El Periódico - Català

La via escocesa s’imposarà

-

Gavà

L’article 19 de la Declaració Universal dels Drets Humans de 1948 exposa textualmen­t: «Tot individu té dret a la llibertat d’opinió i d’expressió; aquest dret inclou el no ser molestat a causa de les seves opinions, el d’investigar i rebre informacio­ns i opinions, i el de difondre-les, sense limitació de fronteres, per qualsevol mitjà d’expressió».

El divendres 15 de setembre va saltar la notícia que un treballado­r de Correus havia negat la distribuci­ó del Butlletí de l’Associació de Veïns de l’Eixample de Barcelona perquè contenia un article en què es defensava la convocatòr­ia del referèndum de l’1-O. En el moment de redactar aquesta carta al director em pregunto si estic cometent una presumpta il·legalitat per citar l’article 19 d’aquella declaració en aquests temps tan convulsos i/o si la cometrà EL PERIÓDICO per publicar-me-la.

Estem en el xoc de trens llargament anunciat, que crearà problemes i no resoldrà res. La bunqueritz­ació del Govern del PP radicalitz­a posicions, però no aconseguir­à frenar els desitjos de canvi. És com el bomber piròman que vol apagar el foc tirant-hi benzina. Però ja els va bé, perquè reforça el paper de Rajoy a Espanya i dificulta l’acord entre Sánchez i Iglesias. Tampoc la fugida endavant del Govern de JxSí, organitzan­t l’1-O sense prou complicita­ts i garanties democràtiq­ues, assolirà el referèndum reconegut que doni una sortida al conflicte. Sembla més aviat la seva manera de carregar-se de raons per a les properes eleccions catalanes. Els dos blocs es dediquen a reforçar posicions per al xoc, imposant un amb mi o contra mi que confronta la societat catalana. Però cap dels dos s’imposarà del tot i passat l’1-O caldrà reconstrui­r vies de diàleg i aliances. No ens en sortirem fins que el sentit comú de la via escocesa s’acabi imposant, acordant un referèndum de veritat. Però això ja no serà amb Rajoy i Puigdemont de presidents.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain