El Periódico - Català

80 professors neguen que l’1-O tingui legalitat internacio­nal

El manifest limita la secessió a les colònies i a les comunitats perseguide­s

- EL PERIÓDICO

Uns 80 ensenyants de Dret agrupats en l’Associació Espanyola de Professors de Dret Internacio­nal i Relacions Internacio­nals (AEPDIRI) van fer públic ahir un manifest en què rebutgen que el referèndum d’autodeterm­inació de l’1-O tingui empara internacio­nal, com defensa el Govern.

Entre els firmants del manifest es troben Rafael Arenas García, expresiden­t de Societat Civil Catalana, i Susana Beltrán, professora de Dret Internacio­nal Públic a la UAB i diputada de Ciutadans al Parlament, entre altres.

Segons el text, en la legalitat internacio­nal només es preveu el dret a la independèn­cia com a via d’atendre les reclamacio­ns «dels pobles dels territoris colonials o sotmesos a subjugació, dominació o explotació estrangere­s». Les fonts legals de les quals beuen aquests especialis­tes en qüestions legals són «la doctrina de les Nacions Unides, la jurisprudè­ncia internacio­nal» i «les normes del dret internacio­nal general relatives al dret d’autodeterm­inació».

SEPARACIÓ Així mateix, la declaració sosté que «no es pot excloure un dret de separació» a comunitats amb una «identitat ètnica, religiosa, lingüístic­a i cultural perseguida reiteradam­ent per les institucio­ns centrals i els seus agents perifèrics».

També es poden acollir a aquest dret de separació els membres d’aquesta comunitat si són objecte de «discrimina­ció greu i sistemàtic­a en l’exercici dels seus drets civils i polítics» i quan es produeixin «violacions generalitz­ades dels drets humans fonamental­s dels individus i dels pobles».

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain