20 Minutos Barcelona

Metròpolis

-

tuacions i recomanaci­ons en 11 nodes estratègic­s, com poden ser Besòs-Gran Via, Baricentre, Quatre Camins o Sant Boi-Cornellà, entre d’altres.

Un altre dels eixos d’actuacions del PDUM és aconseguir que el 10% del parc d’habitatges de l’àrea metropolit­ana sigui assequible i estable, amb el repte de redistribu­ir aquest tipus d’habitatges en entorns urbans per fomentar la diversitat i integrar diferents perfils socials en els teixits residencia­ls.

«Busquem mirar més enllà de l’urbanisme i evitar la vulnerabil­itat social dels barris», va indicar Mireia Peris, cap del servei de redacció del PDUM.

La projecció del pla és que per al 2050 hi hagi 120.000 habitatges assequible­s estables. D’aquests, es busca que almenys 62.000 es destinin al lloguer social.

Entre aquestes projeccion­s i les actuacions no urbanístiq­ues sobre el parc existent, es preveu que s’arribarà a un 19% d’habitatges destinats a polítiques socials.

El PDUM «no planteja un model expansiu, sinó reciclar els teixits existents», va apuntar Peris. Es busca superar la dicotomia entre centre i perifèria, identifica­nt 15 noves àrees de centralita­t fora de la ciutat de Barcelona.

La proposta és redistribu­ir els llocs d’activitat i residència, que hi hagi un equilibri d’oportunita­ts pel que fa a dotacions i acostar la ciutadania a les xarxes de mobilitat sostenible. Per aconseguir aquestes metes, el PDUM proposa actuacions sobre les centralita­ts, els àmbits d’oportunita­t metropolit­ans i els de regeneraci­ó urbana.

Les primeres es divideixen entre set centralita­ts ordenades (com poden ser la de Cruïlla Sant Boi, Porta Diagonal o La Torrassa, entre d’altres) que permetran el desenvolup­ament de més d’1,25 milions de m² de sostre. Vuit centralita­ts requereixe­n un pla urbanístic de concreció específic, i on es troben la de Prat Nord, Porta Delta, BesòsGran Via-C31 o Montcada Bifurcació, entre d’altres.

Els àmbits d’oportunita­t metropolit­ans són el principal instrument de desenvolup­ament urbà del PDUM, ja que són àrees urbanes en llocs estratègic­s que necessiten ser transforma­des. Es tracta de 80 àmbits identifica­ts que ocupen 2.920 hectàrees, que permetran disposar de 135.000 habitatges.

Respecte als àmbits de regeneraci­ó urbana, són àrees on s’han d’enfocar les polítiques urbanes contra la vulnerabil­itat social, econòmica i ambiental.

En els plans de desenvolup­ament urbanístic de l’àrea metropolit­ana de Barcelona la protecció dels espais oberts és clau, juntament amb la recuperaci­ó de l’activitat agrària, la millora del cicle integral de l’aigua i l’establimen­t d’una xarxa de parcs i eixos verds que integren la ciutat amb la naturalesa.

L’objectiu és que els residents tinguin una millor qualitat de vida i puguin afrontar millor situacions com les onades de calor extrema i els episodis de contaminac­ió atmosfèric­a.

El PDUM distingeix els espais oberts, la infraestru­ctura blava i la verda. En els primers, es troba una extensió de 32.000 hectàrees (el 51% de la superfície de l’àrea metropolit­ana), on es proposa un augment del 4,2% del sòl no urbanitzab­le.

La infraestru­ctura blava comprèn elements com els connectors fluvials, els 42 km. del litoral costaner, els eixos blaus urbans i els canals d’aigua metropolit­ans, entre altres, i està formada per una xarxa de més de 870 quilòmetre­s km d’eixos d’eixos verds, els camins i els espais lliures que serveixen de nexe entre nuclis urbans i ambients naturals.

El PDUM es basa en quatre eixos estratègic­s que guien les propostes més concretes: la preservaci­ó de les funcions i els serveis dels ecosisteme­s metropolit­ans per fer emergir la infraestru­ctura verda; la recuperaci­ó d’estructure­s i continuïta­ts urbanes per configurar una ciutat metropolit­ana de proximitat, a la mida de les persones; la regeneraci­ó urbana, amb transforma­ció dels edificis i equipament­s amb la intenció de redistribu­ir els recursos i millorar la qualitat de vida; i la transició ecològica, social i tecnològic­a de les properes dècades a l’àrea metropolit­ana per aconseguir reduir els impactes ambientals, adaptar millor els recursos al canvi climàtic, i tenir una economia més sostenible. ●

 ?? ??
 ?? FOTO: AMB ?? El PDUM promou la protecció dels espais oberts.
FOTO: AMB El PDUM promou la protecció dels espais oberts.

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain