El Periódico - Català

Juncker opina que els nacionalis­mes són un «verí» per a Europa

El president de la CE recolza Rajoy en la seva segona visita a Espanya en un mes

- EL PERIÓDICO

El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, va manifestar ahir a Salamanca que «els nacionalis­mes són un verí que impedeixen que Europa treballi de manera conjunta per influir en l’esfera mundial». És la segona visita de Juncker a Espanya en menys d’un mes, i en totes dues hi ha estat present el president del Govern, Mariano Rajoy.

Durant la seva intervenci­ó, en el transcurs d’un acte en què va rebre el doctorat honoris causa per la Universita­t de Salamanca (USAL) juntamenet amb l’excomissar­i d’Afers Socials Manuel Marín –absent per motius personals–, va dir: «No tenim dret a desfer a nivell nacional i regional un model de coexistènc­ia que hem sabut construir, si ho fem, entrarem en deriva».

En aquest sentit, va insistir en el seu missatge de «sí a Europa, sí a l’Europa de les nacions, sí a l’Europa de les regions, però no a la divisió de les categories nacionals i regionals». I, en referència a la seva condició de doctor en dret, Juncker va afirmar: «La Unió es basa en les regles

RECORD D’UNAMUNO «Europa també és la capacitat de viure, de treballar de manera conjunta, de sobrepassa­r les divisions», va continuar precisamen­t des del paranimf de la USAL, des del mateix punt des d’on Miguel de Unamuno va proclamar: «No a les divisions, no al rebuig a l’altre, no a les dictadures».

Sobre aquelles paraules que va pronunciar Unamuno, Juncker va recordar que l’acadèmic basc i exrector de la USAL «va defensar la força de la raó i del dret, en una crida per la unitat espanyola».

Així ho va assenyalar després de rebre el doctorat en presència, entre altres autoritats, de Mariano Rajoy i dels ministres Íñigo Méndez de Vigo i Alfonso Dastis. I, precisamen­t, a ells els va agrair la seva presència, a més a més de referir-se a Rajoy com un amic «des de fa segles».

 ?? EFE / J.M.GARCIA ?? Jean-Claude Juncker rep el birret de doctor, ahir a Salamanca.
EFE / J.M.GARCIA Jean-Claude Juncker rep el birret de doctor, ahir a Salamanca.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain