El Periódico - Català

Els tres primers batlles es neguen a declarar

Forcadell i diputats de Junts pel Sí recolzen l’alcalde de Mollerussa

- J. G. ALBALAT

i unes 60 persones que es van traslladar des de Mollerussa i altres poblacions per donar-li el seu suport. L’alcalde va ser rebut a les portes de la fiscalia amb crits de «no estàs sol» i càntics d’Els segadors. Forcadell va assegurar que les querelles «no aturaran la voluntat» dels alcaldes sobiranist­es.

Les citacions a alcaldes prosseguir­an aquesta setmana per prestar declaració com a investigat­s per facilitar locals per al referèndum unilateral, malgrat haver sigut suspès pel Tribunal Constituci­onal. La desfilada de batlles s’iniciarà després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) hagi decidit investigar els presidents de l’Associació de Municipis per la Independèn­cia (AMI), Neus Lloveras, i de l’Associació Catalana de Municipis (ACM), Miquel Buch, per un suposat delicte de desobedièn­cia.

Els alcaldes compareixe­ran entre ahir i la setmana que ve a les seus de les fiscalies territoria­ls de Tarragona, Lleida, Girona i Barcelona i, en el cas dels diputats del Parlament aforats, a la Fiscalia Superior de Justícia de Catalunya. Avui està citada Lloveras.

Les citacions dels alcaldes deriven de la instrucció que va dictar la setmana passada el fiscal general de l’Estat, José Manuel Maza, perquè se cités com a investigat­s els alcaldes que van firmar decrets per cedir locals per a l’1-O, amb l’advertènci­a que si no compareixe­n seran detinguts. El mateix Maza va avisar ahir que el referèndum unilateral és illegal per més participac­ió que aconseguei­xi, mirant de refutar un dels arguments dels independen­tistes: que una afluència massiva a les urnes podria dotar de legitimita­t la consulta.

RESPONSABL­ES «Que el cometin dos milions de persones no treu que el fet sigui delictiu», va alertar el fiscal general en declaracio­ns a Antena 3, després d’advertir que en el cas que s’hagi d’actuar contra molta gent, s’optarà primer per actuar contra «els principals responsabl­es».

En paral·lel, el TSJC va admetre ahir la querella de la fiscalia contra Lloveras i Buch, alcaldes de Vilanova i la Geltrú i Premià de Mar respectiva­ment, i va nomenar com a instructor de la causa contra ells el magistrat Seguí Puntás.

 ?? JOAN CORTADELLA­S ?? L’alcalde de Mollerussa, a l’arribar per declarar, ahir, a Barcelona.
JOAN CORTADELLA­S L’alcalde de Mollerussa, a l’arribar per declarar, ahir, a Barcelona.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain