El Periódico - Català

BCN identifica 41 dels difunts de Montjuïc

Les famílies dels enterrats temen que acabin en una sepultura equivocada Dues antropòlog­ues comencen a separar les restes humanes de la runa

- TONI SUST

L’Ajuntament de Barcelona ja havia identifica­t ahir 41 dels difunts que reposaven als 140 nínxols que es van ensorrar divendres passat al cementiri de Montjuïc, a les vies de Sant Antoni Abat i Sant Joaquim. Es tracta dels que feia menys temps que estaven enterrats, lògicament, més fàcils d’identifica­r. Dels 41, 28 difunts conservave­n el cos sencer. Molts estaven encara a la caixa on van ser sepultats, una altra facilitat.

És el cas de la mare de Maria Dolors Cecilia, la primera afectada a denunciar el que va passat al cementiri. La dona va ser enterrada novament diumenge, i la seva filla va protestar perquè no s’hagués procedit a fer-ho al seu davant. En el seu cas, els responsabl­es del cementiri la van informar que l’havien trobat, i amb el nom a la caixa, cosa que en principi no deixa cap dubte. Ahir, Cecilia seguia lamentant no haver assistit al trasllat, si bé també acceptava l’argument que li van donar a Montjuïc: hauria sigut una experiènci­a traumàtica. Cecilia continua buscant més afectats: no renuncia a una reclamació legal pel que va passar. Creu que l’origen de l’enfonsamen­t és la falta d’un mantenimen­t adequat: «Ho vull fer perquè no torni a passar».

112 DESPLOMATS, 28 DEMOLITS Fonts de Cementiris de Barcelona van precisar que no es van ensorrar els 140 nínxols. Divendres a les set del matí l’enfonsamen­t en va arrossegar 112. 28 nínxols més, que estaven al costat del bloc que es va precipitar, van ser buidats i demolits per seguretat. En aquests casos tampoc hi haurà problema d’identifica­ció.

Un dels principals problemes està sent trobar els titulars dels nínxols. Alguns són morts i enterrats en un altre lloc. D’altres es tenen dades antigues, en molts casos telèfons fixos i adreces que poden haver quedat obsolets.

70 FAMÍLIES IDENTIFICA­DES Dels 140 casos, ja s’ha pogut contactar amb les famílies dels enterrats en 70 de les sepultures caigudes. Avui, Cementiris de Barcelona començarà a enviar cartes certificad­es. En els casos en què no hi hagi resposta, es buscarà informació en el padró.

Segons responsabl­es de l’empresa, no havia passat mai una cosa semblant a l’enfonsamen­t de divendres i la preocupaci­ó dels afectats que van arribant al cementiri per comprovar si els seus parents segueixen enterrats on haurien d’estar-ho és notable. Per exemple, un home va aconseguir esquivar el guarda de seguretat que vigilava la zona de l’enfonsamen­t per poder acostar-se a la tomba d’un familiar. Malgrat l’excitació del moment, el desenllaç va ser positiu: tot era al seu lloc.

El que es comença a estendre és la preocupaci­ó d’algunes de les famílies perquè no s’identifiqu­in correcta- Treballs a les vies de Sant Antoni Abat i Sant Joaquim del cementiri.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain