El Periódico - Català

Amnistia nega als empresonat­s la condició de presos polítics

L’oenagé recorda que els exconselle­rs estan acusats de possibles delictes

- EL PERIÓDICO

Amnistia Internacio­nal considera que no es pot denominar com a «presos de consciènci­a» els líders de l’ANC i d’Òmnium Cultural, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, respectiva­ment, ni els exconselle­rs del Govern de Catalunya que estan en presó preventiva.

L’organitzac­ió defensora dels drets humans aclareix que no utilitza el terme pres polític perquè no existeix una definició a nivell internacio­nal i és per això que prefereix l’expressió «pres de consciènci­a». En qualsevol cas, considera que cap d’ells compleix els requisits per ser denominats així. «No considerem els membres del Govern presos de consciènci­a perquè són acusats d’actuacions que poden constituir delicte. Fins al moment, tampoc considerem presos de consciènci­a els Jordis, però sí que demanem la retirada dels càrrecs de sedició i el final del seu empresonam­ent provisiona­l», han assenyalat des d’Amnistia Internacio­nal Espanya.

Malgrat no considerar-los com a presos de consciènci­a, aquesta organitzac­ió ha assegurat que està fent un «seguiment» sobre les garanties d’un judici just tant per als exmembres del Govern com per als membres de la Mesa del Parlament. «Les autoritats judicials han de garantir que la discrecion­alitat amb què compta la fiscalia no s’exerceix de manera arbitrària o desproporc­ionada», ha defensat finalment Amnistia.

ELS «MITES» SEGONS INTERIOR Aquest posicionam­ent d’Amnistia Internacio­nal el va aprofitar ahir el Ministeri de l’Interior, que dirigeix Juan Ignacio Zoido, per afirmar que l’organitzac­ió ha enfonsat un dels cinc «mites» de l’independen­tisme. Un altre d’aquests mites és la vaga, ja que els independen­tistes «no van ser capaços de mobilitzar la societat», ni tan sols els que obertament es declaren partidaris de la secessió.

També un «mite» seria que la reivindica­ció independen­tista es fa suposadame­nt respectant el dret. Interior considera que el Tribunal Constituci­onal, a l’anul·lar la DUI, va donar la raó als que defensen que la independèn­cia era contrària a la Constituci­ó. El tercer mite és que la fugida de Carles Puigdemont i de quatre exconselle­rs a Bèlgica aconseguir­ien el suport d’autoritats europees, començant per les belgues. I l’últim mite, segons Interior, és que «Espanya és un Estat opressor». «Espanya aplica amb equilibri i proporcion­alitat l’ús de la força», va dir Zoido.

 ?? AP / GEERT VANDEN WIJNGAERT ?? Protesta de 200 alcaldes independen­tistes davant la seu de la Comissió Europea, dimarts passat a Brussel·les.
AP / GEERT VANDEN WIJNGAERT Protesta de 200 alcaldes independen­tistes davant la seu de la Comissió Europea, dimarts passat a Brussel·les.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain