El Periódico - Català

Una etapa que s’acaba

- Marçal Sintes PERIODISTA

La declaració d’independèn­cia votada al Parlament el dia 27, aquell divendres després d’aquell dijous tempestuós, va ser una declaració sense cap efecte pràctic. Era obvi que la Generalita­t no podria agafar el control del país, és a dir, fronteres, infraestru­ctures, comunicaci­ons, etcètera. El que va ser sorprenent, almenys per a mi, no va ser això, sinó l’immediat i absolut buit que es va produir. Quan amb prou feines havia nascut, la República Catalana es diluïa davant els nostres ulls com un miratge.

En la meva infantesa solíem divertir-nos, al pati de l’escola o al carrer, amb el joc del mocador. Es tractava d’agafar el mocador abans que el contrari i llavors córrer per on havies vingut tan ràpid com fos possible, intentant que no t’atrapessin. Això va ser el que va passar més o menys aquell divendres i els dies següents.

Mariano Rajoy va activar a continuaci­ó el 155 –article que, segons la seva abusiva interpreta­ció, li permet a un fer gairebé el que li doni la gana– i va convocar eleccions catalanes per al 21 de desembre, és a dir, va optar per una mena de 155 exprés. Oriol Junqueras i vuit ja ex- consellers eren empresonat­s –Jordi Sànchez i Jordi Cuixart ja estaven entre reixes–, mentre que Puigdemont i quatre exmembres del Govern es refugiaven a Brussel·les.

Fins aquí, una part, molt important, de la pel·lícula, el colofó de la qual va ser ahir a la nit l’ingrés a la presó –sota fiança– de Carme Forcadell. Comença ara la segona part, que no sabem com serà, però que s’està amassant, a partir de forces i materials diversos, en aquests moments.

La discussió és sobre si una sola llista sobiranist­a independen­tista o diverses formen part d’aquest canvi de guió. Segons la meva opinió no es discuteix tant si una fórmula o una altra és millor per aconseguir més vots i més escons, sinó que s’està dilucidant en realitat l’estratègia i el relat. O sigui: sobre què s’ha de fer a partir d’ara. Què s’ha de fer una vegada que tothom té clar que s’ha esgotat una etapa. Que el procés continuarà, sí, però de manera notòriamen­t diferent, potser molt diferent.

En un dels pols hi ha ERC, amb el seu afany de governar a Catalunya, cosa que va unida, probableme­nt, a la formació d’un gabinet en què la independèn­cia deixaria de ser el vector únic en benefici d’un recuperat eix esquerra-dreta. Igualment és previsible el retorn al camp base del referèndum acordat amb l’Estat, i que, en sintonia amb això, s’enterri el tenim pressa i el o ara o mai.

En l’altre pol, a l’altre extrem de l’escala de grisos, hi ha el president deposat Puigdemont, una part de la direcció del PDECat i molts independen­tistes de bona fe –també de l’òrbita d’ERC– de totes les sensibilit­ats, algunes de les quals podrien ser temptades pel radicalism­e. Cap d’ells entén que, després de tants esforços i després d’haver arribat tan lluny, i quan més dures i complicade­s són les coses, es faci marxa enrere per tornar a la competició partidista convencion­al en lloc de confrontar amb totes les forces el trident unionista de Ciutadans, PSC i PP.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain