El Periódico - Català

Car i caríssim Ettore

-

Director editorial i de Comunicaci­ó: Organitzac­ió i Persones: Financera: Impressió: Gráficas de Prensa Diaria. Gerent: Publicitat: Zeta Gestión de Medios.

Així comencen les memòries d’Ettore Sottsass, el dissenyado­r italià que aquest any hauria complert 100 anys: «Qui té a les mans aquest llibre té a les mans un home nu, com a molt en calçotets..., un cos fràgil exposat a l’agressió del clima, les ungles de l’amant, les armes afilades, les escopinade­s de la multitud, les rialles dels savis». Efectivame­nt, ha sigut un dels dissenyado­rs més vilipendia­ts del planeta. Al principi anava pel bon camí, treballant per a Olivetti –va fer la famosa màquina d’escriure vermella portàtil Valentina– però de sobte al complir els 60 es va tornar boig i va muntar l’iconoclast­a Grup Menphis amb una colla de jovenets.

Mobles impossible­s, colors cridaners, poti-poti de materials. Va estripar les cartes racionalis­tes i li van penjar el qualificat­iu de postmodern. Però ell deia «me ne frego di tutto». Va ser un home lliure, delicat, un etern dubitatiu: «M’empipa quan algú està molt segur d’una cosa».

Va tenir una infància tan feliç que mai va trobar el seu lloc a la societat dels grans. Va ser epítom dels anys 80 que ara toca revisitar. Sense anar més lluny el Metropolit­an de Nova York, la Triennale de Milà i el Vitra Museum li acaben de dedicar unes respective­s monografie­s. La galeria barcelonin­a Dada Studios ha restaurat unes peces seves insòlites que va fer amb motiu de la seva exposició a Barcelona el 1991. AQUÍ VA TENIR

amics i un gran amor, Eulalia, per qui va patir el que no està escrit. Ara, cadascuna de les seves estrambòti­ques peces val un congo. Però a ell no li importaven gens els diners, el preocupave­n els sentiments. Ja va intuir que l’arquitectu­ra s’estava acostant més a l’enginyeria que a les vivències existencia­ls de la gent, que degenerari­a en un simple negoci, «perquè les idees comercials racionals les entenen fins i tot els analfabets». Les poètiques no tant, per això car Ettore –que curiós que en italià caro també vulgui dir estimat–, riu-te’n allà on siguis, però que sàpigues que t’has tornat caríssim.

business.H Res s’escapa al

Directors d’àrea: Premsa i plantes

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain