El Periódico - Català

Un col·le de Mataró retira un menú halal per protestes d’alguns pares

Les acusacions d’islamitzac­ió obliguen l’escola a oferir més opcions Polèmica per una paella amb carn de porc i alcohol

- MANUEL ARENAS

«Tota la carn serà halal [permesa per l’islam] i quan hi hagi carn de porc se substituir­à per una altra carn halal». Amb aquesta nota feia públic fa dies el menú escolar d’aquest curs l’escola Rocafonda de Mataró, ubicada al barri del mateix nom, el que més immigrants –el 33,46%– acull de la capital del Maresme.

A aquest menú van tenir accés les famílies abans de divendres passat, quan va tenir lloc una reunió del menjador. «Hi vam anar amb la foto del menú [a la qual van accedir mitjançant el Facebook i la web de l’escola] en el mòbil. Altres mares i jo ens vam queixar que no enteníem per què els nostres fills havien de deixar de menjar porc. Allà ens van donar a entendre que aquest any només hi hauria una possibilit­at de menú, la que contenia carn halal», explica Eva Colomer, mare de dues alumnes.

Ara, però, aquest menú ja no existeix, i tant a la web de l’escola com al seu Facebook hi apareix un altre menú rectificat –«a causa del malentès», segons ha explicat el col·legi– amb dues opcions: una amb carn halal i l’altra sense.

El secretari de l’Associació de Famílies d’Alumnes (AFA) –encarregad­a de gestionar el menjador–, Raúl Caravaca, ratifica que «des del primer moment hi ha hagut la intenció de mantenir les dues opcions de menú. Pot ser que hi hagués un malentès per la forma d’expressar-ho, però no vam pensar mai obligar cap nen a menjar carn halal». Cosa que tampoc seria gens estranya, tenint en compte que gairebé la meitat de la vedella i el be que es consumeixe­n a Catalunya ja provenen de sacrifici halal.

«El que passa és que tres o quatre mares que no fan res per millorar l’escola, en comptes de parlar amb

Ara fa un any, el barri de Rocafonda de Mataró ja va viure una polèmica similar sobre menjar i religió, però en sentit invers. En una paella popular organitzad­a per comerciant­s que incloïa carn de porc i alcohol, l’Associació de Veïns de Rocafonda va proposar substituir aquests ingredient­s per així «incloure» la comunitat musulmana, nombrosa al barri. Davant d’aquesta petició, els organitzad­ors s’hi van negar. l’AFA o amb la direcció, s’han dirigit al partit racista Plataforma per Catalunya i ells han intentat treure rèdit polític i destrossar la imatge del col·legi», sentencia Caravaca.

Mares com l’Eva, l’Anna, l’Eli o la Vanesa –i fins a unes 20, segons diuen– assenyalen: «Ens van vendre que el menú seria ecològic, però aquesta aparença de menjar ecològic es va convertir amb un menú per a musulmans». En el nou menú, receptes com el cuscús o el tabule han desaparegu­t o han minvat arran de les queixes.

NENS «Aquest canvi no es deu al fet que fos menjar marroquí, com diuen aquestes mares, sinó perquè no volem conflictes i s’ha parlat que els nens no estan acostumats a aquest tipus de menjar, i per això s’introduirà de mica en mica», comenta el secretari de l’AFA.

Per la seva banda, la Federació d’Associacio­ns de Mares i Pares d’Alumnes de Catalunya (Fapac) assenyala que no coneix cap cas d’escola catalana on s’hagi implantat com a opció única un menú per a nens musulmans.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain