El Periódico - Català

Literatura i destrucció

-

Que els teus llibres seran destruïts és una cosa que no t’expliquen quan firmes el teu primer contracte. Com t’ho ha de dir el teu agent, que confia en tu i en la teva feina i et representa en fires i despatxos. Com t’ho ha de dir teu editor, que t’admira i vol que formis part del seu catàleg. Com t’ho ha de dir el corrector, l’editor de taula, la maquetador­a, el llibreter, el presentado­r de la teva novel·la a la seva ciutat. I com t’ho has de creure.

Però sí, resulta que sí, que els llibres, quan molesten al magatzem, es destrueixe­n. La taula de novetats és limitada, les prestatger­ies de les llibreries, finites... i el teu llibre, en qüestió de tres anys, serà una nosa per a tota la cadena editorial. I no només serà un destorb, sinó que passarà a considerar-se per tothom –fins i tot per a tu– un llibre vell. Te’l podràs trobar a la Cuesta de Moyano o al Mercat de Sant Antoni a tres, quatre, cinc euros. Però, sinceramen­t, qualsevol opció és més

En tres anys, el teu llibre farà nosa a les llibreries

reconforta­nt que destruir milers d’exemplars d’un llibre que has escrit, treballat, tornat a escriure, tornat a treballar, presentat, defensat i rellegit.

En qüestió de dies tindré més de 2.000 exemplars d’una de les meves novel·les a casa. Sí, més de 2.000. I no, no em cabran totes les caixes a l’estudi on treballo. Començaré a repartir exemplars per bibliotequ­es, instituts, clubs de lectura, clients de llibreries amigues, família, coneguts i amics dels amics dels meus amics. Em desfaré gratuïtame­nt de tots els exemplars d’un llibre que, a més, considero el meu primer llibre important, i ho faré perquè no es converteix­i en no res.

Ningú vol 2.000 llibres iguals, idèntics, acumulant pols en un magatzem, i ningú vol prendre’s la molèstia de donar-los una segona vida que, per cert, poden tenir. Des de les institucio­ns públiques es malgasten diners per al que s’anomena foment de la lectura, i com el meu, hi ha milions de llibres que destorben als magatzems i que passaran a convertir-se en cendres de llibres.

Se m’acudeixen bibliotequ­es, intercanvi­s, mercats, escoles, universita­ts, instituts, residèncie­s. En fi, un bon nombre de llocs excel·lents per desfer-se dels llibres vells.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain