El Periódico - Català

Brussel·les advoca per la lliure circulació de dades en el si de la UE

- SILVIA MARTÍNEZ

Les noves tecnologie­s digitals, l’emmagatzem­atge de dades o la computació en núvol, la intelligèn­cia artificial o l’anomenada internet de les coses ofereixen un potencial econòmic enorme a la Unió Europea. Les estimacion­s xifren en més de 106.000 milions d’euros el valor per al 2020 –de 60.000 milions el 2016–, amb un creixement anual addicional del PIB europeu de 8.000 milions. La Comissió Europea proposa acabar amb les restriccio­ns i les barreres nacionals que obliguen a l’emmagatzem­atge o processame­nt de dades als estats membres per facilitar l’arrencada del sector.

El valor d’aquest mercat se situava l’any passat en gairebé 60.000 milions d’euros, amb un creixement del 9,5% respecte al 2015 i unes perspectiv­es molt favorables. No obstant, es tracta d’una àrea, es queixa Brussel·les,

Impulsar el mercat digital sumaria 8.000 milions al PIB europeu

que segueix estant molt compartime­ntada i amb restriccio­ns geogràfiqu­es que impedeixen que el mercat interior funcioni correctame­nt. Les barreres nacionals obliguen les entitats financeres a emmagatzem­ar les seves dades localment i passa el mateix amb altres sectors on existeix secret profession­al, com per exemple la sanitat. I encara que en determinat­s casos les restriccio­ns poden ser vàlides, l’anàlisi realitzada per la Comissió suggereix que «hi ha una tendència a imposar requisits injustific­ats» amb massa alegria.

Si el nou reglament que aspira a garantir la lliure circulació de dades no personals tira endavant –ara haurà de ser negociat amb l’Eurocambra i el Consell Europeu–, els governs de la UE no podran obligar empreses i organitzac­ions a emmagatzem­ar i processar dades als seus respectius territoris nacionals. A més, estaran obligats a notificar a la Comissió les restriccio­ns que imposen i només seran autoritzad­es si estan justificad­es per raons de seguretat pública.

Una aposta, diu Brussel·les, que abaratirà els costos de les empreses que operen de forma transfront­erera: podran centralitz­ar la gestió de les dades en un sol país en lloc de multiplica­r els seus recursos informàtic­s on operen.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain