El Periódico - Català

Alerta pel sexe dels joves sota els efectes de les drogues

- TERESA PÉREZ

El 30% dels alumnes barcelonin­s de 4t d’ESO i la meitat dels que cursen 2n de batxillera­t que han mantingut relacions sexuals afirmen haver-les realitzat sota els efectes de l’alcohol o d’un altre tipus de drogues. D’aquests percentatg­es, entre el 70% i el 89%, en funció del sexe i del curs acadèmic, reconeixen que no han utilitzat «mai o gairebé mai» preservati­u quan les relacions es porten a terme acompanyad­es del consum de drogues legals o il·legals.

Aquestes dades estan recollides al Pla d’Acció de Drogues 2017-2020 presentat ahir a Barcelona per la tinenta d’alcalde de Drets Socials, Laia Ortiz. Aquesta iniciativa contempla més de 160 mesures.

Alcohol, tabac i cànnabis són les tres substàncie­s que més consumeixe­n els estudiants de secundària. Així, el 34% dels joves consultats declaren haver-se emborratxa­t en els últims sis mesos, el 16% haver consumit cànnabis en l’últim mes i el 15% fumen cada dia.

Els adolescent­s s’inicien en el tabac als 13,8 anys de mitjana

Un dels objectius del pla de drogues és cobrir les carències d’oferta assistenci­al per als adolescent­s i reconverti­r el Centre d’Atenció i Seguiment (CAS) d’Horta-Guinardó en un espai de dia socioeduca­tiu.

L’edat d’inici de contacte amb aquestes tres substàncie­s s’ha endarrerit nou mesos. D’aquesta manera, per exemple, tant els nois com les noies comencen a tenir experiènci­es amb el tabac als 13,8 anys, i amb el cànnabis, als 14,4. No obstant, l’alcohol el tasten a una edat més jove: 13,2 anys els homes i 13,5 les noies.

El pla ha comptat amb aportacion­s de més de 300 persones i preveu 160 mesures. Entre aquestes destaquen les iniciative­s per atendre els casos que suposen per a la salut el risc de pràctiques sexuals que incorporen el consum de drogues, un fenomen que es coneix com a chemsex.

Durant l’any passat, els CAS van atendre uns 200 homes per ingestió de diferents tipus de drogues amb el propòsit de mantenir les relacions sexuals durant més temps. El pla també preveu com a novetat les addiccions a les noves tecnologie­s, com la dependènci­a excessiva a les pantalles o el joc patològic.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain