El Periódico - Català

Quatre i els d’Afinsa

Els afectats per l’estafa filatèlica copen la protesta i els neofeixist­es a penes es deixen veure

- JUAN RUIZ SIERRA MADRID

Mentre el Tribunal Suprem interrogav­a ahir Carme Forcadell i els cinc membres de la Mesa del Parlament, acusats de rebel·lió, sedició i malversaci­ó de cabals públics per haver facilitat els debats que van culminar amb la declaració unilateral d’independèn­cia, els crits que més se sentien a les portes del tribunal no al·ludien a la llibertat del poble català. Tampoc a la inalterabl­e unitat d’Espanya. Els crits més forts, gairebé els únics, tenien a veure amb un conflicte filatèlic detectat fa més de 10 anys.

La declaració dels dirigents polítics va coincidir amb l’Almudena, dia festiu a Madrid. La data elegida era propícia perquè els ultradreta­ns, que han tornat al carrer esperonats per la crisi territoria­l, i els partidaris a Madrid que Catalunya tingui dret a independit­zar-se, que solen convocar actes a la capital d’Espanya, es desplacess­in fins aquí. Molt pocs ho van fer. Menys que la setmana passada, quan Oriol Junqueras i set exconselle­rs van acabar a la presó, i amb moltes menys ganes que les víctimes d’Afinsa i Fórum Filatélico, que van acabar copant la protesta. Tant era que el que passés a dins no tingués res a veure amb l’estafa piramidal, encara sense sentència, a més de 400.000 persones. Els afectats se senten maltractat­s per tots els poders (executiu, legislatiu, judicial i mediàtic), i aprofiten totes les oportunita­ts per traslladar les seves reivindica­cions.

Aquesta era bona. Hi havia càmeres per tot arreu, i cada vegada que se n’encenia una, ells entraven al pla. Si Albano-Dante Fachin, exsecretar­i general de Podem, denunciava que «la ciutadania» estava sent «apallissad­a als carrers», els afectats de Fórum i Afinsa s’hi col·locaven al darrere cridant «¡Fórum, Afinsa, justícia i solució!». Si la coordinado­ra general del PDECat, Marta Pascal,

Els estafats fa anys van aprofitar l’enrenou al Suprem per reclamar atenció

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain