El Periódico - Català

El contrast Macron

El president francès,

- IDOYA NOAIN

que també va debutar davant l’ONU, va defensar el multilater­alisme i va incidir en el canvi climàtic i la migració

Donald Trump no va ser l’únic líder que va debutar davant l’Assemblea General de l’ONU. També ho va fer el president francès, Emmanuel Macron. I els discursos dels dos dirigents van ser un exercici de contrastos. En estil i en contingut, en el que deien i el que callaven, en el que subratllav­en i el que ometien.

Enfront de la intervenci­ó de 40 minuts guiada per la filosofia de l’Amèrica primer de Trump, el mandatari francès va plantejar en el seu parlament de mitja hora una apassionad­a defensa del multilater­alisme que és, segons les seves paraules, «el mètode més eficaç per encarar els desafiamen­ts globals, que concreta una visió del món que ens protegeix de la llei del més fort».

Macron tampoc es va voler ficar en els terrenys bel·licosos i provocador­s que va trepitjar Trump (amb especial dedicació a Corea del Nord) i va advocar pel multilater­alisme per «fer front als desafiamen­ts de la proliferac­ió nuclear» encapçalat­s per Pyongyang. I tot i que va reconèixer la falta de voluntat negociador­a de Kim Jong-un, va assegurar que la responsabi­litat és «seguir a la taula de negociacio­ns». «França rebutjarà qualsevol escalada i no tancarà cap porta al diàleg», va dir. Ni una menció a «destruir completame­nt» un altre país.

Sense esmentar Trump, Macron li va enviar alguns missatges contundent­s. El més evident, quan va defensar el «sòlid, robust i verificabl­e» acord nuclear amb l’Iran. «Denunciar-lo seria un greu error», va declarar. «No respectar-lo seria irresponsa­ble», va reblar. Poc abans, Trump havia fet el primer i havia amenaçat amb el segon.

El líder francès també va dedicar una bona part del seu discurs a temes que Trump va obviar per a desesperac­ió (tot i que sense sorpresa) de bona part de la comunitat global, assumptes per als quals també havia demanat prestar atenció el nou secretari general de l’ONU, António Guterres, un altre dels debutants en el debat plenari de l’Assemblea General. I pocs n’hi ha de més rellevànci­a que el canvi climàtic i la situació de refugiats, desplaçats i migrants.

Encara que Macron va assegurar «respectar» la decisió de Trump d’abandonar l’Acord de París, també va advertir que «no es renegociar­à». I amb la seva descripció d’un «planeta que està en camí de venjar-se de la bogeria humana», va posar sobre la taula una realitat que Trump i la seva Administra­ció no volen veure. I això malgrat que, com va recordar Guterres, «la ciència és irrefutabl­e».

«Bocs expiatoris»

L’exmandatar­i socialista portuguès estava també assenyalan­t Trump quan, parlant de refugiats i immigrants, va dir que li dolia veure «la forma com refugiats i migrants han sigut estereotip­ats i convertits en bocs expiatoris i veure figures polítiques agitar ressentime­nt buscany guanys electorals». Macron tampoc va necessitar pronunciar el nom de l’ocupant de la Casa Blanca per deixar clar que es referia a ell quan va declarar: «Cap barrera podrà oposar-se a la marxa de la desesperac­ió si no transforme­m les rutes de la necessitat en rutes de la llibertat».

En canvi, a Trump –l’únic dels tres que no es va referir a la crisi de Birmània per la persecució de la minoria rohingya– li va bastar un paràgraf per mostrar la seva oposició a la «migració incontrola­da», buscar arguments econòmics per justificar el seu intent d’acollir menys refugiats i assegurar que EUA «és una nació compassiva».

Poc abans d’aquestes paraules, Guterres havia posat els punts sobre les is al declarar: «En lloc de portes tancades i hostilitat oberta necessitem restablir la integritat del règim de protecció de refugiats i la simple decència de la compassió humana».H

Va enviar un missatge al líder d’EUA al titllar de «greu error» la seva posició sobre l’Iran

António Guterres va apuntar també a Trump al denunciar els polítics que agiten la xenofòbia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain