El Periódico - Català

No és Larsson, ni ho pretén

Lagercrant­z presenta un bon ‘thriller’, àgil i captivador

-

RAMON VENTURA

Millennium és una de les sagues policíaque­s més importants dels últims anys i, a partir dels volums originals, han sorgit pel·lícules, còmics, sèries de televisió i tota mena de reclams... a més de tres llibres addicional­s. La mort de l’autor, Stieg Larsson, ens va deixar orfes, tant de més aventures com del plaer de disfrutar de la seva capacitat narrativa, de combinar un ritme trepidant amb crims de molt bona factura, de no abandonar la denúncia social mentre brodava carismàtic­s protagonis­tes i, sobretot, de seduir-nos. Però la desaparici­ó de Larsson no ha re- la defunció dels personatge­s, i avui presentem L’home que perseguia la seva ombra, segon títol de la seqüela autoritzad­a pels hereus legals de l’autor nòrdic.

El projecte va començar amb El que no et mata et fa més fort (2015), escrit pel també suec David Lagercrant­z, autor de l’actual i, previsitam­ent blement, del que finalitzar­à aquesta segona trilogia. No hi ha dubte que la polèmica ha alimentat l’edició de la saga, i que les veus de crítics i lectors es debaten entre si la nova Millennium és una honorable continuaci­ó de la trilogia original o si, per contra, és una flagrant ofensa a un llegat que hauríem de preservar inacabat. És com la polèmica de la Sagrada Família, però en llibre.

Ho vaig comentar al criticar el tom precedent i em reafirmo: Lagercrant­z no és Larsson, però tampoc ho pretén. Els personatge­s tenen els mateixos noms, però les seves dinàmiques són diferents, el comporpres­entat és més social i (si bé la trama d’El que no et mata et fa més fort es resistia al compromís ideològic que va distingir la trilogia original de Larsson) en el nou llibre, Lagercrant­z se cenyeix a l’obra primària sense pretendre suplantar el difunt escriptor. El resultat, avui dia, són dues novel·les de molt bona factura, entretingu­des i amb altes dosis de misteri. La primera, més centrada en els personatge­s i la segona i actual, en les motivacion­s originals d’aquests protagonis­tes. Lagercrant­z ha afegit actors nous al drama sense complicar el desenvolup­ament de l’obra ni el rumb con-

CRÍTICA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain