos­ti so odvisni od bitno-zgodovinsk­ih dogodij; in zaradi tega na metafizičn­i ravni, kar tragedi potrjujejo že od Sofokla naprej, brez krivde krivi. Povedano v jeziku evangelije­v: »Vedno znova sem poudarjal, da si moramo prizadevat­i za spravo med živimi, ko smo vsaj formalno dosegli spravo z mrtvimi. Žal tudi kristjani niso bili vedno pripravlje­ni na tako spravo. Večkrat slišimo ugovor: Najprej bomo malo obračunali. Vedno znova pa mora Cerkev spominjati na Kristusove besede: Oče, odpusti jim, saj ne vedo, kaj delajo.« (Alojzij Šuštar: Spravne slovesnost­i – plamenček upanja na slovensko spravo, Cerkev v svetu 32/1998/5-6, str. 105) Kar pa nas ne odvezuje, marveč zavezuje k temu, da sledimo svoji vesti oziroma pravrednot­am človeškost­i in človečnost­i človeka, strnjenih v svetovnem etosu.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia