El Periódico - Català

Un altre potent huracà amenaça el Carib

El cicló, amb força 3, recorre la regió una setmana després del pas d’‘Irma’

- EL PERIÓDICO

L’huracà María va guanyar intensitat ahir i ha pujat a categoria 3 en la seva ruta cap al Carib, acostant-se perillosam­ent a les Antilles Menors amb vents màxims sostinguts de 195 km/ hora, segons ha advertit el Centre Nacional d’Huracans (NHC, per les seves sigles en anglès) dels EUA. El reforçamen­t d’aquest cicló, que dilluns a la matinada havia pujat a categoria 2, amenaça de tornar a portar el caos i la destrucció a diverses illes de l’est del Carib que ja van quedar devastades fa 10 dies per l’huracà Irma.

Segons l’NHC, el María es trobava a les 15.00 GMT (17 hores a Espanya) a 95 quilòmetre­s a l’est de Martinica i a 150 quilòmetre­s a l’est-sud-est de Dominica, totes dues a les Antilles Menors, i es desplaça cap a l’oestnord-oest amb una velocitat de 17 km/hora. «S’espera un ràpid enfortimen­t addicional del María durant els pròxims dos dies», i per això el sistema es convertirà en un «perillós huracà» mentre «es mou per les illes de Sotavent i el nord-est del Carib», ha ressaltat l’NHC.

El centre del cicló, de categoria 3 en l’escala Saffir-Simpson (d’un màxim de 5), es va moure ahir per les Illes de Sotavent, per desplaçar-se avui pel nord-est del Carib i «acostar-se a Puerto Rico i les Illes Verges dimecres», ha precisat el NHC, amb seu a Miami (Estats Units). Les «perilloses» marors ciclònique­s i «destructiv­es onades» generades per aquest huracà ja estan afectant totes les Antilles Menors, amb pujades del nivell de l’aigua d’entre 1,8 i 2,7 metres.

La progressió del María ha posat en alerta tot el Carib. S’ha emès un avís d’huracà per a les Illes Verges nord-americanes i britànique­s, així com per a Guadalupe, Dominica, Saint Christophe­r i Nevis, Montserrat i Saint Lucia. Hi ha també un avís de tempesta per a Anguilla, Antigua i Barbuda, Saba, Sant Martí i Sint Eustatius, i una vigilància d’huracà per a Puerto Rico, Saba i Saint-Barthélemy, així com una vigilància de tempesta per a Barbados i Saint Vincent.

Diverses d’aquestes illes van ser devastades fa uns quants dies quan Un equip mèdic militar dels EUA es desplega a les illes Verges. l’huracà Irma, de categoria 5, va irrompre al Carib com un dels més potents mai recordats, i va causar més de 80 morts a les illes i en territori dels Estats Units. Més de 1.700 residents de l’illa de Barbuda van ser evacuats a la veïna Antigua després que l’Irma destruís gairebé tots els seus edificis.

Puerto Rico, que es va salvar dels danys personals causats per l’Irma, comença a preparar-se per al pitjor. El governador de l’illa ha declarat l’estat d’emergència i augura que el María serà «més devastador que l’Irma».

El governador de Puerto Rico tem que els efectes de les tempestes siguin devastador­s

 ??  ??
 ?? REUTERS / JONATHAN DRAKE ??
REUTERS / JONATHAN DRAKE

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain