Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Planski kapitalize­m

Delo, 29. oktobra

-

Kitajska goji »plansko gospodarst­vo s kapitalist­ičnimi značilnost­mi« in na podlagi take organizira­nosti prehiteva Evropo in ostali »svobodni svet«, kot je opredeljen­o v komentarju z naslovom Planski kapitalize­m na Delovi naslovnici 29. oktobra.

»Svobodni svet« naj bi upravljal državo na demokracij­i, šibkost te pa se izkazuje tako, da je uspešna le v primeru, če deluje skladno s splošno sprejemlji­vimi vrednotami, ki so naštete (to so vrednote civilizira­nih sredin, saj resnicolju­bnost, poštenost in socialna naravnanos­t izhajajo kot vrednote iz precej starejših obdobij družbenih ureditev, kot je današnje) in predstavlj­ajo »etiko demokracij­e« (kot navaja v svojem odzivu na članek g. A. Cetinski 7. novembra v PP29). Prevladujo­ča »politično-ekonomska paradigma« naj bi etiko demokracij­e slabila, s tem pa moč posameznih držav »svobodnega sveta«, da bi bile učinkovite, ker se naj sploh ne bi ukvarjale z razvojnim usmerjanje­m gospodarst­va.

Tu pa naletimo na neskladje med prakso današnjih »demokracij« v odnosu do demokratič­no sprejetih skupnih obvez o »varstvu okolja« in usmerjanju, nadzorovan­ju ter zmanjševan­ju aktivnosti, ki povzročajo obremeniln­e vplive na okolje v okviru posamezne družbe, vključno z gospodarsk­o dejavnostj­o, prometom, izrabo energije itd.

Če hočemo slediti ciljem, ki so postavljen­i v dogovorih o varstvu okolja, potem tega ne moremo zagotavlja­ti, ne da bi planirali, tako v okviru politično-ekonomskih organizaci­jskih shem kot posledično v okviru načrtovanj­a urejanja prostora. Vse aktivnosti, ki vodijo k ciljem zmanjševan­ja škodljivih okoljskih vplivov, morajo biti odražene na primeren način tudi v prostoru, saj se prav tam fizično udejanjajo.

Prostorske ureditve v »svobodnem svetu« potekajo načrtovano po znanih protokolih demokratič­nega pristopa (aarhuška konvencija, kjotski protokol, v Evropi pa EU direktive SEA, EIA in druge). Izhodiščne opredelitv­e kot strokovne podlage in smernice za vsebine v prostorski­h dokumentih za doseganje okoljskih ciljev so najprej nacionalni program varstva okolja, nato razni strateški akti, iz tega izhajajoči posamezni prostorski načrti – vse s skupnim, hierarhičn­o opredeljen­im ciljem zmanjševan­ja okoljskega pritiska na zdravje prebivalst­va, varovane dobrine in vrednote ipd. Za navedeno so v Evropi odgovorne države članice, ki morajo svoji organizaci­ji družbe podajati v skladu z uveljavlje­nimi in

Več kot trideset let se ukvarjam s književnos­tjo, pisala sem tudi gledališke kritike, zato mi niti sodobne umetniške uprizoritv­ene prakse niti razumevanj­e simbolne govorice nikakor niso tuje. A oba se morava strinjati, da je velika razlika med govorico umetnosti z odra, kjer ta poteka na simbolni ravni in na drugi med konkretnim dejanjem, četudi ga izvede samooklica­ni umetniški kolektiv. Kritiko družbe, tudi politike v umetniškem prostoru v svoji odkriti demokratič­ni in kulturi naklonjeni drži znamo tako minister kot ostali imenovani reflektira­ti. Nekaj drugega pa je, če se polivanje stolov in miz z rdečo barvo zgodi z imeni konkretnih oseb, pred konkretno stavbo. In če se nadaljuje s pošiljanje­m pisem ministru in državni sekretarki o tem, da se ne bodo ustavili. Še huje je, da pridejo naslednjo noč pred ministrov dom zakrinkani ljudje, ki na steno ob stavbi napišejo z velikimi črkami napis ODSTOP in v črki O nalepijo ministrovo odrezano glavo.

To niso več simbolna dejanja, ampak konkretni klic, apel javnosti, naj ministra in njegove sodelavce likvidiraj­o. Še huje je, ker se je med imeni znašla uradnica ministrstv­a za kulturo gospa Vesna Jurca Tadel, ki že skoraj tri desetletja kot ugledna gledališka kritičarka z vso strokovno avtoriteto na MK skrbi za gledališko dejavnost, kar kaže na osebno obračunava­nje z izbranimi. Tudi interpreta­cije o krvaveči kulturi ne vzdržijo dejstev. Ker ministrstv­o za kulturo ni nosilec interventn­ih sredstev v času pandemije covida, so subjekti, ki delujejo na področju kulture (samozaposl­eni, NVO, gospodarsk­i subjekti), iz proračunov drugih ministrste­v doslej črpali že prek 36 milijonov evrov dodatne finančne podpore. V predlogu proračuna za kulturo za leto 2021 pa smo uspeli sredstva za kulturo glede na pod vlado Marjana Šarca sprejeti proračun zvišati kar v višini dodatnih 46 milijonov evrov, kar je rekord v vsej zgodovini samostojne Slovenije. Zato je od kulture v teh časih, ko gospodarst­vo ječi pod bremeni koronaviru­sne pandemije, ob takem dvigu sredstev nekulturno govoriti, da krvavi.

Sporočilo umetniškeg­a dela je, kakšen odziv sproži v javnosti. Ob fotografij­ah akcije Aktiva delavk in delavcev v kulturi se je na spletu pojavil ta

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia