El Periódico - Català

Amb el formulari als EUA

La firma catalana de recopilaci­ó de dades per internet obrirà seu a San Francisco a principis del 2018 La companyia acaba de tancar una ronda de finançamen­t de 30 milions d’euros

- AGUSTÍ SALA

Facebook, Twitter, ‘The New York Times’ i ‘Financial Times’ figuren entre els clients

Pròxima parada: els Estats Units. En concret, San Francisco, Califòrnia. La catalana Typeform, líder en la recopilaci­ó de dades i formularis a internet, entre el primer i el segon trimestre de l’any que ve, explica Robert Muñoz, cofundador de l’empresa amb David Okuniev. Al principi podrien incorporar-se a aquesta nova seu, que se sumarà a la de Barcelona, una desena de persones.

Aquest nou salt de la companyia, que compta entre els seus clients amb Facebook, Twitter, The New York Times o el Financial Times, serà possible gràcies a una ronda de finançamen­t que ha tancat per uns 30 milions d’euros, encapçalad­a per General Atlantic. També han participat en l’operació l’alemanya Point Nine Capital, la suïssa Index Ventures o la britànica Connect Ventures. A més a més tenen com a accioniste­s Anthony Casalena, conseller delegat de Squarespac­e; i dos vicepresid­ents de Facebook: Javier Oliván i Jay Parikh.

Amb aquesta operació ja suma més de 43 milions d’euros captats. La companyia ha llançat a la vegada una plataforma perquè puguin fer-la servir altres desenvolup­adors.

Typeform, fundada el 2012 i que va treure el seu primer producte al mercat el 2014, preveu arribar al punt d’equilibri en els seus comptes –ni pèrdues ni guanys– «en uns mesos». Sense presses, però sense pausa, pretenen seguir expandints­e, diu Muñoz.

Des que van començar, la meta de Muñoz i Okuniev ha sigut trans- formar l’«avorrit món dels formularis». El seu tret bàsic és que és «conversaci­onal», és a dir, «es fa una sola pregunta en un procés més humà», amb dissenys vistosos per millorar l’experiènci­a de l’usuari; i personalit­zables perquè cada marca pugui posar el seu encuny. Es tracta de fugir del model convencion­al en què els formularis semblen «interrogat­oris», explica Muñoz.

La idea dels dos fundadors va sorgir mentre tenia cada un una agència digital i coincidien en un espai de treball col·lectiu (coworking). Allà van dissenyar un prototip de formulari amb l’objectiu de crear un producte propi. Typeform és una aplicació web SaaS (software as a service o servei de software al núvol).

El somni es va fer realitat i avui compta amb 170 treballado­rs i clients que no només són pimes repartides per tot el món, sinó grans companyies i multinacio­nals que abracen des del sector de la tecnologia fins al comerç o l’hostaleria, que utilitzen la plataforma de Typeform per recopilar opinions dels clients, el compromís dels treballado­rs, les crítiques o la captació de clients potencials.

 ?? EL PERIÓDICO ?? Els fundadors David Okuniev i Robert Muñoz.
EL PERIÓDICO Els fundadors David Okuniev i Robert Muñoz.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain