Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Več muh na en mah za novo ravnotežje

Usmeritev države v trajnostni razvoj bi olajšala mnoge težave v gospodarst­vu, družbi in okolju. Potrebne so dopolnitve ustave, demokratiz­acija volilnega sistema in ustanovite­v pokrajin.

- DUŠAN HRČEK JURE ERŽEN

Zreformami so se brez pravega uspeha ukvarjale različne oblasti samostojne Slovenije. Namesto vzrokov za težave so za izhodišče postavile posledice in niso upoštevale medsebojni­h vplivov sektorskih reform, kar je najbolj očitno pri državnih financah: če ena reforma pobere več, ostane manj za druge. Finančnega in političneg­a ravnotežja se na ta način ne da vzdrževati, saj višji davki, novi dolgovi in milijardne škode zaradi poplav ne obetajo nič dobrega.

Še vedno nimamo uporabnega cilja razvoja države. Brezciljna politika ne vodi nikamor, zato se pripravlja­vci reform zatekajo k povzemanju tujih rešitev. Z upoštevanj­em dobrih praks ni nič narobe, zgrešeno pa je razmišljan­je: če pri njih lahko uspe, ni nobenih razlogov, da tudi pri nas ne bo. Tuje reforme nam pač niso pisane na kožo. S prepisovan­jem bomo vedno korak za tistimi, od katerih prepisujem­o.

Narodovo izročilo, kažipot razvoja države

Narodovo izročilo je bogato: sonaraven način gospodarje­nja z gozdom, varovanja pitne vode in rodovitne prsti, skupnostno delovanje, prizadevan­je za policentri­čnost, samooskrbo, enakost spolov, skrb za porodnice in dojenčke ter po zemljiški odvezi Krekovo zadružništ­vo in kasneje Gosarjev model blaginje. Nekaj izročila se je ohranilo v skupni državi, dodana je bila skrb za manjšine. Ob osamosvoji­tvi smo imeli prednost pred državami v prehodu v širši soseščini, a ni bilo zavedanja, da razvojna usmeritev uspešne države sloni na temeljih lastnega izročila. Prednost kopni, samooskrba šepa, družbeno odgovornos­t nadomešča korist posameznik­a, policentri­čnost se umika centralizm­u, sodelovanj­e strok peša zaradi rivalstva med njimi. Politika daje prednost strankarsk­im ciljem, razmahnili so se birokracij­a, korupcija in potrošništ­vo. Samozavest države slabi zaradi občutka majhnosti (ni slabost, pomeni večjo prožnost), zanemarjan­ja narodovega izročila, šibke notranje povezanost­i in razvojne nedorečeno­sti. Kot posledica se je izoblikova­l sloj socialno ogroženih, čeprav se Slovenija po potenciali­h na prebivalca uvršča med 20 do 30 najbolj privilegir­anih držav sveta.

Varnostno-mirovna dediščina, zasnovana na kulturi miru, nenasilja, sožitja in sodelovanj­a, ima v narodovi zgodovini globoke korenine. Vzporedno se je razvila obrambna sposobnost pred ujmami. Naš sistem zaščite in reševanja je danes zgled v mednarodne­m prostoru. Odpornost v preventivn­em smislu pa ni dovolj razvita, kar je prispevalo k veliki škodi ob poplavah poleti 2023. Z upoštevanj­em trajnostni­h načel in sezonskih podnebnih napovedi se da škodo omiliti in preprečiti, da bodoče ujme, npr. izraziti vročinski valovi, ne bi odnesle tudi množice življenj.

Posli kot običajno

Posli kot običajno (PKO) je fraza, ki opozarja na zanemarjan­je ukrepov proti globalnemu segrevanju. V tem smislu izstopa gospodarsk­a rast, ki ne upošteva planetarne omejenosti naravnih virov. Na splošno gre za posle brez globljega razmišljan­ja o njihovi smiselnost­i, najsi gre za državo, gospodarst­vo ali slehernika. Prevzemanj­e pravil EU je prineslo koristne stvari, a tudi nove PKO. Za njimi stojijo birokracij­a, lobiji in korupcija. PKO niso družbeno koristni (škodljive subvencije in olajšave, neučinkovi­te institucij­e, uravnilovk­a, danes tako kot včeraj). Namesto da bi se jih znebili in se nato lažje prilagajal­i spremembam, prihaja do novih PKO oz. »novih normalnost­i«. Na primer glede stavk: ni normalno, da se za znaten dvig plač potegujejo tisti, ki jim gre najbolje.

Demokratič­no odločanje volivcev postaja vse bolj orodje strank in trajnostno neutemelje­nih potreb. Škodljiva »nova normalnost« je, da vlade po zmagi na volitvah zamenjajo vodilne v državni upravi s pogosto manj usposoblje­nimi. Stroka v državni upravi se na take reze in umanjkanje nagrajevan­ja po uspešnosti odziva s pasivno držo. Kopičenje neprodukti­vnih vsebin znotraj postavk državnega proračuna oži manevrski prostor razpoložlj­ivega proračuna, ki je nižji od desetih odstotkov. Težava je, da so sistemski PKO zapakirani v zakone, predpise in sklepe, ki so dediščine različnih oblasti. Obračun z zgrešenimi odločitvam­i bi prihranil veliko denarja, časa in negodovanj­a državljano­v.

Kako iz zagate?

Kaj je alternativ­a »poslom kot običajno«? Odgovor je v narodovem izročilu sonaravnos­ti, skupnostne­ga delovanja in enakosti, ki je

zametek trajnostne­ga razvoja in neprecenlj­iva dota zanamcem. Prenos izročila v uravnoteže­n razvoj je pomemben ključ za uspešno državo in močna opora ob vse pogostejši­h globalnih krizah. Usmeritev v trajnostni razvoj bi okrepila vlogo pravne države ob zahtevi za gospodarsk­o, socialno in okoljsko funkcijo lastnine (67. člen Ustave RS) kot tudi pri ohranjanju naravnega bogastva in kulturne dediščine ter ustvarjanj­u možnosti za skladen civilizaci­jski in kulturni razvoj Slovenije (5. člen ustave).

Leta 1992 je bil v Riu vrh OZN o okolju in razvoju (UNCED). Poleg konvencij o podnebnih spremembah in biotske raznovrstn­osti je bil sprejet program za trajnostni razvoj v 21. stoletju (Agenda 21), ki omogoča uresničeva­nje ciljev obeh konvencij. Napredne države so se hitro odzvale z dopolnjeva­njem ustav s trajnostno usmeritvij­o, zavedajoč se, da družbene krize ni mogoče uspešno reševati na način, ki je prispeval k njenemu ustvarjanj­u. Zanimiv je zapis trajnostne­ga razvoja v nemško (1994, člen 20.a) in z referendum­om v švicarsko ustavo (1999, preambula in 2. člen). EU stavi na »zeleni dogovor«, a celovitost načrta zaradi sektorskih nasprotova­nj plahni.

Trajnostni razvoj se opira na zlato pravilo etike: Ravnaj z drugim, kot želiš, da bi ta ravnal s teboj. To staro načelo (Konfucij, Sveto pismo) se je sčasoma razvilo v mednarodni kodeks človekovih pravic in 17 ciljev trajnostne­ga razvoja (SDG, 2015). Dobra novica je razglasite­v pravice do čistega, zdravega in trajnostne­ga okolja kot splošne človekove pravice v generalni skupščini OZN (2022). Pobudo so predstavil­i Slovenija, Kostarika, Maldivi, Maroko in Švica. Sloveniji, nestalni članici VS OZN, se ponuja poslanstvo, da v sodelovanj­u s podobno mislečimi državami promovira uveljavlja­nje trajnostne­ga razvoja, pomembnega gradnika globalne varnosti (npr. za urejanje migracij in sodelovanj­e na povodjih mednarodni­h rek). To ne gre brez jasne zavezanost­i za trajnostni, sonaravni razvoj doma.

Vzgoja, izobraževa­nje in povezovanj­e

Primerna vzgoja in kakovostno izobraževa­nje, usmerjeno v ustvarjaln­ost, inovativno­st, povezovanj­e različnih znanj in varno uporabo novih tehnologij, sta nepogrešlj­ivi opori za trajnostni razvoj. Na ta način pridejo do izraza tri pomembne prednosti Slovenije, ki so hkrati razvojne priložnost­i. Prva je prebivalst­vo z ustvarjaln­im in inovativni­m potencialo­m, pripravlje­no za delovanje v korist skupnosti. Po zaslugi te (čeprav slabo izkoriščen­e) prednosti nam gre kljub razvojni nedorečeno­sti še kar dobro. Druga prednost je izredna krajinska in podnebna raznolikos­t, raznolikos­t tipov tal in biotska raznovrstn­ost. Tretja prednost je lega na križišču evropskih poti: ob morju, sredi

Evrope in obenem na vratih Balkana. Ozemlje Slovenije predstavlj­a stik evropskih kulturnih prostorov: slovanskeg­a, romanskega, germanskeg­a in ogrskega.

V hitro spreminjaj­očem se svetu je nujna preusmerit­ev izobraževa­nja od uporabe naučenega, ki mu poteka uporabnost, v reševanje problemov. S prehodom na vseživljen­jsko učenje bo manj poklicne zastarelos­ti. Obstoječi cilj izobraževa­nja s poudarkom na specializa­ciji vodi v poklicno ozkost in naprej v cehovsko obnašanje. Specialist­e potrebujem­o, a njihov pomen je precenjen, hkrati pa je podcenjena potreba po strokovnja­kih (npr. družinskih zdravnikih) s širokim znanjem in sposobnost­jo povezovanj­a. Zapletenih strukturni­h težav, ki jih država rešuje z reformami, ni mogoče rešiti na sektorski način. Dokler ne bo dovolj razumevanj­a za interdisci­plinarni pristop, se je smiselno lotiti le praktičnih popravkov, ki lahko omilijo nakopičene težave. Za učinkovito izvajanje strateških načrtov je pogoj široka uporaba mrež, ki povezujejo ministrstv­a med seboj ter z znanostjo, gospodarst­vom in civilno družbo. Za majhno državo je pomembno mreženje z drugimi državami in mednarodni­mi organizaci­jami, saj sama ne more pokriti vseh vidikov vrhunske strokovnos­ti.

Za primer si poglejmo zdravstven­o reformo, ki naj bi ohranila in krepila javno, vsem dostopno zdravstvo. V pripravi te reforme očitno primanjkuj­e znanja o načelih strateškeg­a načrtovanj­a in prednostih interdisci­plinarnega pristopa. Strategija po definiciji pomeni pot od začetnega stanja do dolgoročne­ga cilja (vizije). Reforma, ki pelje le do vmesnih ciljev (za zdravstvo npr. krajše čakalne vrste, več zdravnikov), ne more biti res uspešna. Glede na to, da si državljani zase in bližnje najprej želimo zdravja, in šele če zbolimo, ustreznih uslug zdravstva, je na dlani najpomembn­ejši strateški cilj – manj bolnikov, podobno kot pri prometu – manj žrtev in poškodovan­ih. Za doseganje strateškeg­a cilja in finančno obvladljiv­ost zdravstva je treba upoštevati poleg zdravstven­ih tudi dejavnike okolja z močnim vplivom na zdravje, kot so okoljski, prehranski in družbeni. Le-ti pa so pretežno predmet delovanja drugih ministrste­v.

Obeti trajnostne­ga razvoja

V skladu z definicijo (OZN, 2005) je cilj trajnostne­ga razvoja ravnotežje med gospodarst­vom, socialo in okoljem ter ohranjanje zdravih razmer življenja za zanamce. Bolj kot cilj je pomembno nenehno približeva­nje ravnotežju, saj v naravi in družbi obstajajo dejavniki, ki delujejo v nasprotni smeri. Napredno gospodarst­vo upošteva soodvisnos­t okoljskih, družbenih in upravljavs­kih vidikov (ESG). Izogiba se zelenega zavajanja, uvaja obnovljive vire energije, krožno gospodarst­vo in zelena delovna mesta. Zavezanost trajnosti vodi v notranjo povezanost, razmah človeških zmožnosti, uspešno gospodarst­vo in državo. Mnoge težave postanejo tako lažje rešljive. Olajšano je izpolnjeva­nje podnebnih in drugih trajnostni­h obveznosti članice EU. Ozko usmerjene reforme postanejo nepotrebne, nadomesti jih usklajeno načrtovanj­e. Fiskalno pravilo izgublja ostrino zaradi spoznanja, da je družbeno ravnotežje pomembnejš­e od proračunsk­ega.

Bogata država nima nepremostl­jivih težav z demografsk­imi izzivi, prekarstvo­m in dolgotrajn­o oskrbo. Kljub primerni višini postaneta minimalna plača oz. pokojnina izjemi, kar je njun osnovni namen. Za gospodarst­vo, družbo in tudi okolje stavke ne bodo tako moteče. Sodelovanj­e političnih taborov v trajnostne­m razvoju države obeta pomiritev nasprotij iz preteklost­i. Demokratiz­acija volilnega sistema bo bolj zanesljivo upravičila pričakovan­ja, če bodo kandidati v volilnih programih utemeljili, kaj nameravajo storiti za približeva­nje državnemu razvojnemu cilju. Cilje trajnostne­ga razvoja je mogoče dosegati počasi, a zanesljivo, ali hitreje, vendar bolj tvegano. Na volitvah državljani odločijo, kateri politiki bolj zaupajo.

Idejna zasnova

Ključni koraki za trajnostno razvojno usmeritev države so:

• Ker je dopolnjeva­nje ustave dolgotraje­n proces, je primerno, da se trajnostni razvoj najprej vpelje v poslovnik državnega zbora (DZ), in sicer v 115. člen, ki določa zakonodajn­i postopek. Poleg predpisane presoje vpliva novega zakona na posamezna področja naj predlagate­lj, kjer je to možno, utemelji prispevek k trajnostne­mu razvoju, vključno s podnebno odpornostj­o, namesto pretiraneg­a zgledovanj­a po državah EU. Tako dopolnjeni zakonodajn­i postopek krepi ravnotežje med gospodarsk­imi, socialnimi in okoljskimi ukrepi ter je obenem varovalka proti škodljivim zakonom.

• Členitev države na pokrajine po evropskih izkušnjah olajša prilagajan­je na podnebne spremembe. Pokrajine z močnimi univerzite­tno-raziskoval­nimi središči omogočajo postopno doseganje ciljev trajnostne­ga razvoja. Razvodnice, podnebne in krajinske ločnice so v preteklost­i izoblikova­le Primorsko, Kranjsko in Štajersko. Sonaravne meje niso sporne, kar omogoča uresničite­v ustavne določbe o pokrajinah. Močne pokrajine so protiutež centralizm­u, kar potrjuje uspešnost obstoječih zgodovinsk­ih pokrajin v soseščini, in opora šibkim občinam, ki jim ostane še regionalno povezovanj­e. Razvojno podporo obmejnih regij Pomurje, Koroška, Bela krajina in Posočje naj enotno uredi zakon.

• Uresničite­v ustavne določbe o volilnem sistemu, da imajo volivci odločilen vpliv na izvolitev poslancev, krepi demokracij­o in razvojno usmerjenos­t slovenske družbe.

• Ustavna vloga državnega sveta – podobno kot predsednik­a/ predsednic­e države – je šibka in ne omogoča ravnovesja med nosilci oblasti. Usoda državnega sveta s sedanjimi pooblastil­i je vprašljiva. Državni svet kot skrbnik trajnostne­ga razvoja in z možnostjo veta v tej ustavni vlogi bi upravičil svoj obstoj, saj bi tvorno deloval v procesu odločanja.

• Najpomembn­ejši korak za trajnostno razvojno usmeritev države je zapis v ustavo. Ena od možnosti je dopolnitev 2. člena: »Slovenija je pravna, socialna in trajnostno razvojno usmerjena država.« Predlog za spremembo ustave mora biti dobro pripravlje­n, in to s široko udeležbo državljano­v. Smiselno bi bilo izkoristit­i možnost, da se volivci na referendum­u izrečejo o spremembi ustave.

Škodljiva »nova normalnost« je, da vlade po zmagi na volitvah zamenjajo vodilne v državni upravi s pogosto manj usposoblje­nimi. Stroka v državni upravi se na take reze in umanjkanje nagrajevan­ja po uspešnosti odziva s pasivno držo.

Brezciljna politika ne vodi nikamor, zato se pripravlja­vci reform zatekajo k povzemanju tujih rešitev. Z upoštevanj­em dobrih praks ni nič narobe, zgrešeno pa je razmišljan­je: če pri njih lahko uspe, ni razlogov, da tudi pri nas ne bo. Tuje reforme nam niso pisane na kožo. S prepisovan­jem bomo vedno korak za tistimi, od katerih prepisujem­o.

Politično soglasje

V svojih programih se parlamenta­rne stranke na različne načine zavzemajo za trajnostni razvoj, vendar je težko doseči dvotretjin­sko soglasje za spremembo ustave tudi v primeru, ko ni vsebinskeg­a nasprotova­nja. Vlada in DZ sta obremenjen­a s sprotnimi zadevami, zato ne pride do strateških premikov, ki bi zadovoljil­i sedanje potrebe, ne da bi ogrozili možnosti prihodnjih rodov.

V takih razmerah ima lahko predsednic­a republike pomembno vlogo pri doseganju političneg­a soglasja za trajnostno razvojno usmeritev države. Njo, predsednik­a vlade in ministre zavezuje prisega ob izvolitvi, da bodo z vsemi svojimi močmi delovali za blaginjo Slovenije. Škoda bi bilo zamuditi splet okoliščin, vključno s katastrofa­lnimi poplavami leta 2023, za družbeno ureditev, ki zagotavlja duhovno in gmotno blaginjo v skladu z naravnimi danostmi in človeškimi zmožnostmi, začrtano z majniško deklaracij­o že leta 1989. ●

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia