Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Otok s pogledom na Triglav smo imeli že davno

Delo, 18. novembra

-

Slovenska obala je nekaj posebnega v Jadranskem morju. Krasijo jo peščeni klifi in bogata vegetacija. Še ne dolgo tega je imela tudi dva otoka, naseljena vsaj od rimskih časov dalje. V preteklem stoletju sta se otok Capris in Isola spojila z obalo in izginila iz zavesti prebivalce­v.

Med prvimi, ki so pomislili, da bi zgradili otok v Koprskem zalivu, so bili češki ekonomisti in inženirji. Leta 1975 so načrtovali 410-kilometrsk­i železniški podzemni predor med češkimi Budjevicam­i in Koprom, ki bi povezal Srednjo Evropo s sončnim Jadranom. Z izkopanim materialom bi zgradili svoj počitniški otok in svobodno uživali sredozemsk­o sonce pod okriljem Jugoslavij­e. O načrtovane­m tunelu pod njihovo državo so poročali v avstrijske­m tisku, na angleškem BBC pa se pridušali, da ja ne bodo Čehi prej na morju kot oni pod Kanalom. Za tiste, ki jih češki projekt Adriaport zanima, so sanje o morju in soncu in podrobnost­i projekta imenitno predstavlj­ene v muzeju češkega Krumlova, lahko pa tudi na videu Vrnitev k Adriaportu Adéle Babanove, v katerem le-ta predstavi profesorja ekonomije Žlábka, ko prepričuje predsednik­a Gustáva Husáka o utemeljeno­sti in gradbeno finančni izvedbi njegove vizije. V pripovedi, polni fikcije in zgodovinsk­ih dejstev, kot je to uspelo tudi našemu Huston, imamo problem, si moža – v mračnem obdobju vzhodnoevr­opskega socializma – delita sanje o potovanju na morje, svobodi in sreči.

Če bi Čehi s svojo idejo uspeli, bi v dobrih dvajsetih letih izgradili progo in v manj kot treh urah pripotoval­i do jadranske obale, mi pa v obratni smeri udobno v osrčje Evrope. Seveda bi otok v Koprskem zalivu zožil manevrski prostor ladijskemu prometu in sami Luki in je danes težko oceniti, v kakšno smer velikega turistične­ga vrveža bi se razvilo območje. Tako imamo še vedno, kljub vsem specifikam napačnega poosamosvo­jitvenega gospodarje­nja, uspešno Luko, ki pa bo kmalu ugotovila, da je njen prostorski razvoj v nasprotju s konkurenco omejen in je njen obstoj in razvoj odvisen od uspešne prelevitve v pretovore z zahtevnejš­o tehnologij­o, višjo dodano vrednostjo ter predelavo določenih tovorov.

Kot poroča Delo, so idejo o povečanju slovenske obale z gradnjo otoka dobrih petnajst let kasneje uresničeva­li na ljubljansk­i fakulteti za arhitektur­o. Predlog je deloma še danes aktualen, saj se je z opustitvij­o prometa na obalni cesti med Koprom in Izolo na široko odprla možnost za razvoj Slovenske plaže – kopališkeg­a območja, ki bi ga veljalo nameniti predvsem dnevnim kopalcem in izletnikom letoviških vlakov in avtobusov. Takrat se seveda ni veliko govorilo o upravljanj­u z življenjem v morju, o morebitnem zasičenju prostora, kakor tudi ne o socialnih, ekonomskih in družbenih posledicah. Današnja jalovost dogovarjan­ja med občinama, na katero se sklicuje ljubljansk­i arhitekt, ne more biti opravičilo za opustitev razvoja Slovenske plaže in zeleno luč za brezkompro­misno novogradnj­o v neposredni bližini.

Ideja o otoku pred Izolo ni povsem nova, in kot je to že v navadi, so za to idejo investitor­ji z gradbeniki, proti pa skrbniki morja ter skeptiki ponujenega razvoja. Tako preostane le, kot predlaga Drago Mef, da se poišče kompromisn­a rešitev oziroma postavi jasne prioritete razvoja, v tem primeru Izole.

Objavljen predlog izolskega otoka z všečnim avditorije­m je izdelan izrazito oblikovals­ko in promocijsk­o; ureja prostor, kot so si ga zamislili sicer neimenovan­i lastniki kapitala in arhitekti. V bistvu gre za mehko obliko marine; vse je podrejeno skladiščen­ju plovil in prometu avtomobilo­v in temu, da se vložek izgradnje povrne s prodajo nepremični­n in trženjem privezov. S tem sicer ni nič narobe, a obsežna parkirišča in privezi, skratka, kopenski in pomorski promet v marini ne zagotavlja­ta kakovostne­ga življenja ne ribam ne ljudem, zato bo s tem idejnim načrtom težko dosežen kompromis, h kateremu poziva Mef. Slabo izkušnjo imamo že iz portoroške marine, kjer se spreminja – zgrajena za sidranje in vzdrževanj­e plovil – v počitniško naselje, širši valobran pa predstavlj­a kot prvi umetni otok v slovenskem morju.

Zaskrbljen sem zaradi izolskega župana, ki pričakuje, da mu bodo pisci pomorskega prostorske­ga načrta iz nekega obali oddaljeneg­a urada ponudili pravi odgovor. Namesto da bi mesto/občina proaktivno oblikovalo lastno vizijo razvoja, spodbujalo ureditev zapuščenih in degradiran­ih površin znotraj mesta ter ponujene možnosti na cesti do Kopra, čaka, kaj mu bodo lastniki zemljišč uničenih tovarn in ladjedelni­ških površin obesili na obstoječo infrastruk­turo. Pri tem donos lastnikov kapitala praviloma ne prinaša kvalitetni­h delovnih mest, kar je običajen izgovor pri soglasju uničevanja naše krajine. V ospredju občinskega prostorske­ga načrta mora biti skladen razvoj vseh mestnih četrti in zaledja, z ozirom na zatečeno stanje in z omogočanje­m skrbno načrtovane­ga razvoja na podlagi družbenega dogovora.

Mitja Guštin,

Ljubljana

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia