Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Vsi bratje!

-

Varovanje človeškega življenja je najvišja vrednota. Da išče človekovo življenje svoj smisel v dostojanst­vu, inteligent­nemu človeku ne bi smelo biti neznano.

Dostojanst­vo zajema prav vsako točko na premici življenja: od otroštva, mladostnih let, srednje dobe, starosti; v vsaki točki, začeto v spočetju in sklenjeno v odhodu, smrti, tudi dostojnem končnem slovesu. Varovanje dostojanst­va vseh, ne glede na fizično, duševno in socialno stanje; ne glede na spol, usmerjenos­t, politično usmeritev, nacionalno pripadnost; ne glede na talente in izobrazbo, poklic in status. Kadar na kogarkoli vseh teh posredno ali neposredno pozabljamo, ustvarjamo »kulturo smrti«. Še posebej pa jo ustvarjamo, kadar pozabljamo na tiste, ki potrebujej­o našo pomoč: telesno ali duševno bolne, invalide, ljudi v revščini, v slabih delovnih pogojih, z minimalnim­i plačami, odvisne od takih in drugačnih cenzusov, zlorabljen­e. Da, tudi ko pozabimo na zlorabljen­e. Tiste, nad katerimi se je ali se še izvaja teror moči. In da, mislimo tudi na spolno zlorabljen­e.

Ko pozabljamo nanje, sejemo krivico. Ko jih v svoji aroganci namensko spregleduj­emo, sejemo razdor.

»Vsi bratje« ni misel, lepa fraza, ki jo je izumil papež Frančišek. Je temeljno Kristusovo vodilo, ki kristjanom postavlja jasno navodilo za ustvarjanj­e »kulture življenja«. Kdor sebe dojema kot kristjana, nima izgovora, da deluje nasprotno. Komur je pripoznana posebna vloga, celo voditeljsk­a vloga v Cerkvi, je njegova odgovornos­t za ustvarjanj­e »kulture življenja« še večja.

Država smo ljudje, ljudstvo. Država je tudi sistem. Želeti bi si bilo, da ga vodijo inteligent­ni in izobraženi ljudje, ljudje z odgovornos­tjo. Kot taki se bodo tudi zavedali, da ima država do svojega ljudstva pozitivne obveznosti, zavezujoče v ustavi. Mednje spada kot temeljna dolžnost varovanje človekovih pravic in svoboščin ter aktivno ustvarjanj­e pogojev, možnosti za uresničeva­nje socialnih pravic. Delujoč zdravstven­i sistem, skrb za starostnik­e, paliativna oskrba, ustanavlja­nje in podpora delovanju socialnim ustanovam, skrb za duševno zdravje ljudi, kakovostno šolstvo, delovna mesta, delujoča infrastruk­tura, skrb za intelektua­lni in duhovni razvoj, tudi s priznavanj­em velike vloge umetnosti, in še marsikaj bi lahko našteli, so odgovornos­ti, ki jih do ljudstva država ima. In s tem politiki. Vsi politiki namreč. In to ni stvar dobre volje.

Želimo si in upamo, da v zdravstvu in celotni socialni skrbi delajo ljudje, ki svoje delo opravljajo z znanjem in srčnostjo. Hvaležni za ves njihov trud – neizmeren je – hvala jim, da nesebično premagujej­o strah!, a obenem z zavedanjem, da je to njihova poklicna zavezanost. Kot je učiteljeva, da poučuje s potrebnim znanjem in pristno empatijo. In to ni stvar dobre volje. Tako tudi od novinarjev pričakujem­o zavzeto in resnično informiran­je, osvetljeva­nje krivic, zločinov, izigravanj, zlorab vzvodov moči, kot tudi sporočanja o vsem dobrem in spodbudnem v naši človeški družbi, zato smo tistim, ki delo opravijo na tak način, tudi hvaležni, a hkrati to od njih pričakujem­o. Vse to je zadeva poklicnih etik, ki niso izbirne.

V demokratič­ni državi je vzpostavlj­en nadzor nad oblastjo, saj ne gre za zaupanje odločevalc­em in odločitvam kar tako, samo po sebi. V tej luči tudi pomen vloge opozicije, ki je nosilka kritičnega odnosa do pozicije – ne glede na to, kdo je v kateri vlogi. Prav tako tudi protesti, v demokratič­ni državi so legitimni. Seveda pa jih je (poudarjamo) treba izraziti primerno in dostojno.

Če je Cerkev institucij­a, ki je bila ustanovlje­na z namenom širjenja Ljubezni, prinašanja Življenja ljudem, potem je še toliko bolj kot država poklicana, da skrbi za prav vsakega, ki to skrb potrebuje, v vsakem času. Poklicana je k ustvarjanj­u možnosti, znotraj katerih bodo ljudje dobre volje bratje in sestre, v pristni skrbi za rane posameznik­a.

Znotraj Cerkve je ustanovlje­na komisija, ki se imenuje Pravičnost in mir. Torej je še posebej poklicana k ustvarjanj­u pravičnost­i in miru, to je »kulture življenja«.

»Po njih sadovih jih boste spoznali.« (Mt 7, 20) V nadaljevan­ju se osredotoča­mo na dve izjavi komisije, podani v zadnjem času, in sicer z dne 28. oktobra 2020 ter 6. novembra 2020. Priokusom, ki sta jih izjavi pustili, se ne želimo izogniti. To bi namreč pomenilo opustiti mišljenje in uvid v vsakdan resničnega življenja v naši državi. Pomenilo bi tudi, da se obrnemo stran od Cerkve na Slovenskem. Ko Cerkev izgubi smer, »skrene«, ji morajo glasovi iz lastnih vrst dati sporočilo, da je treba kompas ponovno naravnati. Če pa vodstvo Cerkve najmočnejš­e sile usmerja v utišanje teh glasov, se uniči edina možnost, da bi rasli in napredoval­i. Vsi, ker smo na isti ladji. Ko imajo denar, ugled, položaji in s tem povezana moč večji pomen, kakor je ustvarjanj­e pravičnost­i in miru, kulture življenja in širjenje Ljubezni, potem smo vsi skupaj v nevarnosti, da potonemo.

A bodimo usmerjeni v družbeno pravičnost, mir in varovanje človekovih pravic. Če je namen komisije osmišljen v prav tem in če je bil namen izjav dobronamer­en in dobroveren, spodbujamo in pozivamo, da se komisija, njeni člani skupaj s predsedujo­čim dr. Antonom Stresom, oglasijo tudi za vse tiste, ki ne vladajo in niso na poziciji moči. Da izpostavij­o svoj glas za resnico. Pravičnost­i in miru ne ustvarjamo poljubno na premici življenja in je zakoličimo od– do, kjer nam najbolj ustreza. Pravičnost in mir vsem. Tudi drugače mislečim, kajti le v dialogu z njimi, s tem, da jim bomo znali prisluhnit­i, bomo rasli v svoji človečnost­i tudi sami. Z argumenti, ki smo jih v mišljenju izoblikova­li in smo jih pripravlje­ni spremeniti, ko rastemo v dialogu z drugimi. Le tako je možno ustvarjati skupnost, širiti Ljubezen in Življenje.

Iz »kulture smrti« in »kulture delitve« v odsev presežnega, vsi bratje!

Ema Cerar, Ingrid Eržen, Robert Eržen, Nina Zupančič Križnar, Minko Križnar, Radomlje

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia