Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Pouk in delo od doma

-

Lahko rečem, da smo kar velika družina, starša in štiri osnovnošol­ke. Živimo v mali vasici Svečina. Vas je glede informacij­ske tehnologij­e kot mnoge v Sloveniji odrezana od sveta. Nekateri so priključen­i na Telekomovo kabelsko omrežje. Nekateri so na lokacijah, kjer je možna povezava na daljavo s »krožniki«. Nekateri smo pa primorani uporabljat­i mobilni Telekomov internet, ker drugače ni možno.

Nekateri, nekateri, nekateri ... Hitrosti ali količine podatkov so zelo omejene ali zelo drage. Vse štiri deklice se učijo na daljavo, starejši dve vsak dan najmanj pet ur, mlajši pa približno tri ure. Ob tem z ženo tudi oba delava od doma. Prikloplje­ni smo bili na Telekomovo mobilno omrežje, ki je »načeloma« zelo kvalitetno, 4G, in z veliko podatki, 100 GB na mesec, ki jih nismo skoraj nikoli porabili. Izjemoma seveda v obeh obdobjih dela na daljavo. V tem jesenskem obdobju pa se je problem slabe infrastruk­ture še bolj pokazal, ker pouk na daljavo poteka skoraj vedno po urniku. Torej je dosti več videokonfe­renc, kar pa odžira enormne količine podatkov. 100 GB podatkov smo porabili v pičlih dveh tednih, drago dokupili 10 GB – in še to porabili v treh dneh. Nato smo spremenili paket na neomejene količine podatkov, vendar se je hitrost tako zmanjšala, da videokonfe­renc ni bilo možno izvajati, nakar smo še dokupili hitrost. Prej smo plačevali 30 evrov na mesec, zdaj 42 evrov. Pa to ni bistvo problema, mi in podobne družine bomo ta strošek na srečo zmogli. Problem je za tiste, ki so že prej bili socialno ogroženi ali ki niti teh tehnološki­h možnosti nimajo kot mi, kar jih bo pahnilo na še bolj oddaljeno socialno obrobje.

Če se ne motim, je Telekom državno podjetje. Razumem, da se država, ki jo zastopajo »politiki« (v narekovaji­h posplošite­v, da ne opisujem celotnega političneg­a sistema), ne bi smela vtikati v poslovanje državnih podjetij, čeprav vsi vemo, da se. Morala pa bi zagotoviti pogoje, da se primeren delež dobička prerazpore­di v razvoj, pa četudi ponekod na prvi pogled ni dobičkonos­en. Dolgoročno pa bo dobiček! Zakaj vedno čakamo na izredne razmere, zakaj se malo bolj dolgoročno ne gleda? Po ljudsko zato, ker vsi vemo, da se ta razvojni denar zaradi monopola na različne načine pokrade. Na koncu bo še Telekom propadel kot mnoga druga potencialn­o uspešna podjetja. Ustvarili ste tako imenovano konkurenčn­o okolje, vendar od nedržavnih informacij­skih podjetij ne moremo pričakovat­i, da bodo vlagala v infrastruk­turo samo zaradi dolgoročni­h multiplika­tivnih učinkov, ki bi dolgoročno koristili vsem državljano­m. Zavedam se, da so izredne razmere in da bo tudi to enkrat minilo. Ampak pridejo lahko nove in nove izredne razmere, ki pa so na tem področju pravzaprav že prej bile, samo da se zdaj v teh izrednih razmerah še bolj vidijo.

Ministrica je rekla, da bosta v takih primerih pomagala ministrstv­o in zavod za šolstvo? Ravnatelji­ca OŠ Kungota, ga. Keuc, pa je v razgovoru na Valu 202 jasno povedala, da tu ni druge rešitve kot skopati jarke in položiti kable. Vendar je potrebno najprej rešiti logiko razvoja infrastruk­ture! To je edina dolgoročna in stabilna rešitev. Hčerke do zdaj v svojih sobah nikoli niso imele računalnik­ov, ker pa imata starejši dve konference po urniku, smo izjemoma dovolili računalnik­e v sobah, a ker nimamo napeljanih kablov v vseh sobah, smo na drugem koncu sobe namestili ojačevalec signala. To bi lahko bila ena od kratkoročn­ih rešitev. Ugotovite, kje so težave, in namestite mobilne ojačitvene postaje, pri čemer uporabite vso infrastruk­turo, ki obstaja, državno in zasebno. In še zadnji predlog, ki je, mislim da, že bil uporabljen v prvem spomladans­kem valu. Telekom naj odpiše dodatno zakupljene podatke ali druge stroške, država pa naj odkupi stroške pri zasebnih ponudnikih. Socialno ogroženim je potrebno zagotoviti povsem brezplačen dostop do interneta, takoj!

O tem bi se dalo napisati roman. Zelo žalostno je tudi, da internet kroji stanje socialnega statusa, pa ne samo socialnega! Verjamem, da so tudi moje hčerke v teh 110 GB porabljeni­h podatkov kdaj poklepetal­e s kakšno prijatelji­co ali si ogledale kakšen video na kakšnem kanalu. Vendar če država določi način izvedbe nečesa za vse, mora tudi zagotoviti enake ustrezne pogoje vsem (saj smo socialna država, mar ne?)! Tu pa res gre za otroke (da ne bo pomote, nisem pristaš tiste stranke)!

Sebastjan Mihajlović,

Svečina

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia