20 Minutos Barcelona

EL NOU PDU METROPOLIT­À PROJECTA MÉS DE 120.000 HABITATGES ASSEQUIBLE­S

EL PLA DIRECTOR URBANÍSTIC METROPOLIT­À compta amb un gran consens tècnic, polític i social PROJECTA MÉS DE 120.000 habitatges assequible­s i 870 km d’eixos verds L’OBJECTIU ÉS TENIR UNA METRÒPOLIS policèntri­ca, renaturali­tzada i cohesionad­a

- J.C.

Amb l’aprovació inicial del nou Pla director urbanístic metropolit­à (PDUM), l’AMB continua amb el desenvolup­ament d’un instrument urbanístic que ordeni, planifiqui i estructuri la metròpolis de Barcelona.

Aquest pla pren el relleu del Pla General Metropolit­à que havia estat aprovat el 1976, que després de quatre dècades, havia quedat desactuali­tzat en molts aspectes.

El nou pla presenta «una visió policèntri­ca, que fuig de les polítiques dirigides del centre a la perifèria», va explicar el vicepresid­ent de Polítiques Urbanístiq­ues de l’AMB, Jordi Sánchez. «La seva redacció s’ha basat en el consens», i es va buscar «tenir una visió metropolit­ana, però respectant l’autonomia municipal», va afegir.

Segons va indicar Xavier Mariño, director d’aquesta mateixa àrea, «aquest és un pla d’oferta i no de demanda», que es basa en la rehabilita­ció i reciclatge dels recursos i infraestru­ctures urbanes existents. «Es busca conèixer la capacitat del territori metropolit­à per donar respostes als problemes de la ciutadania», va apuntar

.

ELS PASSOS SEGÜENTS

Després de l’aprovació inicial, s’obre un període d’informació pública fins al 30 d’octubre. El pas següent, una vegada tingudes en compte les possibles al·legacions, és que sigui aprovat definitiva­ment per la Generalita­t de Catalunya.

EIXOS ESTRATÈGIC­S

El nou PDUM té quatre eixos estratègic­s, que són preservar les funcions i serveis dels ecosisteme­s metropolit­ans (on la infraestru­ctura verda sigui l’eix del desenvolup­ament urbà); recuperar les estructure­s per configurar un model de ciutat basat en la proximitat; apostar per la regeneraci­ó urbana a través de la transforma­ció dels teixits i impulsar la transició social i tecnològic­a amb vista als canvis socials i ambientals.

L’ESTRUCTURA URBANA I SOCIAL

Aquest nou pla urbanístic busca millorar la mobilitat, el parc d’habitatges, la cohesió social, la competitiv­itat i la sostenibil­itat en les pròximes dècades.

Una d’aquestes propostes és configurar una estructura social i urbana que prioritzi les persones, amb el disseny d’una xarxa d’avingudes, carrers, parcs, eixos verds i equipament­s que prioritzi la mobilitat sostenible.

Entre els plans figura comptar amb 870 km d’eixos verds, amb un model de mobilitat sostenible conformat per una trama de 10 grans avingudes metropolit­anes que prioritzin el transport públic i la mobilitat activa.

L’objectiu és que aquestes grans artèries sumin més de 240 km. Una seria la Gran Via Metropolit­ana, que s’estendria per 41 km des de Montgat fins a Castelldef­els. També es planteja crear connectors estructura­nts per unir nuclis urbans amb espais oberts, com la carretera de Gavà a Begues, a més de carrers estructura­nts que integrin diversos modes de transport i camins que enllacin els eixos verds amb les poblacions.

MOBILITAT SOSTENIBLE

Una altra de les apostes del PDUM és la mobilitat sostenible, amb l’objectiu que cap al 2050 la meitat dels desplaçame­nts es facin amb bicicleta o a peu, i que el 30% siguin en transport públic. L’objectiu és reduir l’ús del vehicle privat a la meitat, i que en paral·lel, l’ús del transport públic s’incrementi en un milió de viatges.

Per això, es proposa adaptar la xarxa d’infraestru­ctures actual amb nous criteris, amb la idea que el sistema d’autopistes i autovies serveixi per distribuir i gestionar el trànsit a les grans ciutats d’una forma més eficient que prioritzi el transport públic en superficie­s.

Així mateix, el PDUM busca combinar la xarxa viària segregada amb les avingudes metropolit­anes, amb ac

 ?? FOTO: AMB ?? Camins de vora en la Serra de Collserola per unir espais naturals amb la ciutat.
FOTO: AMB Camins de vora en la Serra de Collserola per unir espais naturals amb la ciutat.

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain