El Periódico - Català

Una operació anticorrup­ció a Girona esquitxa Puigdemont

El jutge investiga el suposat desviament de més de 15 milions d’una firma de l’aigua El PDECat, Esquerra i la CUP vinculen la batuda de la Guàrdia Civil amb l’1-O Registres en domicilis d’alts càrrecs i un bufet d’advocats

- J. G. ALBALAT

La Guàrdia Civil, per ordre d’un jutjat de Girona i amb la coordinaci­ó directa del fiscal anticorrup­ció José Grinda, va desplegar ahir una extensa operació, que va comportar 15 entrades i registres, en el marc d’una investigac­ió sobre un presumpte frau milionari a Agissa, l’empresa mixta de proveïment d’aigua de la ciutat. Els delictes s’haurien comès entre el 1998 i el 2013, durant l’etapa a l’alcaldia de l’actual president de la Generalita­t, Carles Puigdemont, i els seus antecessor­s, els socialiste­s Joaquim Nadal i Anna Pa- gans. El magistrat pretén aclarir el presumpte desviament de fons de més de 15 milions d’euros per part d’una societat privada i accionista de l’empresa de l’aigua mitjançant factures falses. Aquest fet, segons els investigad­ors, pot haver contribuït a encarir el preu del servei.

Tres tot terrenys de la Guàrdia Civil i diversos cotxes es van apostar a les nou del matí tocades al davant de la seu de la companyia d’aigües, al carrer Ciutadans de Girona. Els agents, amb el fiscal, van entrarhi per procedir al registre, que va durar fins a la tarda. També es va requerir informació a l’ajuntament. Fonts del consistori van explicar que se’ls va demanar auditories i actes de ple, entre altres documents sobre la gestió i el subministr­ament de l’aigua.

En total, es van fer 15 registres en el marc de l’operació, batejada amb el nom d’Aquarium, que dirigeix el Jutjat d’Instrucció número 2 de Girona. A més a més de la ciutat de Girona, la Guàrdia Civil va entrar en finques de Fornells de la Selva, Bescanó i Navata. La fiscalia considera que es podrien haver comès els delictes d’administra­ció deslleial, apropiació indeguda, falsedat i malversaci­ó de fons públics.

El jutjat de Girona va obrir una causa pel presumpte desviament de fons públics en la concessió després d’una denúncia presentada el 2015 per la CUP contra el qui era conseller delegat d’Agissa Narcís Piferrer per un presumpte delicte d’apropiació indeguda. Segons fonts de la investigac­ió, aquestes presumptes irregulari­tats

La Guàrdia Civil també va registrar els domicilis de Narcis Piferrer, exconselle­r delegat d’Agissa; Xavier Ballell, el seu successor i director tècnic d’Agissa quan es va produir el presumpte desviament de fons; de l’empresari Joan de Llobet, conseller de la firma, i el despatx d’advocats Sibilis.

Els investigad­ors estimen, a més, que l’adjudicaci­ó a Agissa del contracte de proveïment de l’aigua podria ser contrària a l’ordenament jurídic, al vulnerar els principis de publicitat i lliure concurrènc­ia. van començar quan el socialista Joaquim Nadal governava a la ciutat i van continuar durant els anys a l’alcaldia de l’ara president Puigdemont.

El mes de juliol passat, el jutjat de Girona va incorporar a aquest procés nous indicis trobats en les indagacion­s del jutge del Vendrell pel cas 3% sobre el presumpte pagament de comissions a CDC a canvi d’obres públiques. La decisió es va produir a petició de la Fiscalia Anticorrup­ció i al detectar-se converses telefòniqu­es sobre Agissa i possibles subcontrac­tacions fraudulent­es. Aquesta empresa està participad­a pel consistori gironí i la companyia privada Girona SA (80%).

Els investigad­ors sospiten que els administra­dors i gestors d’Agissa van portar l’empresa a endeutar-se de manera desproporc­ionada i, per tant, a augmentar les quantitats que paguen per l’aigua els veïns que resideixen a les poblacions de Girona, Salt i Sarrià de Ter. L’objectiu és esbrinar el forat econòmic i si algú s’ha enriquit. ¿Com? La firma va repartir dividends inexistent­s mitjançant facturació falsa i maquillant despeses.

CRÍTIQUES POLÍTIQUES L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas (PDECat), va qualificar de «xou» la presència de la Guàrdia Civil al consistori. «He de confessar que estàvem esperant a veure quin dia entraria la Guàrdia Civil a l’Ajuntament de Girona des que es va convocar el referèndum». La regidora va explicar que una part de la informació que se’ls ha requerit es remunta al 1992 i que ja estava en possessió de l’institut armat, una altra els hi havia demanat fa 15 dies i s’estava remetent a través de vies convencion­als i la resta està disponible a internet.

Per la seva part, el diputat d’ERC al Parlament Jordi Orobitg va qualificar l’operació com un «intent» de «contaminar políticame­nt la campanya» de l’1-O, tot i que va matisar que el seu partit és favorable a investigar les irregulari­tats i els casos de presumpta corrupció.

«No ens sembla innocent» l’operació, va assegurar el regidor de la CUP a Girona Lluc Salellas, que va afegir que els registres són una «utilitzaci­ó interessad­a» en contra de l’1-O. Salellas va recordar que el seu partit va interposar la denúncia el 2015 i que en dos anys hi ha hagut prou indicis i prou proves perquè els registres es portessin a terme molt abans.

 ?? ICONNA / JOAN CASTRO ?? Agents de la Guàrdia Civil a les oficines d’Agissa, ahir a Girona.
ICONNA / JOAN CASTRO Agents de la Guàrdia Civil a les oficines d’Agissa, ahir a Girona.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain