El Periódico - Català

Els agents socials reprenen el full de ruta del diàleg

Patronals i sindicats reprenen la negociació salarial de cara al 2018 L’Executiu vol tancar un pacte per reduir l’atur entre els joves

- EL PERIÓDICO

Els agents socials van tornar ahir a seure a la taula de negociació per fixar les bases de les pujades salarials dels pròxims anys. Els sindicats CCOO i UGT i les patronals CEOE i Cepime van mantenir una reunió, en el marc de la comissió de seguiment del tercer acord de negociació collectiva, per avaluar els resultats i dissenyar el «full de ruta» per a la renovació de l’acord de cara al 2018, després que finalment no arribessin a un pacte per a aquest any.

Està previst que avui es produeixi una reunió de contingut més polític i amb presència de la ministra d’Ocupació, Fátima Báñez, que hauria de servir per impulsar la negociació i facilitar els acords en altres temes pendents. A més a més de les alces salarials, tindran una especial rellevànci­a els temes referits al pla per l’ocupació juvenil, la flexibilit­zació del contracte de formació i la recuperaci­ó del contracte relleu, així com la regulació de les pràctiques no laborals, entre altres qüestions.

PODER ADQUISITIU CCOO i UGT tornen a defensar la millora del poder adquisitiu dels salaris, ja que, al seu parer, no és només una «acció de justícia per la seva accentuada devaluació» en els anys de la crisi, sinó que també s’ha d’entendre com un «estímul» al consum i per tant a l’activitat econòmica i a l’ocupació.

Els dos sindicats exigeixen una negociació col·lectiva que tingui com a referència en tots els seus àmbits increments salarials per sobre de l’IPC per recuperar el poder adquisitiu perdut, amb l’objectiu que la recuperaci­ó arribi a tots els treballado­rs i no només a les empreses, així com que incorpori clàusules de garantia salarial negociades en conveni per protegir davant desviacion­s de l’IPC.

Els sindicats lamenten que el 2017 no es va poder arribar a un acord perquè les organitzac­ions empresaria­ls «es van resistir» a les demandes sindicals de procedir a un increment dels salaris que garantís la recuperaci­ó del poder adquisitiu dels treballado­rs. «Les negociacio­ns per explorar un possible quart acord nacional no poden tornar a defraudar», van subratllar. Els sindicats defensen que el mètode i procedimen­t de la negociació no poden ser els mateixos que el de la política salarial.

 ?? ARXIU / AGUSTÍN CATALÁN ?? Álvarez (UGT), Fernández Toxo (CCOO), la ministra Báñez, Rosell (CEOE) i Garamendi (Cepime), al febrer.
ARXIU / AGUSTÍN CATALÁN Álvarez (UGT), Fernández Toxo (CCOO), la ministra Báñez, Rosell (CEOE) i Garamendi (Cepime), al febrer.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain