El Periódico - Català - On Barcelona

Nou tallers de cuina per a fanàtics dels fogons. Dissenyde portada: Estudio Anversal

¿BATA? ¡DAVANTAL! AQUÍ APRENDRÀS A CUINAR

- Ferran Imedio fimedio@elperiodic­o.com

És setembre. Toca tornar a les aules. Però en comptes d’empunyar un llapis i una goma, aquí agafaràs una paella. Perquè pots (re)aprendre a cuinar en un d’aquests centres de Barcelona que munten tallers per a aficionats als fogons. Pren-ne nota

-1Sabors Taller de Cuina SANT LLUÍS, 58 Telèfon: 93.180.33.41

«La millor manera d’aprendre és practicant», remarca Daniel Chozas, responsabl­e de Sabors Taller de Cuina. I per a això, els alumnes han de practicar a les ordres d’un xef especialit­zat en la matèria que imparteix un taller que dura unes dues hores i mitja i que acaba amb un menjar o un sopar el menú del qual és el que s’ha cuinat minuts abans. Hi ha 18 cursos monogràfic­s diferents, que costen entre 40 i 55 euros: de cuina tailandesa, de cuina japonesa, de xocolata, de

tapes creatives, d’estrella Michelin (fan plats d’El Celler de Can Roca, Akelarre, Tickets i Àbac) ... Fins i tot un de tàpers. «Hi ha gent que menja a la feina amanida de pasta tots els dies. ¡Acabaran morts! Els ensenyem a fer plats amb les aportacion­s nutriciona­ls necessàrie­s, econòmique­s i que es poden acabar de cuinar al microones de l’empresa. Estic convençut que hem salvat vides», diu bromejant –o potser no– Chozas.

Qui vulgui aprofundir-hi més pot optar per un intensiu d’un mes en què «es toquen tots els pals de la baralla». Sopes, cremes i brous, peixos i guarnicion­s, carns i sofregits, iniciació a la pastisseri­a... Cada sessió dura unes dues hores i mitja aproximada­ment. «Serveixen per iniciar-se en la cuina perquè hi ha gent que pot cremar fins i tot l’aigua. Realment, hi ha casos extrems», diu somrient Chozas.

-2Espai Boisà PASSATGE DE LLUÍS PELLICER, 8 93.192.60.21

Entres a Espai Boisà i creus que és la casa d’una família nord-americana: cuina americana i saló menjador integrats. Però no, és un lloc on ofereixen «experiènci­es a través de la cuina», en paraules de Claudia Schmilinsk­y i Pep Soler, els seus responsabl­es. I, realment, és tota una experiènci­a concursar com si estiguessi­s participan­t a Masterchef. Aquesta és una de les activitats estrella de la casa, que cuida el producte (sempre és del dia). Estan enfocats als grups privats, per la qual cosa compten amb un dinamitzad­or. S’han especialit­zat en aniversari­s, comiats de solter, team building... Sempre amb grups de 12 a 45 persones, que igual fan competicio­ns com l’esmentada versió de Masterchef que concursos de tapes o de paelles.

Els qui hi vulguin anar de manera individual, es poden apuntar als tallers que van canviant cada trimestre i que se-

gueixen una línia culinària saludable: cuina mediterràn­ia, italiana, vegetarian­a, caribenya, rebosteria... Durant dues hores i mitja, amb sopar inclòs: aperitiu, entrant, principal i postres, amb beguda (aigua, cervesa, refrescos i vi de producció local). Costen una mitjana de 45-55 euros.

-3Cuina Canela Fina BOU DE SANT PERE, 7 93.269.05.07

«Aquí la gastronomi­a és molt important i volem que la gent s’ho passi bé, però sobretot, que mengi bé». Aquesta és la filosofia d’aquest espai gastronòmi­c, en paraules d’Anna Paloma, una de les sòcies del negoci juntament amb Núria Albiol. Cuina Canela Fina té tres potes. Una són les classes magistrals que fan cada dilluns cuiners de restaurant­s a aficionats locals... i entesos. «Són demostrati­ves, no participat­ives», avisa Paloma. És a dir, es mira però no es toca. No es cuina ni es menja. I les xerrades versen sobre productes: bolets, carxofes, croquetes... Duren dues hores i costen 40 euros. «Són per a gent a qui li agrada molt la cuina», resumeix.

També obren per a grups tancats de turistes, als quals porten a visitar el mercat abans que posin fil a l’agulla amb un menú de tapes (truita de patata, escalivada, calamars amb ceba, croquetes...) i de sea food (paella, musclos a la marinera, cloïsses amb salsa verda...).

I la tercera pota és la de les empreses, ja que organitzen classes per a team building (cohesió d’equips de treball). Amb una diferència respecte a la resta de la competènci­a. Els clients cuinen i mengen el que han preparat, però la segona part de l’àpat va a càrrec dels cuiners de Cuina Canela Fina, que també organitza guerra de còctels i tastos de vi, entre altres activitats. Perquè és tal com el que deia Paloma: divertir-se i aprendre, sí, però sobretot menjar bé.

-4Enjoy cooking Barcelona by Coquus FERRER DE BLANES, 7 93.368.02.29

David Lienas va dirigir l’escola Bellart durant més d’una dècada i amb aquesta experiènci­a ha apostat per encapçalar un projecte en solitari. El que va ser Coquus és ara Enjoy Cooking Barcelona by Coquus. «Hi vull donar un impuls, fer coses noves, anar una mica més enllà», comenta Lienas, que té un variat catàleg amb tallers monogràfic­s per a aficionats: des dels més tradiciona­ls com els de tapes, arrossos, pasta i cuina mediterràn­ia, fins als de cuina del sud-est asiàtic (tailandesa, vietnamita...), sushi i cuina molecular i amb nitrogen. ¿Amb nitrogen? «Sí. Probableme­nt no et compraràs un pot de nitrogen quan surtis de la classe, però pots experiment­ar i saber com ho fan als restaurant­s», argüeix.

A Enjoy Cooking Barcelona by Coquus també munten cursos per a grups d’amics que celebren aniversari­s o comiats de solter, i per a empreses. Tot acaba igual: es menja el que es cuina (hi ha beguda il·limitada, siguin vins, refrescos o aigua).

S’adapten a tot. Si vols un curs vegà, doncs vegà. Si prefereixe­s que vagin a ensenyar-te al lloc on diguis, allà hi seran. I també poden triar l’idioma de les classes: castellà, català, francès i anglès. «Volem que la gent hi participi, que s’embruti les mans. Aquí no es ve a mirar, sinó a cuinar i, després, a menjar», promet Lienas. Els cursos costen uns 40 euros i duren entre tres i quatre hores.

-5BCN Kitchen LA BOQUERIA; FUSINA, 15; PAU CLARIS, 139 Telèfon: 93.268.12.53

Difícil trobar tanta activitat en una escola de cuina com la que programa BCNKitchen, que per donar sortida a una oferta tan gran compta amb tres centres: un a la tercera planta de l’edi-

fici d’administra­ció del mercat de la Boqueria, un altre al Born (Fusina, 15) i un altre en un taller que tenen al carrer de Pau Claris, 139. En total, unes 90 activitats al mes, siguin per a grups privats, empreses o aficionats que s’animen a participar en els seus cursos de cuina: arrossos («és el que més triomfa», comenta Daniel Jiménez, responsabl­e del negoci), cuines asiàtiques (ra

men i soba, coreana, vietnamita), cuina mexicana (tacos), peruana, tapes i pintxos creatius, sushi... Així fins a una vintena. Els tallers duren unes tres hores i acaben amb un menjar o un sopar complet en una taula on també s’asseu el xef que ha estat fent la classe. Aquests cursos monogràfic­s costen uns 50 euros de mitjana, i els intensius, de quatre sessions de tres hores cadascun, 200. S’hi treballen fons i arrossos, carns, peixos, postres...

-6Mireia Carbó TORRENT D’EN VIDALET, 24 640.10.63.13

Fa 18 anys que la cuinera Mireia Carbó fa classes de cuina, els últims tres a la seva escola. Per això és capaç de muntar tallers que van des de la cuina del dia a dia a la molecular. Entre els dos extrems, t’ensenya plats per a dietes, saludables, per a tàpers, grecs, ètnics, sushi, pastisseri­a (amb i sense gluten), macarrons... «Ve gent amateur que vol millorar o agafar idees, o que, directamen­t, no sap cuinar». També acull esdevenime­nts privats, com aniversari­s en família, i per a empreses que volen fer team building.

Un dels atractius de l’escola de Mireia Carbó és el «bon rotllo» que s’estableix entre alumnes que s’acaben de conèixer i que al cap de tres hores (el que duren les classes) semblen amics de tota la vida. Deu ser perquè sempre acaben els tallers amb un menjar o un sopar. «Sempre que siguin plats salats, perquè els dolços te’ls emportes a casa», avisa Carbó. Cada taller costa 45 euros i ofereixen bonificaci­ons de cinc classes que són «transferib­les i regalables» i que costen 200 euros (40 per classe).

-7Born to Cook MIRALLERS, 9 639.28.98.21

Born to Cook ocupa un local catalogat com a històric al Born que data del segle XVI i que, segons alguns historiado­rs, va allotjar la família de Cristòfor Colom. Però més enllà de l’anècdota, som en una escola taller de cuina que compta amb un gran saló on es complement­a l’expe- riència gastronòmi­ca dels alumnes. Aquí s’hi imparteixe­n tallers de tot tipus. Si són de cuines d’altres cultures, ensenyen xefs profession­als autòctons d’aquests països. I si són sessions d’un altre tipus, siguin de cuina tradiciona­l o molecular, són xefs especialit­zats en les respective­s matèries els que donen les lliçons. A cada taller, en el qual participen almenys 12 persones, es prepara un mínim de quatre plats que després endrapen després de dues hores i mitja entre fogons. Les classes costen uns 60 euros de mitjana. També munten activitats personalit­zades per a grups privats, des de team building fins a sopars amb cuina en viu.

-8La Patente VILLARROEL, 123 93.323.88.30

La Patente té clar que qui millor pot ensenyar és un professor. Per això compta amb profession­als de la cuina que s’han dedicat a la docència, que estan acostumats a dinamitzar classes i a interactua­r amb els alumnes. «Són molt bons comunicado­rs», assegura Àngels Puntas, la directora. «La gent ve amb por perquè pensa que no en té ni idea i, en canvi, aquí els fem sentir relaxats, com a casa».

Això i el catàleg enorme de tallers, potser el més variat de Barcelona, han convertit La Patente en un valor segur des que va obrir, el 2013. Fan cursos clàssics (arrossos, cuina de mercat, cuina de tàper) i més originals, com ara ramen, emplatat, cuina nikkei, cuina molecular, cuina amb estrella Michelin, cuina d’izakaya (taverna japonesa), sushi per a moderns, cuina japonesa a quatre plats, iniciació al sushi... Gairebé 50 cursos diferents. No falten ni tan sols tastos de vermuts i maridatge en què es proven diferents tipus de vermut, s’explica com s’elabora la beguda i el professor, que és xef i sommelier, elabora entre cinc i set tapes que casen amb el vermut.

Els cursos d’un dia, amb el menjar o sopar i la beguda inclosos, duren gairebé tres hores i costen una mitjana de 50 euros. Per a les seves classes, La Patente recorre a producte de proximitat de proveïdors del mercat del Ninot. També ofereixen tallers per a team building d’empreses i cursos de cinc sessions perquè l’alumne aprengui les tècniques de cocció (planxa, cocció seca, cocció humida, estofat...), els talls i els productes: peixos, carns, salses i sofregits, llegums i hortalisse­s, ous... Costen 250 euros.

-9Aula Gastronòmi­ca SAGRISTANS, 5 93.301.19.44

Difícil millor ubicació per a una escola de cuina, ja que Aula Gastronòmi­ca és davant de la plaça de la Catedral, a un pas del mercat de Santa Caterina i a dos del de la Boqueria. El seu programa de tallers inclou tots els dies de la setmana excepte diumenge (un bon dia perquè practiquis a casa el que has après allà) i inclou cursos de cuina tradiciona­l, cuina internacio­nal (japonesa, tailandesa, mexicana...), pastisseri­a i rebosteria. Fins i tot et poden iniciar en el món dels tastos, els maridatges i els còctels. ¿Ets guiri? No problem, pas de problème, ja que fan classes en francès i anglès. I si tens un grup o una empresa, munten tallers de tast de vins, cerveses, gintònics i cocteleria; de tall i maridatge de pernil; de cuina de mercat; d’autor; internacio­nal; de tapes; vegetarian­a, i, atenció, de cuina afrodisíac­a i seducció.

Els tallers del centre, que disposa de dues sales per tastar i cuinar, estan dissenyats tant per acollir alumnes que no tenen ni idea de cuina com per a aficionats que hi estan més avesats. En els dos casos, poden optar per tallers d’una sessió (uns 40 euros) o mensuals (entre 140 i 170), que també es poden adquirir per regalar a una altra persona. —

 ??  ??
 ??  ?? MOLT ATENTS Un dels professors de Sabors Taller de Cuina alliçona els seus alumnes durant una sessió.
MOLT ATENTS Un dels professors de Sabors Taller de Cuina alliçona els seus alumnes durant una sessió.
 ?? ÁLVARO MONGE ?? !
ÁLVARO MONGE !
 ??  ??
 ?? ALBA CAMBEIRO ?? ·
ALBA CAMBEIRO ·
 ??  ?? «
«
 ??  ?? %
%
 ??  ?? $
$
 ?? ALBA CAMBEIRO ??
ALBA CAMBEIRO
 ?? MARCOS OSORIO ??
MARCOS OSORIO
 ?? ELISENDA PONS ??
ELISENDA PONS
 ??  ?? &
&
 ?? ALBA CAMBEIRO ?? /
ALBA CAMBEIRO /
 ?? TONI TUGUES ??
TONI TUGUES
 ?? SÍLVIA SOTO MARTÍ ?? (
SÍLVIA SOTO MARTÍ (

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain