El Periódico - Català

Ryanair cancel·la gairebé 300 vols a Barcelona fins a finals d’octubre

L’aerolínia ofereix 12.000 euros als seus pilots per treballar els dies lliures

- JOSEP M. BERENGUERA­S

Ryanair va publicar ahir la llista de vols que cancellarà durant les sis setmanes vinents com a conseqüènc­ia, segons la companyia, d’una mala planificac­ió de les vacances dels seus pilots. En total, gairebé 300 vols que passaven per l’aeroport de Barcelona-el Prat seran anul·lats.

La companyia de baix cost irlandesa viu una crisi sense precedents. «Ens hem fet un embolic amb l’assignació de vacances anuals dels pilots», va assegurar dilluns el president de Ryanair, Michael O’Leary. «No estem curts de pilots. En el que hem fallat ha sigut en la distribuci­ó de les vacances. No tenim prou personal en reserva per afrontar els trastorns soferts, com ara els provocats pels controlado­rs o per la climatolog­ia», va afegir.

La solució aplicada per l’empresa perquè la puntualita­t no es desplomi va ser dràstica: suprimir gairebé 2.000 vols a tot Europa durant les sis setmanes vinents. Són el 2% del total, però els afectats seran més de 300.000. A Barcelona, al tractar-se d’una instal·lació on la firma té base, es veurà encara més afectada. Segons la llista publicada, durant tota la crisi la firma haurà suprimit gairebé 300 vols amb origen o destinació Barcelona.

Cada dia, durant les pròximes setmanes, la firma suprimirà entre sis i deu vols amb origen o destinació Barcelona, fins a un total de 298. Els enllaços des de Barcelona amb Ro- ma, Londres, Porto, Birmingham, Dublín i Berlín són els escollits per a les cancel·lacions, mentre que la resta de destins no es veuran afectats.

També es cancel·laran vols a l’aeroport de Madrid, en concret 184. Els aeroports de Santiago (22 cancel·lacions), Vigo, Sevilla, Palma, Eivissa, Alacant, Màlaga, Lanzarote i Castelló també patiran cancellaci­ons de, com a mínim, un trajecte d’anada i tornada cada un.

CONTRACTAC­IONS Ryanair ja aplica les cancel·lacions. Els afectats poden canviar el vol, exigir el retorn dels diners i reclamar un compensaci­ó econòmica de fins a 600 euros en cas que l’avís de la cancel·lació arribi amb menys de 15 dies d’antelació del viatge.

La companyia, d’altra banda, està oferint fins a 12.000 euros en bons als seus pilots tant en plantilla com a través de subcontrac­tes perquè acceptin treballar els dies lliures. Els comandants de Ryanair rebran una bonificaci­ó de 12.000 euros i els primers oficials (o copilots) un bo de 6.000 euros per treballar en blocs de cinc dies lliures.

 ?? REUTERS / KEVIN COOMBS ?? Embarcamen­t de passatgers a l’aeroport britànic de Stansted.
REUTERS / KEVIN COOMBS Embarcamen­t de passatgers a l’aeroport britànic de Stansted.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain