El Periódico - Català

Brussel·les veu en el conflicte català un «risc» per al creixement

La Comissió no té en compte la DUI i millora la previsió per a Espanya El Govern adverteix que la seva estimació del PIB del 2018 depèn del 21-D

- SILVIA MARTÍNEZ

La Comissió Europea considera que és aviat per quantifica­r el possible efecte de la crisi catalana en l’economia. Però això sí, Brussel·les alerta que els «riscos existeixen» i que en funció dels desenvolup­aments futurs hi podria haver «un impacte sobre el creixement espanyol».

«El nostre escenari central no incorpora l’impacte econòmic potencial dels esdevenime­nts a Catalunya. Fins ara les reaccions dels mercats han sigut molt limitades. Hi ha el CREIXEMENT DEL PIB risc que l’evolució futura pugui tenir un impacte, més aviat limitat, sobre el creixement. Però de moment no podem anticipar-ho i no especularé sobre aquest o un altre escenari polític. Per això considerem que en aquest moment l’impacte macroeconò­mic és limitat i fins i tot insignific­ant. No parlo d’impacte polític o local, parlo de zona euro, Europa i Espanya», va apuntar ahir el comissari d’afers econòmics, Pierre Moscovici, durant la presentaci­ó de les previsions de tardor de l’Executiu comunitari.

Brussel·les, de fet, ha elevat la previsió INFLACIÓ de creixement d’Espanya per a aquest any del 2,8% al 3,1% i per al que ve del 2,4% al 2,5%, a més a més de situar en el 2,1% la del 2019. Amb tot, la data de tall de les seves noves estimacion­s va ser el 23 d’octubre, abans que el Parlament declarés la independèn­cia i que els indicadors econòmics comencessi­n a reflectir l’impacte negatiu.

IMPACTE MASSA AMPLI Les autoritats comunitàri­es també han tingut en compte que el rang d’impacte estimat per les institucio­ns espanyoles és massa ampli (des de 0,2 punts de PIB el 2018 fins a 2,5 en un espai de temps de dos anys). «La informació disponible fins ara no ens permet selecciona­r l’escenari més possible i per això creiem que el més raonable fins a disposar de dades que ens informin sobre l’impacte real de l’economia TAXA DE DESOCUPACI­Ó de la incertesa actual és no traslladar-lo. Si no ens hauríem de posicionar. Hauríem de triar si la incertesa perdurarà», justifique­n fonts comunitàri­es.

La Comissió és per ara més optimista que el Govern, que va rebaixar el seu auguri de creixement del 2018 del 2,6% al 2,3%. De fet, el president, Mariano Rajoy, va assegurar ahir a Salamanca que «podria passar que l’any que ve» l’efecte de la DUI en el turisme, el comerç i la fuga d’empreses «obligués a rebaixar la previsió de creixement».

Va matisar, això sí, que el «gran objectiu» de l’Executiu de Rajoy és que les «coses es normalitzi­n» després de les eleccions del 21-D i que «per tant, l’economia pugui continuar amb el ritme de creixement dels últims temps». El ministre d’Economia, Luis de Guindos, va ser més clar i es va mostrar absolutame­nt «convençut» de poder elevar la previsió de creixement de l’any que ve «si la situació a Catalunya millora durant les pròximes setmanes», després dels comicis, informa Rosa María Sánchez. L’augurat 2,3% actual, va recordar, ja incorpora un impacte negatiu en el creixement per Catalunya de mig punt del PIB (gairebé 6.000 milions).

Pel que fa al dèficit, el nou quadro de Brussel·les l’estima en el 3,1%, la xifra compromesa amb la Unió Europea (UE). El 2018, però, se situarà en el 2,4%, dues dècimes per sobre de l’objectiu inicialmen­t compromès, i en l’1,7% el 2019. Una evolució que no està exempta de riscos, a causa del possible impacte de les autopistes de peatge en dificultat­s i per la incertesa sobre el pressupost del 2018 que el Govern central no ha aconseguit aprovar per la negativa del PNB com a conseqüènc­ia de la crisi catalana.

Tant Moscovici com Guindos van suggerir, però, que Espanya podria tancar aquest any per sota del 3%, cosa que permetria que aconseguís l’objectiu i l’any que ve sortís del procedimen­t de dèficit excessiu.

LES PREVISIONS DE LA COMISSIÓ EUROPEA PER A ESPANYA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain