Die Lui­perd

Kuier - - Promosie -

Die lui­perd is die een dier wat al­mal wíl sien. Dis die twee­de groot­ste kat­spe­sie en word be­skou as een van die suk­ses­vol­ste jag­ters in A­fri­ka. Die lui­perd ver­kies om al­leen te wees en al­leen te jag be­hal­we as ’n ma na haar wel­pies om­sien of as hul­le paar. ’n Lui­perd sal sy of haar eie jag­ge­bied streng teen an­der lui­per­de ver­de­dig. Dié roof­dier kom meest­al snags voor en is uit­ste­ken­de jag­ters om­dat hul­le met tak­tiek hul prooi ag­ter­volg. Hul­le is stil en ge­na­de­loos en be­spring hul prooi on­ver­wags wan­neer hul­le so 5 m weg van hul­le is. Lui­per­de trek dik­wels hul vangs hoog in bo­me so­dat dit nie hoef ge­deel te word met an­der die­re soos leeus en hi­ë­nas nie. Hul­le hou daar­van om deur die dag in bo­me te slaap en aan hul vangs te s­mul. Dit is vir lui­per­de ui­ters be­lang­rik om hul jag­ge­bie­de te be­skerm en daar­om merk hul­le al­tyd hul ge­bied met hul reuk of deur die grond te skraap met hul kloue. Lui­per­d­wel­pies kan e­ni­ge tyd van die jaar ge­bo­re word. Lui­per­d­wel­pies word ge­bo­re ná drie en ’n half maan­de, en wy­fies skenk ge­woon­lik ge­boor­te aan twee of drie wel­pies. Wel­pies bly vir ten min­ste ’n jaar by die ma waar­ty­dens sy hul­le leer jag.

Newspapers in Afrikaans

Newspapers from South Africa

© PressReader. All rights reserved.