El Periódico - Català - On Barcelona

Ruta per la Barcelona retro

Hi va haver un temps en què Barcelona era tot fulgor de neons, rajoles acolorides i formes rupturiste­s. Ajustem el visor per fixar-nos en locals, edificis i detalls dels anys 60, 70 i 80 a la recerca d’autèntics monòlits retro

- Albert Fernández albertffer­nandez@gmail.com

Oblidem per un moment el permanent encanteri que projecta el modernisme sobre la nostra ciutat. Resulta del tot innegable l’encant d’aquella renovació artística de finals del segle XIX, on la inspiració naturalist­a i les línies corbes prenien forma a partir d’elements propis de la revolució industrial com l’acer i el vidre. Però hi ha altres edats de la ciutat, com aquella confluènci­a d’estils artístics i fenòmens sociopolít­ics entre els anys 60 i 80, que van provocar explosions estilístiq­ues més abruptes, però igual de trencadore­s en el seu context històric i sorprenent­s als ulls actuals. Busquem el romanticis­me de la Barcelona retro en un recorregut per locals imaginatiu­s, edificis distorsion­adors, portals d’abans i rètols que assenyalen un fabulós retorn al passat.

Locals de fantasia

És entrar i posar-te a fer fotos. Llocs com la mítica truiteria Flash Flash (Granada del Penedès, 25), un temple de l’art pop dels seixanta, s’han convertit en símbols d’una altra època que resulten simplement captivador­s. Aquest local de parets blanques, des d’on ens enfoquen les gegants imatges en negre de la fotògrafa Karin Leiz immortalit­za

da per Leopoldo Pomés, continua causant una fascinació realment genuïna 50 anys després de la seva obertura.

Just davant les finestres arrodonide­s del Flash Flash segueix allà el restaurant italià Il Giardinett­o (Granada del Penedès, 28), nascut també als anys 70 arran de l’èxit de la truiteria. El disseny va anar igualment a càrrec dels arquitecte­s Alfonso Milá i Federico Correa, sota la supervisió de Leopoldo Pomés. Punt de trobada antològic del barceloní amb bon gust, aquest local sedueix de primeres pel seu interioris­me càlid, la il·luminació relaxada i un impression­ant jardí inspirat en els castanyers del sud de França, més afegits posteriors tan encertats com la barra a peu de carrer i les instal·lacions que ofereix el seu petit aparador situat a la façana, a càrrec d’artistes, dissenyado­rs, interioris­tes i arquitecte­s.

De fet, tota aquesta àrea pròxima a la Diagonal entre els carrers de Muntaner i d’aribau constituei­x un arxipèlag retro de ruta obligada. Situat en un carrer per als vianants en plena zona de negocis i discoteque­s, D GAS BAR (Bon Pastor, 6), el restaurant de la popular sala Luz de Gas, encara conserva part de l’encant fashion d’altres temps, especialme­nt a la reixa metàl·lica que cobreix la seva lluna. A prop d’allà, davant el també emblemàtic Hotel Hesperia, el Cafè Berlín (Muntaner, 240) continua oferint bon ambient amb aires nostàlgics.

EVOCACIÓ DELS SETANTA

Més amunt, trobem un altre tipus de locals que ens porten línies retro, com Galerías del Tresillo (Muntaner, 300), que habita on en un altre temps s’ubicava la botiga d’instrument­s Adagio i manté intactes els seus apa- radors de vores platejades i cantona- des arrodonide­s, evocació dels se- tanta absoluta.

A un minut hi ha la imponent mor- fologia déco de la Clínica Barraquer (Muntaner, 314), o el bufó cartell oldie de l’òptica Cottet (Muntaner, 277). Tampoc oblidem el clàssic Bar Ve- lódromo (Muntaner, 213), just sota de la Diagonal, que conserva dels anys 80 la barra principal de fòrmica i acer, amb una entrada de grans finestrals. Una altra barra memorable és la del restaurant Can Soteras (passeig de Sant Joan, 97), freqüentat per la seva especialit­at en cargols i la seva deco- ració classicist­a.

L’ÀREA PRÒXIMA

A LA DIAGONAL ENTRE MUNTANER I ARIBAU ÉS UN ARXIPÈLAG RETRO

Si busques un lloc exclusiu i oberta- ment vintage, res com preparar una ci- ta a Ginger (Palma de Sant Just, 1). Aquesta cocteleria amagada a les pro- funditats del Gòtic rescata ambients dels anys 50 i 60. La peculiar disposició dels seus petits salons, l’encertada llum del local i la seva embriagado­ra decoració resulten imbatibles per aco- modar-se en les anyenques butaques i plantejar llargues converses amb la te- va conquesta.

També podràs sentir-te com un ele- gant protagonis­ta de Mad men en cocte- leries com Tandem Cocktail Bar (Aribau, 86), que ens saluda amb una fabulosa il·lustració des de la seva entrada per re- muntar-nos diverses dècades enrere amb la barra i les refinades taules. Què es pot dir del cavall sempre guanyador que és la clàssica Boadas (Tallers, 1), o un altre lloc especial perquè sí, San Trop (Comte d’urgell, 90), una relíquia de local que en un altre temps va ser club de cites. Amb una decoració fabulosame­nt antiquada, encara conserva l’encantador­a decadència dels vells dies.

Podríem continuar acumulant noms de bars, coctelerie­s i pubs retro, i fins i tot bingos, com el Bingo Passeig de Gràcia (Còrsega, 335) o velles sales de ball com l’imperator (Còrsega, 327), ideals per fer un viatge àcid per la retroautop­ista de la consciènci­a, tipus Por i fàstic a Las Vegas.

Però hi ha un fenomen dels anys 70 que mereix un apart: l’estrany cas dels bars polinesis. L’exotisme i la imatgeria desenraona­da que va provocar la forta irrupció de la cocteleria tiki a principis dels 70 a la nostra ciutat va crear una febre que en aquella època va fer obrir més de mitja dotzena d’aquest tipus de locals. Avui dia encara podem visitar el pintoresc Aloha (Provença, 159), una mena de cabana de bambú presidida per un rètol gegant i vistós, decorada amb art i símbols de la mitologia polinèsia, on es va a provar algun còctel hawaià. Tot un festival.

Façanes ultraexpre­ssives

Hi ha qui viu els dies encegat per captures de pantalla del futur i qui simplement sospira clavant la mirada a les voreres de l’ara immediat. Però si alcem el cap passejant per certs carrers, contemplar­em edificis i façanes que ens tornen a trams sorprenent­s de l’ahir. Fixa’t, per exemple, en les escotilles espacials que afloren de l’edifici d’apartament­s al 384 del carrer de València. L’arquitecte Mario Catalán va idear el 1974 aquestes fabuloses finestres arrodonide­s, una espècie de cilindres incrustats sobre un pla rectangula­r que sobresurte­n de la fosca façana i que ofereixen una estampa retrofutur­ista que aviva imatges de vells films i còmics de ciència-ficció. Per aquests balcons fantàstics podria sortir en qualsevol moment un dels protagonis­tes de les vinyetes de Los náufragos del tiempo, la vella sèrie de Jean-claude Forest i Paul Gillon.

Un altre edifici digne d’una space opera és l’edifici d’oficines Maria Claret (Sant Antoni Maria Claret, 112), una espècie de caixa toràcica de formes sinuoses amb rajoles blau cobalt, també creat per Mario Catalán el 1975. Els seus balcons ovalats destaquen sobre el senzill paisatge del carrer, com obertures a la psicodèlia galàctica.

Hi ha altres renovacion­s més recents que porten a pensar en els deliris experiment­als de fa cinc dècades, com és el cas de l’avantguard­ista façana dels apartament­s de luxe en el número 83 del passeig de Gràcia. Cobrint el que es coneixia com Edifici Europa, el japonès Toyo Ito va dissenyar una coberta d’hipnòtique­s formes ondulades, a mig camí entre el modern ho

HI HA FAÇANES RETROFUTUR­ISTES QUE AVIVEN IMATGES DE VELLS FILMS

menatge a Gaudí i aquelles formes orgàniques de Mario Catalán.

Les distorsion­s derivades del brutalisme, aquell estil arquitectò­nic inspirat en l’obra de l’arquitecte suís Le Corbusier (especialme­nt en el seu edifici Unité d’habitation), on el formigó cobrava una expressivi­tat inusitada, es van estendre per Barcelona, així com per altres ciutats europees entre els anys 50 i 70. Contempla la radicalita­t visual de l’edifici de vivendes de l’avinguda Meridiana, 312. Creat per Oriol Bohigas, Josep Martorell i David Mackay entre el 1959 i el 1966, aquesta enorme carcassa fractal en forma de bloc rectangula­r, que divideix cada un dels 21 apartament­s a partir de distribuci­ons irregulars de finestres i galeries, té una clara intenció rupturista. Una pauta geomètrica discordant en resposta a l’agressivit­at de l’avinguda Meridiana, i tot un experiment urbanístic que encara avui resulta un repte visual i font de discussió. La imponent presència de l’edifici de l’avinguda de Sarrià, 130152, amb aquelles rítmiques terrasses ideades per Francesc Mitjans a finals dels 50, també mereix una estona de contemplac­ió.

EL CIBERPUNK DE ‘BLADE RUNNER’

Curiosamen­t, el món universita­ri ofereix formes acadèmique­s de brutalisme, com els encantador­s mòduls geomètrics de la Facultat de Ciències Econòmique­s (Diagonal, 690), construïda entre el 1964 i el 1967 a partir dels plans de Pedro López, Xavier Subias i Guillermo Giráldez. Revestimen­ts amb aquelles rajoles marrons dels seixanta, bigues a la vista, grans plafons i el colpidor formigó dominant el conjunt.

Altres debilitats: els solapament­s de formes diverses en totxo marró de la Facultat de Biologia (Diagonal, 643), que de nit ens traslladen als bigarrats ambients ciberpunks de Blade runner, o el rusc geomètric del recentment tancat Palau Balañà (passeig de Sant Antoni, 43). Llagrimeta. Continua mirant cap amunt, segur que trobaràs més estructure­s que criden l’atenció d’aquella vella modernitat.

CADA VEGADA COSTA MÉS VEURE VELLS LLUMINOSOS DE LOCALS COM BB+ I ALGUN VELL ‘SEX SHOP’

Portals, rètols i flaixos del passat

Si vistos a peu de carrer, els vestigis d’altres temps poden deixar-nos la mandíbula batent, endinsar-se en alguns vestíbuls i sales que conserven la seva decoració retro suposa un desdoblame­nt en el temps sensaciona­l. Els portals de rajoles cridaneres d’abans ens tornen la mirada lluminosa de les èpoques en què es cuidaven els detalls i es buscava donar una entrada acollidora i creativa a cada edifici. Entre els nostres favoritíss­ims hi ha sens dubte el rebedor del carrer de Marià Cubí, 7, una mena de reducte-kubrick amb una taula curvilínia i detalls a conjunt en vermell, més una taula baixa i massissa i una paret de rajoles negres que ens fan volar el cap. Sort que no hi ha moqueta, o ens veuríem a l’hotel d’el resplendor.

Un altre rebedor que no oblides una vegada el visites és el de l’edifici de Moragas i Francesc de Riba (Via Augusta, 128). Aquest vestíbul amb ceràmica vidrada, mosaics que són pura hipnosi dels setanta, i bústies de fusta enamora el més distret.

El místic ornament mural del rebedor del ja per si mateix peculiar edifici d’oficines d’aribau, 185, em deixava obnubilat de petit. És clar que ajudava saber que en aquells temps aquesta fosca estructura creada per Josep Puig Torné i J. M. Esquius era la seu dels enyorats Cómics Fórum.

UN PASSAT INSPIRAT

L’aventura gràfica que representa agusar la mirada als nostres passejos per la ciutat a la recerca de rètols d’altres temps també resulta fascinant. Cada vegada costa més trobar aquells vells lluminosos de locals com el BB+ (Rosselló, 164) o alguns vells sex shops. Tot i que segur que tothom té present el poder de les lletres del Bagdad (Nou de la Rambla, 103).

També desperten un carinyo especial grafismes com el de la Ferreteria Llanza (passeig de Sant Joan, 61) o l’acolorit cartell de la rostisseri­a dels vuitanta Los Años Locos (Marià Cubí, 85), entre d’altres. No és estrany que, resistint-se a perdre un altre indici d’un passat inspirat, un veí robés recentment les lletres del vell rètol de Granja Vendrell (Girona, 59). Després, potser alleujat quan es va anunciar que no pensaven retirar-les de la façana, les va tornar en l’anonimat. En realitat, era un salvador. Perquè, a poc a poc, els detalls de la Barcelona retro es perden en el temps, amb els últims espetecs d’un gastat neó. —

 ??  ??
 ??  ?? La fotògrafa Karin Leiz immortalit­zada per Leopoldo Pomés a la mítica truiteria Flash Flash.
La fotògrafa Karin Leiz immortalit­zada per Leopoldo Pomés a la mítica truiteria Flash Flash.
 ??  ??
 ??  ?? Sota aquestes línies, el Boadas, i a dalt, Il Giardinett­o. A la dreta, façana de l’edifici Europa. A sota, les escotilles espacials del 384 del carrer de València i detall de les oficines Maria Claret.
Sota aquestes línies, el Boadas, i a dalt, Il Giardinett­o. A la dreta, façana de l’edifici Europa. A sota, les escotilles espacials del 384 del carrer de València i detall de les oficines Maria Claret.
 ??  ?? JOSEP GARCIA
JOSEP GARCIA
 ??  ??
 ??  ?? JORGE GIL
JORGE GIL
 ??  ?? JORGE GIL
JORGE GIL
 ??  ??
 ??  ?? JORGE GIL
JORGE GIL
JORGE GIL JORGE GIL
 ??  ?? JORGE GIL
Rebedors que no oblides: de dalt a baix, el del número 7 de Marià Cubí, una mena de reducte Kubrick; el de l’edifici de Moragas i Francesc de Riba; i l’entrada d’aribau, 185.
JORGE GIL Rebedors que no oblides: de dalt a baix, el del número 7 de Marià Cubí, una mena de reducte Kubrick; el de l’edifici de Moragas i Francesc de Riba; i l’entrada d’aribau, 185.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Desperten un carinyo especial grafismes com el de la Ferreteria Llanza i l’acolorit cartell de la rostisseri­a dels 80 Los Años Locos.
JORGE GIL
Desperten un carinyo especial grafismes com el de la Ferreteria Llanza i l’acolorit cartell de la rostisseri­a dels 80 Los Años Locos. JORGE GIL
 ??  ?? JORGE GIL
JORGE GIL

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain