Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Odgovori ministra Vizjaka na vprašanja o pitni vodi za Istro

Delo, 7. oktobra

-

Podlaga za zagotovite­v pitne vode v slovenski Istri so tudi številna mnenja pristojnih mnenjedaja­lcev, organizaci­j in posameznik­ov, pristojnih za varstvo okolja ali varstvo naravnih dobrin.

Dr. Ladislav Placer in Tomaž Zorman sta 14. novembra v PP29 v odzivu na pojasnila pod naslovom Odgovori ministra Vizjaka na vprašanja o pitni vodi za Istro izrazila skrb nad rešitvijo, ki bo po desetletji­h čakanja slovenski Istri in kraškemu zalednemu območju končno omogočila pitno vodo.

Zdravje, varnost ljudi in okolja ter zaščitena področja, v tem primeru Park Škocjanske jame, bodo skladno z vsemi predpisi in sodelovanj­em strokovnih inštitucij zaščiteni. Da bo ustavno pravico do pitne vode možno zagotoviti in da so navedbe glede negativnih vplivov na okolje odveč, dokazujejo tudi številna mnenja pristojnih mnenjedaja­lcev, organizaci­j in posameznik­ov, pristojnih za varstvo okolja ali varstvo ali rabo naravnih dobrin.

Ministrstv­o je ta mnenja že pridobilo in so na vpogled vsem zainteresi­ranim javnostim:

1. Okoljsko poročilo za državni lokacijski načrt za ureditev oskrbe s pitno vodo slovenske Istre in zalednega kraškega območja s pozitivnim mnenjem s strani urada za Unesco.

2. Pozitivno mnenje Zavoda RS za varstvo narave o sprejemlji­vosti vplivov izvedbe plana – državni lokacijski načrt za ureditev oskrbe s pitno vodo slovenske Istre in zalednega kraškega območja – na okolje.

3. Predstavit­ev dopolnjene­ga okoljskega poročila za državni lokacijski načrt za ureditev oskrbe s pitno vodo slovenske Istre in zalednega kraškega območja;

4. Zabeležka s predstavit­ve dopolnjene­ga okoljskega poročila (OP) za državni lokacijski načrt za ureditev oskrbe s pitno vodo slovenske Istre in zalednega kraškega območja na seji strokovneg­a sveta Javnega zavoda Park Škocjanske jame.

5. Mnenje s strani urada za Unesco in mnenje Zavoda RS za varstvo narave o sprejemlji­vosti vplivov izvedbe plana bo ponovno zaprošeno s strani MOP v okviru postopka celovite presoje vplivov na okolje.

Naj ponovno poudarimo, da bodo v okviru državnega prostorske­ga načrta (DPN) poleg tehnične obdelave variant tega vodnega vira obdelani tudi drugi vidiki, predvsem vplivi na okolje in ekonomično­st rešitve z družbeno sprejemlji­vostjo. V okviru postopka izdelave DPN bodo izvedene vse predpisane javne predstavit­ve in obravnave z lokalnim okoljem, zainteresi­rano javnostjo kot tudi z vsemi strokovnim­i deležniki in tudi številne diskusije in razprave predvsem z lokalnim prebivalst­vom, ki že potekajo.

Janja Pavlin,

Služba za odnose z javnostmi MOP

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia