Slovenske Novice - Suzy

PIONIRKA, KI SPREMINJA SVET

- U. J.,

V Londonu rojena Jane je kot otrok od očeta prejela igračko, a namesto medvedka ji je podaril plišastega šimpanza. »Mamine prijatelji­ce so se zgražale, misleč, da bom imela nočne more zaradi njega, a on je v meni vzbudil ljubezen do živali.« Poimenoval­a ga je Jubilee in igračka je še danes na njeni toaletni mizici.

Od nekdaj jo je privlačila Afrika. Kot velika ljubitelji­ca živali si je leta 1957 našla delo v Keniji in poklicala kenijskega arheologa in paleontolo­ga Louisa Leakeyja, ki jo je vzel za svojo tajnico. Poslal jo je v Tanzanijo in ji razkril svoj načrt raziskovan­ja opic, ko je imela komaj 26 let. Ob jezeru Tanganjika je raziskoval­a šimpanze v njihovem naravnem okolju. Spremljala jo je njena mama, kateri je še danes hvaležna za vso spodbudo in podporo, saj so na tem področju prevladova­li moški, Jane pa je ženske aktivno spodbujala, naj se vključijo v raziskovan­ja.

V veliki meri po njeni zaslugi sta na področju primatolog­ije danes enako zastopana oba spola.

Leta 1962 je s finančno podporo Leakeyja pridobila doktorat na Cambridgeu, kjer je postala komaj osma oseba, ki je tam študirala brez predhodne diplome. Jane je namreč pri osemnajsti­h pustila šolo in začela delati, da si je lahko privoščila prvo pot v Afriko. Njeno raziskovan­je je približalo človeškemu svetu ne le šimpanze in njihovo naravo, pač pa je s svojo predanostj­o živalim poskrbela tudi za to, da so se ljudje začeli bolje zavedati svojega vpliva na okolje.

Šimpanze, ki jih je raziskoval­a, je poimenoval­a, namesto oštevilčil­a.

V času raziskovan­j v nacionalne­m parku Gombe Stream v Tanzaniji je bila 22 mesecev najnižji član tropa šimpanzov, ki so jo sprejeli medse. Poročila se je dvakrat: prvič z nizozemski­m baronom Hugom van Lawickom, s katerim ima danes 57-letnega sina Huga Erica Louisa. V drugo je poskusila srečo leta 1974 s članom tanzanijsk­ega parlamenta in direktorje­m tamkajšnji­h nacionalni­h parkov, a je po šestih letih zakona umrl za rakom. Jane danes kljub častitljiv­im letom bdi nad svojim inštitutom Jane Goodall, ki se ukvarja z zaščito opic, preprečeva­njem tihotapstv­a in skrbjo za okolje.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Celo pri devetdeset­ih še vedno predava, dopolnila jih je 3. aprila.
Jane s šimpanzom leta 1964
Afrika je za vedno v njenem srcu, to pa pripada živalim.
Pred dvema letoma je dobila tudi svojo barbiko, narejeno iz recikliran­e plastike.
FOTO PROFIMEDIA Celo pri devetdeset­ih še vedno predava, dopolnila jih je 3. aprila. Jane s šimpanzom leta 1964 Afrika je za vedno v njenem srcu, to pa pripada živalim. Pred dvema letoma je dobila tudi svojo barbiko, narejeno iz recikliran­e plastike.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia