Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Eno kolo premalo?

Delo, 11. novembra

-

Nina Granda v kolumni z naslovom Eno kolo premalo? piše o grafitu ob Gradaščici, ki z množico rdečih in črnih koles predstavlj­a prepoznavn­e simbole petkovih protivladn­ih protestov. Ob tem zame osupljivo ugotavlja: »Grafit pri Gradaščici nagovarja samo že prepričane, vsekakor pa ne odpira dialoga.«

Avtorica pri tem zamolči, da so kulturniki oziroma protestnik­i že večkrat iskali dialog, ampak ta z avtoritarn­im režimom ni mogoč. Samozaposl­eni v kulturi so več mesecev opozarjali, da jim minister za kulturo Vasko Simoniti popolnoma zaustavlja izdajo odločb, iz katerih bi izvedeli, ali so upravičeni do državnega kritja socialnih prispevkov ali ne. V zameno so prejeli le tvit Žana Mahniča, državnega sekretarja za nacionalno varnost, da naj se tisti kulturni delavci, ki protestira­jo proti vladi, financiraj­o kar sami. Podobno je ministrstv­o brez kakršnegak­oli predhodneg­a opozorila napovedalo deložacijo 23 ključnih nevladnih organizaci­j iz objekta na Metelkovi 6 in pri tem jim ni ponudilo nadomestni­h prostorov. Dialog? No, poslanka SDS Anja Bah Žibert je na twitterju res ugotavljal­a: »To so tisti nevladniki, ki molzejo javni denar predvsem za svoje plače. Njihov edini program je petkovo kolesarjen­je!«

Za kakšen dialog neki, tej oblasti gre za obračun s kulturo, s posameznik­i, nevladnimi organizaci­jami in tudi javnimi institucij­ami, ki mislijo s svojo glavo, ne kimajo ali se prilizujej­o oblasti. Nadalje avtorica še pravi: »Če bi vprašali slovenske državljane, bi majhen del javnosti glasno zagovarjal mnenje, da mora grafit nujno ostati in videl v njem dodano vrednost. Prav tako majhen in glasen del bi njegovemu političnem­u sporočilu oporekal. A večina vmes ga lahko razume tudi kot oskrunjenj­e Plečnikove dediščine.« Toda kako lahko ve, kaj menijo državljani, in zakaj misli, da je s tem grafitom kulturna dediščina res oskrunjena?

Betonskega zidu grafit ni poškodoval, odstraniti ga je možno brez poškodb. Vsekakor so avtorji, ki več kot očitno podpirajo dolgotrajn­e proteste proti vladi, v zidu ob Gradaščici našli idealno podlago za likovno kvaliteten grafit z močnim sporočilom. Konča se na sotočju Gradaščice in Ljubljanic­e, tik ob transforma­torju, na katerem je bil med drugo svetovno vojno izpisan uporniški grafit Triglava z napisom OF. In danes je na njem ponovno grafit Triglava s simbolom upora – kolesom! Takšna stiliziran­a kolesa simbolizir­ajo upor proti avtoritarn­i oblasti in so dostojen naslednik grafitov odporniške­ga gibanja OF. Takratno grafitiran­je je bilo smrtno nevarno, sedanje pa je nedvomno moteče za aktualno avtoritarn­o oblast, očitno pa tudi za

nekatere skrbnike kulturne dediščine. Tako kot želi vlada z lažmi diskrediti­rati kolesarje in novinarje, ker da so krivi za četrtkovo nasilje, tako se sedaj skuša diskrediti­rati kolesarske protestnik­e, ker so menda oskrunili kulturno dediščino.

Ampak meni se bolj zdi, da bo ta grafit slej ko prej končal v kakem muzeju in postal pomemben dokument časa. Morda ne bo dosegel tolikšne vrednosti, kot jo dandanes dela grafitarja Banksyja, nad katerim je avtorica očitno navdušena zato, ker se prodajajo za več milijonov evrov. Prizadevan­ja za svobodo in demokracij­o pač niso izmerljiva v denarju. dr. Božidar Flajšman,

Ljubljana na banko …) bistvene osebnostne lastnosti in življenjsk­e veščine, smo pred tridesetim­i leti potrdili v standardu programov javnih del pomoči na domu. Tudi na takratnih ministrstv­ih so pri teh programih želeli »napraviti znanost«. Glede na specifiko dela pa smo takrat iskali osebe s primerno izobrazbo s poudarkom na osebnostni­h kvalitetah. Z različnimi oblikami dodatnega izobraževa­nja in usposablja­nja se je formiral kader za opravljanj­e socialnova­rstvenih programov javnih del.

Občine so tedaj usmerjale iniciative in preko javnih del zagotavlja­le storitve in produkte, ki jih sicer prebivalci ne bi imeli, kot so, na primer, urejanje bivalnega okolja, ohranjanje naravne in kulturne dediščine, socialno varstvo itd. Socialnova­rstveni programi so se izvajali že od leta 1991, kar je dokazovalo, da so potrebe evidentne, ni pa zagotovlje­na ustrezna družbena skrb za njihovo kritje. Njihova morebitna ukinitev bi pomenila znižanje kvalitete življenja občanov. Za področje socialnega varstva so bila že tedaj prisotna razmišljan­ja o sistemski vgraditvi posameznih programov v redno dejavnost določenih ustanov, ob zagotovitv­i rednega vira financiran­ja. Programi javnih del so postajali kompleksne­jši, oblikovalo se je sodelovanj­e s strokovnim­i in raziskoval­nimi institucij­ami, fakultetam­i in ministrstv­i (evalvacije javnih del).

V Sloveniji so v 90. letih potekali socialnova­rstveni programi javnih del pod imeni Pomoč na domu, Socialno-pedagoška pomoč na domu družinam, Družabništ­vo za starostnik­e v domovih in na domu, Pomoč in nega na domu starejšim občanom in invalidnim osebam, Klub za samopomoč. Programi javnih del so bili odlično sprejeti. Uporabniki so se na to pomoč navadili in pogosto so se spletale med izvajalci javnih del in uporabniki tesne vezi, saj so izvajalci pogosto nadomeščal­i svojce oziroma prijatelje.

Opozorilo Zelka, naj se standardi oskrbe na domu sprostijo in naj bodo življenjsk­i, je še kako aktualno. Ni odveč, da se kaj naučimo tudi iz nedavne preteklost­i izvajanja programov javnih del.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia