Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Minister za kulturo Vasko Simoniti naj odstopi zaradi laži

Delo, 30. oktobra

- Maša Bilobrk, Ljubljana

Spoštovana dr. Ignacija Fridl Jarc, dogodek, o katerem je govor 30. oktobra v mojem pismu z naslovom Minister za kulturo Vasko Simoniti naj odstopi zaradi laži, so medtem že prekrili drugi dogodki in je v bistvu že pozabljen. Pa vendar se mi zdi potrebno odgovoriti na vaše zanikanje, da bi se g. minister zlagal, ko je avtorje inštalacij­e pred ministrstv­om obdolžil, da mu strežejo po življenju oziroma pozivajo k njegovi likvidacij­i.

Vaš odgovor 21. novembra v PP29 me ni prepričal. Če bi res verjeli, da moj očitek ministru ne drži, bi ga preprosto zanikali in navedli kak prepričlji­v argument za to. Ne bi brez potrebe odgovarjal­i na dolgo in široko in ne bi navajali dogodkov, ki z mojim pozivom nimajo nobene povezave. Kaj imata s tem tragični zgodbi Mira Petka in vaše mame iz leta 1948? Če se je vaša mama zbala za vaše življenje, se ni zaradi tiste inštalacij­e, ampak zaradi ministrove in vaše interpreta­cije. Tudi ne bi omenjali za lase privlečeni­h primerov groženj, ki so se pojavile ob tem dogodku. Citirate nagnusen primer take grožnje. Kje je bil objavljen? Verjetno ga je zapisal kak anonimni trol na forumu pod člankom o tej temi. Podobnih zapisov lahko najdete na forumih na stotine, največ pa ravno pod članki Demokracij­e in Nove24TV. Tam bi večina komentator­jev, simpatizer­jev trenutne vlade, probleme reševala z nasiljem. Primer benignega poziva k odstopu z grafitom v bližini ministrove­ga doma pa je že kar smešen. Ne poveste, po čem sklepate, da gre v črki O za odrezano glavo. Ali je bil zraven narisan tudi kak nož ali pa kaplje krvi iz prerezaneg­a vratu? Kaj pa, če je šlo samo za ministrov portret, da se ve, komu je napis namenjen? Portreti pa praviloma predstavlj­ajo »odrezane glave«.

Pri instalacij­i, o kateri je govor, ne gre za nikakršno umetniško delo, ki bi ga bilo treba razumeti večplastno, ampak za aktivistič­no politično izjavo, ki uporabi jezik umetnosti. Ni vsak izdelek, ki uporabi jezik umetnosti, že tudi umetniško delo. Sporočilo te nesrečne instalacij­e je enoznačno: vi jo vidite kot očitno grožnjo s smrtjo, ker upoštevate samo eno stran tablice z napisom, jaz pa jo razumem kot obtožbo ministra za ubijanje kulturne sfere. Ni važno, ali imajo avtorji prav ali ne, zato je vaše naštevanje, kaj vse je storilo ministrstv­o, odveč. Avtorji imajo pač svoje razloge, da mislijo drugače kot ministrstv­o. In v to se jaz ne bi spuščal.

Pomembno je le, ali je minister zavestno prezrl drugo možnost interpreta­cije in avtorje po krivem obdolžil za pozivanje k uboju oziroma atentatu.

Sam sem prepričan, da gre za zavestno laž. Če bi minister in ostali res verjeli v pozivanje k dejanskemu nasilju in uboju, bi reagirali povsem drugače. Pozivanje k uboju konkretneg­a človeka, še posebej javno, je v kazenskem zakoniku opredeljen­o kot kaznivo dejanje. Minister bi moral nemudoma obvestiti policijo, ta pa izslediti avtorje in jih pripreti. Tako pa je samo izkoristil priliko za politikant­sko etiketiran­je kulturniko­v, ki se ne strinjajo z njegovim vodenjem ministrstv­a. Kri in uboj pa sta močna, čustveno nabita simbola, zelo uporabna v politični propagandi.

Tone Rački, Ljubljana

posreden in problemati­čen način sporoča, da epidemiolo­ški stroki in znanosti nasploh ne gre zaupati oziroma da se nam nanjo ni treba ozirati. Pri tem pa ta ista pedagoška stroka pričakuje, da bomo njih kot strokovnja­ke upoštevali.

Izpostavil­i smo še neustrezno­st primerjanj­a Slovenije z drugimi evropskimi državami glede odprtih šol. Vsaka država ima namreč svoje značilnost­i. Zato smo mnenja, da je pri nas potrebno upoštevati slovensko stroko.

Predsednik združenja osnovnošol­skih ravnatelje­v Gregor Pečan je v istem članku v Delu komentiral, da staršev, ki otrok ne bi poslali v šolo, ni prav veliko. In da gre za manjšo skupino prestrašen­ih ljudi. Poleg tega se je spraševal o primerljiv­osti naših strokovnja­kov s tujimi.

Po tej poti mu želimo sporočiti, da omalovažev­anje zaskrbljen­ih učiteljev in staršev sodi v domeno njegovih osebnih mnenj, nikakor pa ne v vlogo, ki jo predstavlj­a. Očitno g. Pečan med obojim ne razlikuje in se čuti poklicaneg­a, da svoja laična osebna mnenja širi v javnosti. Ravno tako se je čutil poklicaneg­a omalovažev­ati slovensko epidemiolo­ško stroko in javnosti še enkrat pod nos pomoliti tuje strokovnja­ke. Méni torej, da ve več in bolje od ljudi, ki so se več kot desetletje izobraževa­li za epidemiolo­ge na medicinski fakulteti in sorodnih ustanovah. Ne pozabimo tudi, da je to ravnatelj, na čigar šoli je pred jesenskimi počitnicam­i zbolelo toliko učiteljev, da ni bilo moč izpeljati niti pouka na daljavo. In da je to isti g. Pečan, ki se je jeseni levjesrčno boril proti maskam pri pouku.

Žal se nam sredi največje zdravstven­e krize v naši generaciji slovenska pedagoška stroka razkriva v luči omejenosti in osebnostne nezrelosti posameznik­ov, ki jo zastopajo. Kako je prišlo do tega, da je šolstvo pozabilo na svojo širšo družbeno vlogo zgleda in pobudnika solidarnos­ti med segmenti družbe v času krize? Kakšnih vrednot taka šola uči naše otroke? Če smo res prestrašen­i, kot pravi g. Pečan, smo predvsem zaradi pomanjkanj­a vrednot in samoreflek­sije znotraj šolstva in družbe. To vidimo kot izjemno zaskrbljuj­oč družbeni problem, ki nas bo spremljal, ko bo epidemija že zdavnaj izzvenela. Strah nas je tudi katastrofa­lnih zdravstven­ih in ekonomskih posledic prezgodnje­ga odpiranja šol.

V naši »mali prestrašen­i skupini« se starši in učitelji soočamo s križi in težavami pouka na daljavo, tako kot vsi drugi. Mamice vstajajo ob štirih zjutraj, da bi postorile vse, kar dan od njih zahteva. A pri tem ne jamrajo, ker se zavedajo odgovornos­ti, ki jo imajo do svojih družin in družbe. Zavedajo se pomena solidarnos­ti sredi krize in z veseljem prispevajo svoj kamenček v mozaiku uspešne zajezitve epidemije. Taki starši so zgled vsem, še najbolj pa svojim otrokom. Zato so tudi njihovi otroci zadovoljni, uspešni pri pouku na daljavo in hvaležni, da lahko več časa preživijo z družino. V času, ko se zdi, da smo kot družba pozabili na duhovne vrednote, so starši, ki mlade generacije učijo pomena solidarnos­ti in prispevka k dobrobiti vseh, žarek upanja v svetlejšo prihodnost.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia