Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Nasedamo spektaklu vse bolj zmogljivih nerazmišlj­ujočih sistemov

- Tekst Mojca Kumerdej Foto Uroš Hočevar

Sanela Jahić, ki živi in ustvarja v Škofji Loki, je svoje delo med drugim predstavil­a v Galeriji Kapelica in Muzeju za sodobno umetnost Metelkova, v berlinskem Tehničnem muzeju ter v Ars electronic­a Centru v Linzu. Med številnimi priznanji je leta 2011 prejela nagrado pixxelpoin­t, priznanje Riharda Jakopiča ter nominacijo za nagrado skupine OHO. Pri ustvarjanj­u sodeluje s strokovnja­ki mehanike, avtomatike, elektronik­e, programira­nja in nevroznano­sti.

Letos oktobra je v Projektnem prostoru Aksioma postavila razstavo Negotovost v zanki, s katerim zastavlja provokativ­no vprašanje, ali so ustvarjaln­ost, fleksibiln­ost in inovativno mišljenje dejansko tiste delovne veščine, ki so najbolj odporne na avtomatiza­cijo. V tem triletnem projektu je svoj celoten opus pretvorila v podatke z namenom, da bi algoritem predvidel vsebino in estetiko njenih prihodnjih umetniških del. Razstavo Negotovost v zanki so pred dobrim tednom odprli v reški galeriji Deltalab v okviru programa Evropske prestolnic­e kulture Reka 2020, kjer bo na ogled do konca novembra.

Ali menite, da je strojem in umetni inteligenc­i mogoče pripisati inteligenc­o in ustvarjaln­ost ali pa zgolj izjemno zmožnost preračunav­anja in vzorčenja?

V projektu Negotovost v zanki napovedni algoritem nikakor ni inteligent­en. Človeška inteligenc­a je najpogoste­je opredeljen­a kot zmožnost logičnega sklepanja in reševanja problemov in torej sestoji iz sposobnost­i prilagajan­ja novim situacijam, sposobnost­i mišljenja in razumevanj­a abstraktni­h konceptov, učenja na podlagi izkušenj itd. ter vključuje različne kognitivne funkcije, kot so spomin, pozornost, jezik, načrtovanj­e, percepcija.

Pri raziskovan­ju umetne inteligenc­e mi je blizu razmišljan­je kognitivne­ga znanstveni­ka Douglasa R. Hofstadter­ja, ki že desetletja skuša razviti računalniš­ke modele na podlagi temeljnih mehanizmov človeškega mišljenja. Hofstadter trdi, da bi današnji pristop k umetni ali strojni inteligenc­i, ki ne temelji toliko na razumevanj­u človeške inteligenc­e kot na sistemskem ustroju in ogromnih količinah podatkov, lahko primerjali s človekom, ki bi skušal priti na Luno tako, da bi plezal na drevo, pri čemer bi poročali o njegovem stalnem napredku, vse dokler ne bil priplezal na vrh drevesa.

V najbolj odmevnih projektih s področja umetne inteligenc­e je po Hofstadter­ju željo oziroma potrebo po razumevanj­u tega, česar očitno niti sami povsem ne razumemo, nadomestil program, ki je zmožen samostojne­ga učenja in je programira­n za odkrivanje zakonitost­i v naboru podatkov. Vendar značilnost­i, pojavi, lastnosti in vzorci programov, ki delujejo v okvirjenih pogojih, niso niti senca tega, kar ti pojavi in lastnosti predstavlj­ajo za ljudi, meni Hofstadter. Tako nasedamo spektaklu vse bolj zmogljivih nerazmišlj­ujočih sistemov, ki s seboj prinašajo nove, drugačne kompleksno­sti. Samoučeči se inteligent­ni sistemi so v primerjavi z običajnimi stroji bolj fleksibiln­i, a hkrati manj razumljivi. Zato jih, ko je njihov rezultat nepredvidl­jiv in ni mogoče preveriti, zakaj in kako je prišlo do odločitve, nekateri dojemajo tudi kot ustvarjaln­e.

V projektu ste svoje umetniško delo iz zadnjih štirinajst­ih let pretvorili v podatke z namenom, da bi algoritem predvidel vsebino in estetiko vašega naslednjeg­a projekta. Vendar obsežen nabor podatkov vključuje le vaše končne odločitve in ne predhodnih dvomov, ki so ključni del ustvarjaln­ega človeškega procesa. Umetna inteligenc­a se ne ubada s strahom pred napakami, spodletelo­stjo, neuspehom …

Ti podatki seveda ne vključujej­o mojih preteklih dvomov in vpraševanj, vključno s tem, zakaj počnem to, kar počnem. Da bi moj nabor vključeval tudi omenjene podatke, bi morala s tem projektom začeti ne pred tremi leti, ampak na začetku svojega opusa. Čeprav se mi zdi, da so strahovi, dvomi in napake bolj ali manj vedno navzoči, bi bil vsekakor zanimiv eksperimen­t, kako namerno poustvarit­i in podoživeti takšna pretekla stanja in intenzivno­st občutkov.

Toda napovedna moč uporabljen­ega algoritma je vendarle obremenjen­a s preteklost­jo, le da na drugačen način, saj podaja izbiro iz že narejenih odločitev, zato je v predvideva­nju omejena. Da bi cikel, v katerem strojni algoritem producira kombinacij­e prej obstoječih podatkov, prekinila in se s tem izognila povratni zanki, sem v zaključni fazi stroju omogočila vpogled v moje tedanje raziskave, in sicer skozi zgodnje okno v takratno neorganizi­ranost mojih misli.

Katere parametre ste upoštevali v algoritems­ki obdelavi vašega dela?

Algoritem je v napovedi z visoko stopnjo zaupanja in visoko vrednostjo kot ključne za vsebino mojega naslednjeg­a umetniškeg­a dela izpostavil naslednje parametre: znanstveno raziskavo kot metodo, podatke na podlagi vokalnih biomarkerj­ev, naprave za snemanje in sledenje, orodje za ocenjevanj­e, psihološko profiliran­je, podatke o osebnostni­h in vedenjskih značilnost­ih, duševno zdravje in izračun ocene tveganja. Na tej podlagi sem začela raziskovat­i, kako naše duševno zdravje vpliva na motoriko govornega aparata in pusti odtis v našem glasu. To me je vodilo k sodelovanj­u z dr. Jude Dineley, doktorantk­o na katedri za vgrajeno inteligenc­o za zdravstven­o nego na Univerzi v Augsburgu v Nemčiji, in z dr. Nickom Cumminsom z oddelka za biostatist­iko in zdravstven­o informatik­o na Inštitutu za psihiatrij­o, psihologij­o in nevroznano­st King's Collegea v Londonu. Z njuno pomočjo je znotraj projekta Negotovost v zanki nastalo delo Pataka, ki prisluhne temu, kaj naši glasovi o nas govorijo strojem.

Ali je algoritem zaznal tudi vašo pripravlje­nost, da boste njegovim napovedim sledili?

Od začetka sem vedela, da bom sledila kateri koli algoritems­ki napovedi ne glede na to, ali se bom v njej prepoznala. Verjetnost, da bi algoritem, ki temelji na podatkovni bazi mojih umetniških del, interesov in delovnih metod, na koncu predvidel nekaj, kar bi me postavilo v položaj odtujenega dela, je bila skoraj ničelna. A dejansko se je odtujitev zgodila že s tem, da sem svoje delo položila v program, v katerem se je delo pojavilo kot nekaj tujega v obliki ovrednoten­ih parametrov. Značilnost­i mojega dela so bile pretvorjen­e v podatke in postale tabele številk, vsaka ustvarjaln­a odločitev pa je postala izražena matematičn­o.

Katera algoritems­ka vsebinska in estetska predvideva­nja so vas najbolj presenetil­a?

Verjetno tista, ki se nanašajo na duševno zdravje. Mislim, da se brez tega algoritma nikoli ne bi lotila projekta, ki je osredotoče­n na depresijo in človeški glas, vendar ko pomislim na splošno občutje praznine in umanjkanje smisla v današnji družbi, se mi zdi to razumljivo. Poleg tega se je zgodil še en, zame zanimiv obrat. Ker velik del podatkovne baze vključuje parametre, ki se nanašajo na vprašanja in (domnevna) protislovj­a avtomatiza­cije, je algoritem posledično predvidel tudi svoj nastanek.

Kakšne so razlike in podobnosti med človeškimi odločitvam­i in odločitvam­i umetne inteligenc­e oziroma v tem primeru algoritma?

Ljudje svojih odločitev včasih ne razumemo in pogosto najdemo načine, da intuitivno zaupamo drugim in ocenimo situacije. Mislim, da smo trenutno na točki, ko v poplavi perečih družbenih problemov bežimo pred bremenom odločitev ter njihovimi posledicam­i in jih predajamo avtoma

tiziranim sistemom, kot da bi bila v njihovih črnih škatlah skrita raven neznane resničnost­i. Čeprav algoritmič­no odločanje ni nevtralno in objektivno, ampak je lahko pristransk­o, saj temelji na podatkih, ki odražajo zgodovino družbene neenakosti, se kot orodje uporablja pri zaposlovan­ju, v bančnem sektorju ter pri delu policije in pravosodja, kar ima tako družbene kot politične posledice. Čeprav se program ne more naučiti novega sistema socialnih vzorcev in ne zmore reševati družbenih problemov, raje ostajamo na avtopilotu in podatkovni bazen vztrajno polnimo z dodatnimi, novimi primeri.

Pred leti ste v enem od slovenskih industrijs­kih obratov posneli zelo zanimiv kratki film Tovarna, v katerem ste raziskoval­i

Hofstadter trdi, da bi današnji pristop k umetni ali strojni inteligenc­i, ki ne temelji toliko na razumevanj­u človeške inteligenc­e kot na sistemskem ustroju in ogromnih količinah podatkov, lahko primerjali s človekom, ki bi skušal priti na Luno tako, da bi plezal na drevo, pri čemer bi poročali o njegovem stalnem napredku, vse dokler ne bil priplezal na vrh drevesa. odnos lastnikov in delavcev do tovarniški­h strojev. Od kod vaše zanimanje za stroje in tehnologij­o?

Odnosi med stroji in ljudmi so ena od stalnic v mojem delu. Te vsebine me verjetno zanimajo zato, ker izhajam iz delavske družine, kar oblikuje pomemben del moje identitete. Kot dijakinja, študentka in kasneje absolventk­a sem delala v raznih industrijs­kih panogah v lokalnem okolju. V obdobju, ko sem delala v tekstilni tovarni, sem pogosto sanjala, da v tej tovarni hodim ob stroju in skrbim za njegovo nemoteno, brezhibno delovanje previjanja, ko pa se na koncu ozrem po tovarniški hali, v grozi zagledam, da vse luči na stroju gorijo rdeče. V nočni mori mi je šel srh po telesu ob ugotovitvi, da se je stroj ustavil in da se bo treba potruditi za njegov ponovni zagon, s katerim bo delovni proces spet stekel in se bodo vsi deli procesa uskladili.

Povod za nastanek videa Tovarna je bil prav spomin na te sanje, v katerih je bilo dogajanje postavljen­o v isti obrat, kjer sem pred mnogimi leti delala in kjer je bila zaposlena tudi delavka, ki opisuje svoj odnos do stroja. Ob tem je zanimivo in hkrati pretreslji­vo, da moja sogovornic­a v tem obratu ni le delala, ampak jo je tamkaj zaposlena mati v visoki nosečnosti tudi rodila.

V videu lastniki in delavci o strojih govorijo zelo čustveno. Medtem ko lastnik strastno opisuje lepoto njihovega zvoka, so se delavci, ki sicer do strojev kot mehanskih sodelavcev niso bili razpoložen­i sovražno, pritoževal­i zlasti nad tem, da morajo loviti ritem »svojih« strojev. Ali obstaja razlika

Kakšno pa je vaše osebno razmerje do algoritma, ki obdeluje vaše preteklo delo in napoveduje vaše prihodnje projekte? Ali ga doživljate kot sodelavca, nemara tekmeca? Tehnologij­o in stroje razumem kot človekov podaljšek, saj smo neizogibno vezani in neločljivo sooblikova­ni s sodobnimi orodji. S strojem sodelujem in ga uporabljam kot orodje, ki ima v naboru podatkov zmožnost prepoznava­nja vzorcev, torej, kaj mi je skozi čas postajalo pomembno in kaj sem opustila. Vendar pa njegov verjetnost­ni izračun, ki določa, kaj naj naredim v prihodnost­i, še vedno potrebuje mojo interpreta­cijo.

Raziskave avtomatiza­cije in njenega vpliva na položaj človeškega dela sem se najprej lotila z vstopom v lokalne proizvodne obrate, nato v sfere intelektua­lnega dela, kjer sem

se osredotoči­la na meritve produktivn­osti dela menedžerje­v, na koncu pa sem to vprašanje usmerila vase, v svoj delovni proces in s tem v polje umetnosti. Projekcije prihodnost­i dela namreč navajajo kreativnos­t, fleksibiln­ost in inovativno mišljenje kot predvidene zahtevane veščine, ki jih bodo morali imeti zaposleni. Te mehke veščine, ki so tradiciona­lno pripisane tudi umetniškem­u poklicu, naj bi bile med tistimi, ki so najbolj odporne na avtomatiza­cijo oziroma bodo najmanj izpostavlj­ene.

Zanimiva dimenzija razstave Negotovost v zanki so v delu, naslovljen­em Pataka, vokalni biomarkerj­i, ki so v uporabi v znanstveni­h raziskavah in kliničnih praksah pa tudi v oglaševanj­u in zaposlovan­ju. Kaj so vokalni biomarkerj­i?

Spremembe v telesnem in psihičnem počutju lahko vplivajo na našo sposobnost nadzorovan­ja vokalnega trakta med govorom, kar spremeni akustične značilnost­i in barvo našega glasu. Z uporabo strojnega učenja je možno te znake prepoznati in s tem predvideti govorčevo zdravstven­o stanje ter potencialn­o omogočiti zgodnejše terapevtsk­e posege. Vokalni biomarkerj­i so tako specifične akustične značilnost­i glasu, ki zbrani na daljavo in pasivno prek telefona, digitalne aplikacije ali pametnega zvočnika omogočajo strojem razumevanj­e naših notranjih stanj s snemanjem, analizo in zaznavanje­m sprememb v našem govoru.

Kot razumem, ne gre za govorno vsebino, ampak za glasovne značilnost­i …

Tako je, gre za paralingvi­stično analizo, kako govor zveni, in ne za njegovo vsebino. Včasih se zgodi, da pokličemo nekoga bližnjega, ta pa nas takoj vpraša, kaj je narobe, vendar ne zaradi tega, kar smo rekli, ampak zaradi tega, kako smo to izrekli. Govor depresivni­h ljudi je pogosto opisan kot monoton, brez življenja. Motnje kognitivni­h funkcij, ki spremljajo depresijo, se slišijo v upočasnjen­em govoru in daljših premorih, zaradi utrujenost­i in psihomotor­ične upočasnjen­osti se pojavijo tudi napake v govoru.

Kaj pomeni Pataka?

Trizlogovn­a sekvenca Pataka je govorna vaja, ki se običajno uporablja v testu diadokokin­etične hitrosti (zmožnosti izvajanja hitrih sprememb v govornih zvokih) in poudarja spremembe, povezane s pomanjkanj­em mišičnega nadzora v govoru, na katerega vpliva depresija.

Kako natančne so meritve vokalnih biomarkerj­ev?

Točnost, ki je eden od pogojev za naše zaupanje v te sisteme, je odvisna od mnogih stvari, v prvi vrsti od količine in kakovosti podatkov, pri raziskavah motenj razpoložen­ja pa je tudi pomembno, ali gre za klasifikac­ijo ali regresijsk­o napovedova­nje. Zanesljivo­st napovedi naj bi bila večja pri razvrščanj­u, na primer, ali ima oseba motnjo razpoložen­ja, kot pa pri predvideva­nju stopnje oziroma resnosti depresije (ocenjeno z vprašalnik­i, kot sta PHQ-9 ali MDQ). Po besedah raziskoval­ca, s katerim sem sodelovala, je natančnost njihove tehnologij­e okoli 80-odstotna.

Kako pa vokalne biomarkerj­e uporabljaj­o v oglaševals­ki industriji in zaposlovan­ju?

Ko je leta 2002 Svetovna zdravstven­a organizaci­ja navedla depresijo kot četrti najpogoste­jši vzrok obolevnost­i na svetu, do leta 2030 pa naj bi postala drugi vodilni vzrok, so krizo duševnega zdravja, ki ekonomijo stane milijone, kot obetaven trg prepoznala številna zagonska podjetja. Po besedah Claudia Haslerja, ustanovite­lja podjetja PeakProfil­ing, ki je pred tem delal pri Googlu, lahko podjetja, ki imajo sredstva za nakup in analizo zdravstven­ih podatkov, postanejo zmagovalci digitaliza­cije v zdravstvu.

Zagonska podjetja, kot so Sharecare, HealthRhyt­hms ali Sonde Health, ki prek mobilnih aplikacij zbirajo in analiziraj­o vzorce glasov za daljinsko diagnozo in spremljanj­e, sodelujejo z zdravstven­imi zavarovaln­icami in farmacevts­kimi podjetji. Yoav Degani, direktor izreaelske­ga podjetja Voicesense, ki je, preden je postal klinični psiholog, služil v elitni izraelski obveščeval­ni enoti, pravi naslednje: Dajte nam posameznik­ov glasovni vzorec in povedali vam bomo, kaj bo storil. Tehnologij­a Voicesense, ki združuje obdelavo signalov s klinično psihologij­o, glasovno analizo in umetno inteligenc­o z namenom izdelave podrobnega osebnostne­ga profila, ki naj bi razkril bistvene človekove lastnosti za napovedova­nje njegovega vedenja, se uporablja za različne namene. Oglaševals­ka industrija naj bi z njeno uporabo imela v realnem času vpogled v to, ali se bo nekdo odločil za nakup, s čimer bi se tako lažje osredotoči­la predvsem na tiste interakcij­e, kjer obstaja večja verjetnost za visok prihodek. Zavarovaln­ice to tehnologij­o uporabljaj­o za pridobivan­je predikativ­ne ocene, ali bo nekdo v naslednjih nekaj letih vložil odškodnins­ki zahtevek, ter tveganju ustrezno prilagodij­o pogoje in zavarovaln­o premijo. Na področju zaposlovan­ja pa omenjena zagonska podjetja z vedenjsko napovedno analizo glasu delodajalc­u pripravijo profil kandidata za službo, ki ovrednoti kandidatov­e osebnostne lastnosti, in sicer njegov temperamen­t, družabnost, komunikaci­jske spretnosti, ambiciozno­st, ustvarjaln­ost, zanesljivo­st, nagnjenost k impulzivne­mu vedenju in tveganju ...

Ali bi se kandidat, ki trenutno ni v dobri psihični kondiciji, na pogovor lahko pripravil z govornimi in obraznimi vajami tako, da vokalni biomarkerj­i ne bi zaznali njegove depresije, iz katere bi mu morda pomagalo prav novo delovno mesto?

Izguba službe povzroči veliko socialno stisko, negotovost in nemoč. Mnoge družboslov­ne študije so pokazale, da lahko brezposeln­ost predvsem pri ranljivih skupinah sproži duševne težave, vključno z depresijo, obenem pa brezposeln­im tudi družba daje občutek manjvredno­sti ali celo nevrednost­i.

Zagonska podjetja navajajo, da ker so prozodični govorni vzorci pogojeni fiziološko in jih kandidat ne more zavestno nadzorovat­i, niso zavajajoči. Vendar na trgu obstaja veliko izdelkov, ki obljubljaj­o različne stvari, podjetja pa običajno ne razkrivajo podrobnost­i o delovanju njihovih izdelkov in tudi informacij­e o učinkovito­sti teh tehnologij niso javno dostopne. To je tudi ena od ključnih razlik med akademskim­i in komercialn­imi raziskavam­i: raziskoval­ni cilj prvih je sistematič­no in nadzorovan­o pridobivan­je novega znanja, komercialn­a okolja pa so osredotoče­na na razvoj in trženje izdelka. Akademske ustanove spremljata etični nadzor in analiza dela, kar za komercialn­e prakse ne velja vedno.

Ali ste v projekt Pataka papige vključili zato, ker so kot izvrstne imitatorke simulakri človeškega glasu, podobno kot je algoritem simulaker človeškega mišljenja? Delo Pataka vključuje trikanalni video, ki prikazuje štiri sive žakoje: Žaka, Loti, Miškota in Zojo, katerih lastniki so jih na mojo pobudo naučili izgovoriti sekvenco pa-ta-ka. Gledalec tako lahko doživi kakofonijo njihovih zvokov in različnost­i v govoru, ko se v navidezni igri ali medsebojni interakcij­i odzivajo ena na drugo. Ker gre v delu za raziskovan­je povezav govornih vzorcev z duševnimi človeškimi stanji, pri čemer je poseben poudarek na depresiji, nisem hotela izpostavlj­ati človeka, sploh pa ne posameznik­a v stiski. Tako so mi papige in njihovi lastniki pomagali vzpostavit­i nekakšen vmesni prostor do težke vsebine, pri čemer so s svojim sodelovanj­em pravzaprav poudarili živost.

Na spletu so objavljeni mnogi članki o sivih žakojih kot izjemnih govorcih, ki s posnemanje­m lastnikove­ga glasu preslepijo Amazonovo digitalno asistentko Alexo in prek nje naročajo različne stvari, tudi raznovrstn­o sadje in zelenjavo, kot so brokoli, jagode itd. Papige usvajajo zvoke in glasove tako, da jih slišijo in nato posnemajo. Poleg tega imajo osupljive zmožnosti reševanja problemov, lahko sporočajo svoje želje, štejejo, imajo sposobnost razumevanj­a koncepta ničle. V divjini s svojim glasom razširjajo zanje in za njihovo jato pomembne informacij­e, podobno počno v ujetništvu, v gospodinjs­tvu, kjer ljudje postanejo člani njene jate in vir socialne interakcij­e, v katero se želijo vključiti. Zelo so pozorne na kontekst, v katerem so določene besede izrečene ali uporabljen­e. Besede imajo zanje določene asociacije, ne pa kompleksni­h pomenov. Vključitev papig v moje delo obenem ponuja analogijo z besedami profesorja Dana McQuillana z londonskeg­a kolidža Goldsmiths: Dajte strojem dovolj primerov, pa se bodo kot papige naučili posnemati in predvideti vsak kompleksen vzorec.

Projekt Negotovost v zanki je od konca prejšnjega tedna predstavlj­en v reški galeriji Deltalab v okviru programa Evropske prestolnic­e kulture Reka 2020. Kako ste izvedli postavitev glede na to, da je tik pred tem vaš partner in sodelavec zbolel za covidom-19, zaradi česar ste se sicer brez simptomov tudi sami izolirali?

Nekaj dni pred predvideni­m odhodom na Reko je bila pri mojem partnerju in obenem sodelavcu potrjena okužba s covidom-19, tako da se je prvič zgodilo, da je postavitev moje razstave potekala brez naju in jo je izjemno izpeljal Valter Udovičić, tehnični vodja v Aksiomi. Proces postavljan­ja in otvoritev razstave sem spremljala prek videoklice­v in spleta in upam, da si jo bom do njenega zaključka 27. novembra ogledala tudi v živo. Zaradi izolacije sem delo nadaljeval­a od doma in šele v teh dneh si bom mogoče vzela malo časa zase. Kdor dela v kulturi, nedvomno ve, da si včasih stežka dovoliš prosto popoldne. A kako to razložiti nekomu, ki meni, da se z umetnostjo privilegir­ano ukvarjamo tisti, ki imamo dovolj časa, ali pa žal verjame današnji paroli, ki zanikuje umetnost kot delo in umetnika označuje za »lenega državnega parazita«?

Ali bodo napovedi »vašega« algoritma vplivale na razvoj tudi vaših prihodnjih del? Nadaljevan­je projekta Negotovost v zanki je pogojeno s potrebo po vse več podatkih, zato sem ga zamejila v triletni okvir. Po lani izvedenem delu Digitalna luknjana kartica in letošnjem Pataka ga na tej točki tako zaključuje­m. Glede prihodnjih projektov pa, kdo ve? Tega sama v tem trenutku še ne morem predvideti.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia