El Periódico - Català

Junqueras va vetar l’aliança amb el PDECat just abans d’anar a la presó

Va dir que Esquerra ha de prioritzar la seva consolidac­ió com a força hegemònica Va argumentar que la corrupció de CDC frena el sobiranism­e i va titllar Vila de «delator»

-

tres raons per esquivar el Junts pel Sí 2. La primera és estratègic­a. «Catalunya tendeix a tenir un gran partit central (ERC) i dos més, els liberals (PDECat) i els anticapita­listes (CUP), tangents. Qualsevol pacte amb un d’aquests dos, a soles, desplaça Esquerra de la centralita­t», va dir Junqueras als seus col·laboradors. I el metamissat­ge és que «ara» és el torn d’ERC de governar. ¿Electorali­sme? «Esquerra no volia les eleccions», com va quedar acreditat quan el mateix Puigdemont va buscar el pacte amb el palau de la Moncloa, a través del lehendakar­i Iñigo Urkullu. I finalment la data «va ser fixada pel mateix Mariano Rajoy», recorda un portaveu republicà.

LA FACTURA DE LA CORRUPCIÓ El segon motiu és la «tolerància zero amb la corrupció». Junqueras considera que les pràctiques de CDC/CiU al llarg de dècades han «perjudicat greument la imatge i les opcions de l’independen­tisme». Si bé reconeix que la corrupció convergent ha sigut «maximitzad­a» pel Govern de Rajoy, el líder d’Esquerra Republican­a considera que, sense ella, fa anys que el percentatg­e d’independen­tistes seria encara més alt i superaria el 50%.

La tercera causa és gairebé d’índole personal. Junqueras no vol anar de la mà d’un partit que «acull persones com Santi Vila». Primer, perquè durant la seva gestió el Govern «no va remar en la mateixa direcció que els altres» sense que ningú de la seva força el frenés. A més, el president d’ERC està persuadit que va entrar a la presó per la «declaració incriminat­òria de Vila», ja que el postconver­gent va assenyalar tot el Govern, però sobretot el mateix exvicepres­ident. «És un delator», va manifestar Junqueras al seu equip, abans de solidaritz­ar-se amb els consellers del PDECat, també «traïts» per Vila.

Mentrestan­t, els postconver­gents han posposat fins al dia 15, just l’endemà que venci el termini per a la inscripció de llistes, el consell nacional que havia d’aprovar les seves candidatur­es davant la demanda de Puigdemont de configurar una llista del president. Una iniciativa que els seus promotors presentara­n avui.

Els postconver­gents ajornen la proclamaci­ó del candidat a l’espera de si Puigdemont obté una llista unitària Forcadell exhibeix com a eximent el mer simbolisme de la DUI. Com simbòlic és que el Suprem la deixi en llibertat sota fiança

 ?? AFP / GABRIEL BOUYS ?? Oriol Junqueras va a declarar a l’Audiència Nacional, el 2 de novembre passat, poc abans de ser empresonat per ordre judicial.
AFP / GABRIEL BOUYS Oriol Junqueras va a declarar a l’Audiència Nacional, el 2 de novembre passat, poc abans de ser empresonat per ordre judicial.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain