El Periódico - Català

I de sobte Harrison Ford arrenca a plorar

3L’actor s’emociona al ser interrogat per l’empremta que deixa el seu treball

- OLGA PEREDA

Els periodiste­s, a vegades, són testimonis de coses que altres no creurien. Per exemple, veure una llegenda del cine plorar. Potser Harrison Ford no té cap Oscar, però és molt més que un actor. És l’intèrpret més ben pagat de Hollywood. És història viva del cine. És Han Solo, Indiana Jones. És Blade runner.

Una periodista li va formular ahir una pregunta sobre la importànci­a de Blade runner 2049 a l’hora de conscienci­ar els espectador­s sobre el (negre) futur que espera la humanitat i l’heroi amb el qual tots hem crescut es va ensorrar. No podia contestar més enllà d’un «sí». No li sortien les paraules.

Va respirar profundame­nt, va sospirar, se li van escapar unes llàgrimes, i, finalment, va deixar l’habitació. Passats uns desconcert­ants minuts va tornar, va demanar disculpes i va dir que s’havia emocionat amb la pregunta. L’impactant moment potser acabarà perdent-se en el temps com llàgrimes en la pluja, icònica frase de Blade runner.

FAMA DE LACÒNIC Als 75 anys, Ford odia la fama. No en va, viu entre el seu apartament de Tribeca, a Nova York, i el seu ranxo de Wyoming. Al marit de la també actriu Calista Flockhart el persegueix la seva fama de lacònic en les trobades amb els periodiste­s, a qui acostuma a respondre molt amable, però breu.

El 6 d’octubre s’estrena a tot el món Blade runner 2049, continuaci­ó de la revolucion­ària pel·lícula de Ridley Scott del 1982, i els seus protagonis­tes estan de gira per Europa. Harrison Ford, Ryan Gosling i Ana de Armas van aterrar a Madrid des de Berlín dilluns a la nit. Van sopar ous estrellats amb pernil d’ibèric al restaurant més castís de Madrid: el Landó, on Ford ja havia estat en una altra ocasió.

Dimarts al matí l’agenda estava completa d’entreviste­s. Per cert, entreviste­s sobre una pel·lícula que cap reporter ha vist. Després que un diari nord-americà llancés un espòiler en una crònica, la distribuïd­ora –per por que es filtressin més claus de la trama– va decidir mostrar ex- clusivamen­t uns minuts del film.

Gosling i Ford han tingut tan bona sintonia en les entreviste­s de Berlín que els seus publiciste­s van decidir que tots dos s’enfrontari­en junts a la premsa espanyola.

Tots dos van entrar a l’habitació d’un hotel de luxe de Madrid. El veterà, amb vestit jaqueta sense corbata. I el jove, amb un vistós jersei vermell. «Que bé. Aquesta és l’habitació que fa més bona olor», va deixar anar, sorneguer, el protagonis­ta de

La la land, fart de l’ambient «carregat» que hi havia en altres sales.

Van donar la mà als periodiste­s. La de Ford és enorme i forta, clara empremta del seu passat de fuster. Després de contestar com es va ficar de cap en el projecte («el guió em va semblar fascinant») una periodista li va preguntar sobre com pot influencia­r el públic un film inundat de metàfores i filosofia. ¿Pot servir per conscienci­ar sobre l’ecologia, el racisme, la convivènci­a…? «Sí, la resposta és sí».

Silenci. Ford semblava no poder parlar. Va toquejar el seu mòbil. Va sospirar. Es va posar les mans al cap i va deixar anar unes llàgrimes. Gosling el mirava atònit, com la resta dels que eren a la sala. Vuit periodiste­s i la traductora, que li va posar la mà a l’espatlla. Ningú parlava. Ford es va aixecar i va deixar l’habitació.

El seu company de repartimen­t va demanar disculpes i va decidir acompanyar-lo fora. En uns minuts van tornar. Ford va mirar llavors la periodista i li va dir que no estava ofès per la pregunta, sinó commogut perquè el va fer reflexiona­r sobre la importànci­a del seu treball, que resumeix en una frase: emocionar el públic. Just el que li ha passat a ell. O no.

Fi de les entreviste­s. Va arribar el torn de visitar el Guernica de Picasso al Reina Sofia per expressa petició de

Gosling (Ford ja el coneix). I després, avió a París. H

Destaca que el guió de la pel·lícula que segueix el revolucion­ari film de Ridley Scott li va semblar «fascinant»

 ?? JOSÉ LUIS ROCA ?? Harrison Ford, ahir, en un acte de promoció a Madrid.
JOSÉ LUIS ROCA Harrison Ford, ahir, en un acte de promoció a Madrid.
 ?? JOSE LUIS ROCA ?? Ana de Armas, entre Harrison Ford i Ryan Gosling.
JOSE LUIS ROCA Ana de Armas, entre Harrison Ford i Ryan Gosling.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain