El Periódico - Català

La teoria dels 90 estats

Malgrat els que temen un efecte dòmino, només Catalunya i Escòcia tenen l’opció de ser independen­ts a la UE

- XAVIER Bru de Sala @Xbrudesala

Noranta estats, o potser més de cent, en comptes dels vint-i-vuit actuals i sense ampliar un pam el territori. Aquest fóra, portat a l’extrem, el gran perill per a Europa d’una hipotètica independèn­cia catalana. Joschka Fischer, el brillant exministre alemany, no cita cap ciclista que pedali a roda de Catalunya (no n’hi ha cap), però assegura que l’èxit del cas català estimulari­a altres regions a seguir pel mateix camí i això desnatural­itzaria Europa. ¡Gravíssim, intolerabl­e! Altres veus autoritzad­es sí que han posat exemples de candidats. Tots fantasmagò­rics. Tots inviables menys Escòcia si es consuma un improbable brexit dur. COMENCEM

pel cas quebequès. Tan sols cal recordar que ja fa més de 20 anys del segon referèndum. La davallada del fervor independen­tista n’esborra un tercer de l’horitzó. Al Canadà, liderat econòmicam­ent per Toronto i amb capital a la modesta Ottawa, el federalism­e hi és autèntic, la plurinacio­nalitat assumida, el primer ministre liberal i quebequès, fill de primer ministre liberal i quebequès. Resultat: la independèn­cia de la província amb àmplia majoria francòfona no és tema.

Acostem-nos cap a casa. ¿Què pot passar amb la Irlanda del Nord, on les cendres dels més de 3.000 morts encara estan calentes? El possible aixecament d’una barrera entre l’Ulster i la resta de l’illa és el taló d’Aquil·les intern del brexit. Sense lliure circulació es podria enfonsar el fràgil statu quo. Sigui com sigui, més tard que d’hora, primer de facto i qui sap si algun dia de iure, la previsió és que Irlanda s’acabarà unificant, si bé és quimèric imaginar que l’illa quedi dividida en dos estats.

Saltem ara a Bèlgica, residència temporal del president i part del deposat Govern català. Els belgues han estat molt hàbils a l’hora d’amagar el seu conflicte, però la veritat, comprovada personalme­nt en múltiples ocasions, és que els flamencs i els valons no se suporten. Els valons aprenen el neerlandès, llengua dels flamencs, però es neguen a parlar-lo. Viceversa, per aconseguir parlar el francès amb un flamenc has de polsar uns recòndits ressorts. L’hostilitat és evident, esmortida només perquè cada comunitat viu al seu territori. ¿Per què no se separen, doncs, i més si Flandes predomina? ¿Només perquè predomina? No. La principal raó és perquè hi ha una mamella que es diu Brussel·les. A més a més de rajar amb abundància, la ciutat està en territori flamenc però la població és valona. Brussel·les va ser destrossad­a físicament pels flamencs, en revenja, amb l’excusa de fer lloc a l’Administra­ció europea. Brussel·les és el nus gordià que manté Bèlgica no unida sinó sota una ficció perdurable d’unitat.

Si passem per Baviera a la recerca d’independen­tistes, haurem de portar un microscopi, perquè no passen del 2%. En canvi, en tindrem prou amb una lupa si ens desplacem fins a Sicília, on l’independen­tisme ha ressorgit, tot i que acaba de quedar l’últim. Sobre la Llombardia i el Vèneto, amb el seu independen­tisme de fireta, ¿com volen que Itàlia se separi d’Itàlia? Totes les capitalita­ts d’Itàlia menys la política són al nord, de mentalitat i economia centreeuro­pees. El nord d’Itàlia és Itàlia i manté Itàlia. La resta, en gran part també Roma i sobretot per culpa de Roma, és un fascinant i malendreça­t mosaic d’apèndixs. PODEM PASSAR,

de tornada cap a casa, per Còrsega, de majoria relativa sobiranist­a, o més aviat autonomist­a. Hi descobrire­m que es tracta d’una joia despoblada, amb vaques assilvestr­ades pels boscos, farcida de funcionari­s francesos i econòmicam­ent inviable sense l’or de la metròpoli. Acabem doncs amb els dos únics candidats occidental­s seriosos, que presenten un factor en comú i un d’oposat. El comú, que ningú més somia a aconseguir, és la majoria, però en els dos casos resulta massa ajustada o insuficien­t. L’oposat és la reacció de la capital. Mentre Londres acorda referèndum i promet reformes integrador­es, Madrid prohibeix, persegueix, lamina l’autogovern i se n’apropia.

En abstracte, una Europa dels 90 desembocar­ia en uns harmònics estats units... que ningú desitja. Com a argument contra els passerells independen­tistes el contagi no passa d’espantall mal engiponat. Si hi hagués contagi, hauria estat a partir d’Escòcia, no de Catalunya. Segons la tonteria del dòmino, si cau Catalunya en cauran moltes més. Llàstima que aquest dòmino només tingui una fitxa. Una sola fitxa, i amb majoria social encara disposada a pactar una reforma.

 ?? LEONARD BEARD ??
LEONARD BEARD
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain