El Periódico - Català

Micos despullats

- ROSA Ribas

Fa uns quants dies vaig sentir a la ràdio una entrevista amb el paleoantro­pòleg Juan Luis Arsuaga, director del Museu de l’Evolució Humana a Burgos. Va ser un goig sentir un científic amb una mirada que uneix comprensió, humor i fins i tot una mica de compassió per aquest animal tan contradict­ori que és l’ésser humà.

Parlant de la racionalit­at de l’Homo sapiens, va dir que en realitat és un vernís, que quan es rasca una mica el que apareix és un goril·la o un ximpanzé. Em va agradar la imatge que va utilitzar per referir-se a l’evolució humana com capes que se superposen però que no anul·len les anteriors, més antigues, més primitives; anem traient capes i a sota del primat trobem trets més propis dels rèptils. La imatge em va semblar molt adequada també per illustrar tantes mostres d’odi atàvic i visceral, que s’expressa a crits i amb gestos d’amenaça, amb una violència primitiva que no esperàvem en una societat que crèiem més civilitzad­a.

Sembla que, per desgràcia, la civilitzac­ió no només és una capa de vernís, sinó que, a més a més, és una capa molt fina. Que la cultura, amb tot el que significa de coneixemen­t, raciocini, capacitat d’anàlisi i discernime­nt, empatia… es difumina així que apareix la por.

LES ÈPOQUES de crisis econòmique­s són èpoques marcades per les pors. I poques sensacions són més poderoses. Fa que contractem pòlisses d’asseguranc­es, temem els déus aliens i votem determinat­s partits. La por és un àcid que corroeix les capes del vernís i aconseguei­x que aparegui el primat, la por ens converteix en micos despullats i espantats, als quals alguns llancen banderes perquè es cobreixin. I també ens donen els pals de les banderes perquè puguem donar cops a altres amb elles.

Hem d’anar amb compte, l’àcid de la crispació i de l’odi segueix menjant-se capes i, si continua així, aviat arribarem a les més primitives, a les capes reptiliane­s. I serem com els cocodrils, que només coneixen una resposta: obrir la boca, ensenyar les dents i mossegar. Pel que s’ha vist, alguns ja estan aquí.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain